search

Από τη σχολική τάξη στο μπαλκόνι μας, το δωμάτιο ή το σαλόνι μας, το διπλανό πάρκο, ακόμα και δίπλα από το παράθυρο μας μπορούμε να μείνουμε κοντά στη φύση.

Η επιδημία του κορωνοϊού μας έδειξε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, τόσο μεταξύ μας, όσο και με την άγρια ζωή. Θα χρειαστεί να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά, πιο δυναμικά, σε πολλά μέρη του κόσμου!

Με αφορμή τις γιορτές της φύσης, αναλαμβάνουμε δράση με κατασκευές, κουίζ, περιηγήσεις και παρατήρηση στη φύση για:

 • Τα μεταναστευτικά πουλιά (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών το 2ο Σάββατο κάθε Μαΐου και Οκτωβρίου)
 • Τα απειλούμενα είδη και τους βιοτόπους τους (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 στις 21 Μαΐου και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου)
 • Τη φύση στην πόλη (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων στις 24 Μαΐου)
 • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φύση και χρειάζεται τη βοήθειά μας (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου)

 

Για κάθε «γιορτή», μπορείς να αναλάβεις 7 αποστολές, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Μπες στις παρακάτω ενότητες για να δεις τις αποστολές και… ξεκίνα!

 • Τα μεταναστευτικά πουλιά γιορτάζουν! Ευκαιρία να τα γνωρίσεις ολοκληρώνοντας τις παρακάτω αποστολές:

  Ημέρα 1η: Πόσο καλά γνωρίζεις τα πουλιά;


  Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία και ζωγράφισε τα σχέδια των μεταναστευτικών πουλιών σύμφωνα με τον έγχρωμο οδηγό "Μεταναστευτικά πουλιά". Κόψε τα σχέδια και κόλλησε τα σε ένα ξύλινο καλαμάκι. Μπορείς να στερεώσεις τις κατασκευές σου στις γλάστρες στο μπαλκόνι ή την αυλή σου, γεμίζοντάς τες με πουλιά!

  Που πήγαν τα χρώματα των πουλιών - Φύλλο για χρωμάτισμα Α

  Που πήγαν τα χρώματα των πουλιών - Φύλλο για χρωμάτισμα Β

  Μεταναστευτικά Πουλιά (οδηγός για χρωμάτισμα)
   

   

  Ημέρα 2η: Δες μέσα από τα μάτια ενός μεταναστευτικού πουλιού!

  Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και φτιάξε μια μάσκα Τσαλαπετεινού ή μια μάσκα Σταβλοχελίδονου με βάση τις οδηγίες που θα βρεις. Και τα δύο είδη είναι μεταναστευτικά πουλιά που έχουν φτάσει πριν λίγο καιρό στα μέρη μας από την Αφρική και θα τα δεις εύκολα ακόμα και μέσα στην πόλη.

  Μάσκα Τσαλαπετεινού

  Μάσκα Σταβλοχελίδονου

  Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά στο διαδίκτυο, φόρεσε τη μάσκα σου και κανόνισε να σου πάρει ένα μέλος της οικογένειάς σου συνέντευξη:

  Από πού έρχεσαι; Τι τρως; Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην πόλη ή στην εξοχή; Έχεις κάποια περιπέτεια από τα ταξίδια σου να μοιραστείς;

  • Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις τη συνέντευξή σου και τη φωτογραφία σου: με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook.

   

  Ημέρα 3η: Πάμε ένα ταξίδι;


  Κατέβασε το παρακάτω αρχείο, κόψε τις κάρτες με τις σύντομες φράσεις και προσπάθησε να τις βάλεις στη σειρά. Όλες μαζί περιγράφουν το μακρύ ταξίδι των χελιδονιών, από τις μακρινές χώρες της Αφρικής έως τα νησιά του Ιονίου!

  Το μεγάλο ταξίδι

  Διάλεξε 3-4 κάρτες που σου έκαναν εντύπωση και μαζί με έναν φίλο ή φίλη σου ή κάποιον συγγενή σου ζωντάνεψε το ταξίδι τους. Σκέψου μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος! Οι ερωτήσεις στο τέλος κάθε κάρτας θα σε βοηθήσουν.

   

  Ημέρα 4η: Τι γνωρίζεις για το μεγάλο ταξίδι των πουλιών;

  Γιατί μεταναστεύουν τα πουλιά; Πώς γίνεται να μην χάνουν τον δρόμο τους; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν; Δες την παρακάτω παρουσίαση και μάθε πολλά για το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών.

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών

  Απάντησε στο ΚΟΥΙΖ και δοκίμασε τις γνώσεις σου, παλιές και νέες!

  * Προσοχή: σε κάποιες ερωτήσεις υπάρχουν περισσότερες από μία σωστές απαντήσεις

   

  Ημέρα 5η: Το άλμπουμ του Καμίλ, του Λευκού Πελαργού

  Οι μακρυπόδαροι Πελαργοί κάνουν το μακρύ τους ταξίδι όχι πετώντας, αλλά ανεμοπορώντας! Γι’ αυτό, όταν συγκεντρώνονται πολλοί μαζί κατά τη μετανάστευση, μας χαρίζουν ένα υπέροχο θέαμα στον ουρανό.

  Ο Καμίλ είναι ένας Λευκός Πελαργός που θέλει να μοιραστεί μαζί σου το άλμπουμ της ζωής του! Βοήθησέ τον να βάλει σε μια σειρά τις εμπειρίες του, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
  https://www.springalive.net/bindata/stork_quiz/gr/quiz_gr.swf
   

   

  Ημέρα 6η: Παρακολούθησε «από κοντά» την πορεία ενός μικρού μεταναστευτικού γερακιού

  Η Ελλάδα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του Μαυροπετρίτη στον κόσμο! Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, γι’ αυτό και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ φροντίζει πάντα να τον έχει… από κοντά!

  Δες εδώ τη δορυφορική παρακολούθηση της μετανάστευσης του Μαυροπετρίτη από τη χώρα μας στις περιοχές διαχείμασής του στη Νοτιοανατολική Αφρική και τη Μαδαγασκαρη. Με τη βοήθεια ενός χάρτη, σημείωσε τις χώρες που διασχίζει ο Βορέας, η Ίρις, ο Νότος ή ο Ζέφυρος, τα τέσσερα γεράκια στα οποία τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί και μας φανέρωσαν το ταξίδι τους.

   

  Ημέρα 7η: Η ζωή από ψηλά

  Τώρα που έγινες ειδικός, δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς πώς θα έβλεπες τη Γη αν πετούσες στην πλάτη ενός μεταναστευτικού πουλιού.
  Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και ζωγράφισε όλα όσα είδες!

   

  Η ΓΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

  • Αν θες, στείλε μας σε φωτογραφία τη ζωγραφιά - στιγμιότυπο του ταξιδιού σου!
 • Ημέρα 8η: Μάθε πώς ξεκίνησαν όλα!

  Η ζωή που σήμερα βρίσκεται στον πλανήτη έχει διαμορφωθεί μέσα από αλλαγές που συμβαίνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Εκατομμύρια ζωντανοί οργανισμοί, γεωμορφολογικές και κλιματικές αλλαγές αλλά και η παρουσία του ανθρώπου, όλα συντέλεσαν μαζί και χωριστά στη σημερινή βιοποικιλότητα. Όλοι οι οργανισμοί, όπως και εμείς, βρήκαμε στη Γη το σπίτι μας!
  Με αφορμή τη βιοποικιλότητας της Κρήτης, ανακάλυψε πως ξεκίνησαν όλα μέσα από το κόμικ «Ιστορίες χιλιάδων ετών»

   

  Ημέρα 9η: Πάρε μέρος στο Δίκτυο της φύσης!

  Πώς; Μαθαίνοντας για το σημαντικότερο δίκτυο της φύσης, το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

  Τι προστατεύουμε; Γιατί η προστασία ειδών και βιοτόπων είναι σημαντική;

  Δες ΕΔΩ την παρουσίαση για τις Προστατευόμενες Περιοχές με αφορμή την πολύτιμη φύση της Κρήτης:

  Δες τι θυμάσαι από την παρουσίαση απαντώντας στις ερωτήσεις του KOYIZ!  *Προσοχή, κάποιες ερωτήσεις έχουν από δύο σωστές απαντήσεις.

  Τώρα είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τις γνώσεις σας με την οικογένειά σας ή/και τους φίλους σας και να κάνετε το Δίκτυο Natura 2000 ακόμα πιο διάσημο!

   

  Ημέρα 10η: Μια προστατευόμενη περιοχή της γειτονιάς μου!

  Στην Ελλάδα υπάρχουν 446 Προστατευόμενες Περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000. Ο υγρότοπος της Βραυρώνας στην Αττική, είναι μία από αυτές.

  Πάρε μέρος στο Virtual Tour της Βραυρώνας και δες από «κοντά» γιατί προστατεύεται!

  Σίγουρα θα υπάρχει κάποια προστατευόμενη περιοχή κοντά στην περιοχή όπου ζεις. Μάθε γι’ αυτήν κι αν έχετε διάθεση και χρόνο, οργανώστε μία οικογενειακή επίσκεψη. Θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω!

   

  Ημέρα 11η: Το προστατευόμενό μου Πάρκο


  Ακόμα κι αν δεν έχεις τη δυνατότητα να επισκεφθείς κάποια προστατευόμενη περιοχή του τόπου σου, ας μην ξεχνάμε τη φύση δίπλα μας. Ένας αγρός ή ένα πάρκο της γειτονιάς σου κρύβουν τους δικούς τους θησαυρούς.

  Κατέβασε και τύπωσε το παρακάτω αρχείο πριν βγεις για μια κοντινή εξόρμηση σε έναν αγρό ή σε ένα πάρκο της γειτονιάς σου. Αναζήτησε τα στοιχεία που θα βρεις στο αρχείο σε κάθε πιθανή γωνιά εκεί έξω. Ψάξε για ένα φτερό, ένα χαλίκι, έναν σπόρο και σσσς… !

  ΨΑΞΕ ΓΙΑ... (Φύλλο εργασίας)

   

  Ημέρα 12η: Κάθε είδος στον τόπο του!


  Όποιος τριγυρνά στη φύση παρατηρώντας ζώα και φυτά, θα προσέξει ότι ποτέ δεν φυτρώνουν καλάμια στις κορυφές των βουνών, ούτε ζουν πάπιες στους γκρεμούς! Σε κάθε μέρος, ζουν συγκεκριμένα είδη φυτών και ζώων.

  Ποια ζώα προτιμούν τη θάλασσα και τις νησίδες; Ποια πουλιά επισκέπτονται τους υγροτόπους; Ποιο τοπίο θα επέλεγε ο άνθρωπος;

  Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία και ταίριαξε το κάθε είδος στον τόπο του. Στο τέλος, μπορείς να δεις και τις απαντήσεις. Μην ξεχάσεις να διαλέξεις το δικό σου ιδανικό μέρος!

   

  Ημέρα 13η: Απειλούμενα πουλιά στον αέρα!


  Τι κοινό έχει μια χήνα που μας έρχεται από τον Βορρά, ένα γεράκι που συχνάζει στον Θεσσαλικό κάμπο, ένα θαλασσοπούλι που αρμενίζει στα νησιά του Αιγαίου και ένας γύπας που ατενίζει από τους γκρεμούς; Είναι όλα απειλούμενα, μεταναστευτικά πουλιά και επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας.

  Μπορείς να φτιάξεις τρισδιάστατες κατασκευές (mobile) με θέμα τα παραπάνω απειλούμενα είδη πουλιών. Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία, χρωμάτισε το είδος που διάλεξες και κόψε τις φιγούρες γύρω-γύρω στο μαύρο περίγραμμα. Ένωσε τις δύο πλευρές του σώματος, κόλλησε τα φτερά στο σώμα (με κόλλα) και η κατασκευή σου είναι έτοιμη! Αν θέλεις, περνάς μια πετονιά από τα φτερά τους και το σώμα για να γίνει ιπτάμενη!

   

  Ημέρα 14η: Θα μας πεις μία ιστορία;


  Διάλεξε ένα απειλούμενο είδος. Από τι απειλείται και πώς θα το βοηθούσες; Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αλλά και οι δαχτυλόκουκλες από το παρακάτω αρχείο μπορούν να σε βοηθήσουν για να φτιάξεις τη δική σου ιστορία:

  Ποιος είναι ο ήρωας μας; Πώς μοιάζει; Πού του αρέσει να μένει; Πώς περνά τη μέρα του; Τι τον κάνει ξεχωριστό και σπάνιο; Τι τον τρομάζει; Κινδυνεύει από κάτι; Ποιος μπορεί να τον βοηθήσει; Με ποιον τρόπο;

   

  Ημέρα 15η: Ας βάλουμε μια τάξη!


  Ο απειλούμενος Μαυροπετρίτης, ο Πετρίτης και το Βραχοκιρκίνεζο, τα γεράκια του Αιγαίου έγιναν… κομμάτια!

  Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία για να τα βάλουμε σε μία τάξη! Ταίριαξε τα κομμάτια του παζλ έτσι ώστε να σχηματιστούν ξανά τα τρία γεράκια. Αν χρειαστεί, μπορείς να συμβουλευτείς και το Λυσάρι.

  Όταν τα παζλ είναι έτοιμα, μπορείς να τα χρωματίσεις αλλά και να κολλήσεις στο κάτω μέρος τους ένα διπλωμένο χαρτόνι, ώστε να στέκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης σου!

  Το Παζλ των Τριών Γερακιών

 • Ημέρα 16η: Οι ντετέκτιβ του Πάρκου

  Το πάρκο της γειτονιάς μας μοιάζει με μία μικρή όαση μέσα στην πολύβουη πόλη. Εκεί θα βρούμε καταφύγιο εμείς, τα πουλιά και ένας μεγάλος… μικρόκοσμος! Στα αναρριχώμενα φυτά αλλά και στους θάμνους θα κρυφτούν πουλιά, σε χαλαρούς σωρούς από πέτρες μπορεί να γεννήσουν πολλά μικρά είδη ζώων, με τα τρυφερά φύλλα τσουκνίδας θα τραφούν οι κάμπιες πεταλούδων… και αυτά είναι ένα μικρό μόνο μέρος της άγριας ζωής των πάρκων.

  Είναι όμως όλα τα πάρκα κατάλληλα σχεδιασμένα για εμάς αλλά και για την άγρια ζωή; Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και ανακάλυψε τι λείπει (αν λείπει) από το κοντινό σου πάρκο.
  Το Πάρκο της γειτονιάς μου

   

  Ημέρα 17η: Τα κιάλια μας και φύγαμε!

   

  Ένα ζευγάρι κιάλια από ανακυκλώσιμα υλικά θα σε βοηθήσει να μπεις στον ρόλο του παρατηρητή πουλιών. Χρησιμοποίησε δύο μικρά χάρτινα ρολά (π.χ. από χαρτί υγείας), τα οποία ενώνεις μεταξύ τους με συρραπτικό. Ένωσε τις δύο άκρες με ένα σκοινάκι (πάλι με συρραπτικό) για να μπορείς να τα φοράς στον λαιμό σου. Μπορείς να ολοκληρώσεις την κατασκευή σου χρωματίζοντας τα ρολά ή «διακοσμώντας» τα με χαρτί γκοφρέ!

  Είσαι τώρα έτοιμος/η να βγεις στο μπαλκόνι, στο πάρκο, στον κοντινότερο πεζόδρομο για παρατήρηση πουλιών!

   

  Ημέρα 18η: Ανακάλυψε τον φτερωτό κόσμο δίπλα σου

  Ακόμα και σε μια σύντομη βόλτα, μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετά είδη πουλιών. Αρκεί να ρίχνουμε μια ματιά στον ουρανό, να ψαχουλεύει το βλέμμα μας ανάμεσα σε θάμνους, να παρατηρούμε το έδαφος ανάμεσα στα δέντρα.
  Για να μπορέσουμε όμως να αναγνωρίσουμε ένα είδος πουλιού που μόλις ξετρύπωσε από έναν θάμνο είναι απαραίτητος ένας Οδηγός Αναγνώρισης Πουλιών.

  Για τα πρώτα σου βήματα μπορείς να συμβουλευτείς τον παρακάτω Οδηγό Αναγνώρισης Πουλιών (της πόλης):
  Οδηγός Αναγνώρισης Πουλιών

  Για να δεις αν θυμάσαι τα πουλιά, δοκίμασε να απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις: Ποιο είδος έχει κόκκινο «πρόσωπο»; Ποιο έχει γαλάζια «κορώνα» στο κεφάλι; Ποιο έχει μαύρο «δαχτυλίδι» στον λαιμό; Ποιο έχει κόκκινο στήθος; Ποιο έχει έντονα κίτρινο ράμφος;

   

  Ημέρα 19η: Τιτιβίσματα

  Λίγα είναι τα πουλιά που μένουν σιωπηλά. Το κελάηδισμά τους μας θυμίζει την άγρια ζωή που ζει στις πόλεις. Παρακάτω μπορείς να ακούσεις το κελάηδισμα πέντε κοινών ειδών πουλιών της πόλης. Τα αναγνωρίζεις; Πόσο μοιάζουν μεταξύ τους;
   

  ΦΩΝΗ Κότσυφα
  ΦΩΝΗ Καλόγερου
  ΦΩΝΗ Καρδερίνας
  ΦΩΝΗ Κοκκινολαίμη
  ΦΩΝΗ Σταβλοχελίδονου

  Πηγή αρχείων ήχου: www.xeno-canto.org | Σχέδια: Πασχάλης Δουγαλής

   

  Ημέρα 20η: Το δικό σου μονοπάτι

  Όσο μικρό κι αν είναι ένα Πάρκο, πάντα θα κρύβει τα δικά του ιδιαίτερα μέρη, κάπου δηλαδή που θα μπορείς: να ξεκουραστείς, να παίξεις, να κάνεις ένα πικ-νίκ, να ατενίσεις τον ουρανό, να δροσιστείς, να παρατηρήσεις τα διαφορετικά είδη φυτών.
  Κατέβασε το παρακάτω αρχείο, σχεδίασε ένα πρόχειρο σκαρίφημα του πάρκου της γειτονιάς σου και χάραξε σε αυτό τη δική σου διαδρομή. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις τα αγαπημένα σου μέρη!
  >> Το δικό μας μονοπάτι

   

  Ημέρα 21η: Στη ζέστη, θυμάμαι (και) τα πουλιά

  Η τοποθέτηση ποτίστρας για τα πουλιά της πόλης μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη είτε τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού είτε τις πολύ κρύες του χειμώνα που τα πάντα παγώνουν. Η κατασκευή είναι πολύ απλή, καθώς αρκεί να τοποθετήσεις σε ένα ασφαλές μέρος (π.χ. μακριά από γάτες) ένα ρηχό πήλινο πιάτο, βάθους 2-3 εκατοστών, με νερό. Εκεί, θα μπορούν να κάνουν και το μπάνιο τους!
  Μην ξεχνάς να ανανεώνεις συχνά το νερό  στην ποτίστρα – μπανιέρα  και να την καθαρίζεις τακτικά.

   

  Ημέρα 22η: Ξενώνας εντόμων

  Η πιο απλή κατασκευή για τη φιλοξενία εντόμων είναι να ετοιμάσεις ένα δεμάτι από μικρά κομμάτια καλαμιών ή έναν σωρό από πέτρες που ακουμπούν στο έδαφος. Αν όμως υπάρχει διάθεση και χρόνος, μπορείς να κατεβάσεις το παρακάτω αρχείο για την κατασκευή ενός ξύλινου ξενώνα για έντομα:

  >> Οδηγίες κατασκευής ξύλινης φωλιάς για τα πουλιά

  Οι οδηγίες αφορούν την κατασκευή φωλιάς για πουλιά. Η μόνη τροποποίηση για να φιλοξενήσει έντομα (φτερωτά και μη) είναι να απουσιάζει η μπροστινή πλευρά. Στο εσωτερικό του ξενώνα μπορείς να τοποθετήσεις ποικιλία υλικών που θα βρεις σε ένα κοντινό πάρκο που θα προσφέρουν καταφύγιο, φωλιά αλλά και θέσεις χειμέριας νάρκης στα έντομα. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι: σειρά από κομμένα καλάμια, σωροί από πέτρες, δέσμη από κλαδιά, κουκουνάρια, δέσμη από φύλλα, πηλός.

 • Ημέρα 23η: Η φύση είναι τέχνη

  Πώς θα προστατεύσουμε μια περιοχή και τους οργανισμούς που φιλοξενεί αν πρώτα δεν την γνωρίσουμε; Αν πρώτα δεν ανακαλύψουμε τη φύση που φιλοξενεί;
  Ο πιο άμεσος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις αισθήσεις μας! Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε τη δική μας ανταπόκριση στα ερεθίσματα που προέρχονται από μια φυσική περιοχή. Κρατώντας κάθε είδους σημειώσεις όσο βρισκόμαστε εκεί, μπορούμε αργότερα να ανασυνθέσουμε την εντύπωση που άφησε σε εμάς ο τόπος που επισκεφθήκαμε.

  Τι εντύπωση σου αφήνει ο δικός σου αγαπημένος τόπος;
  Κατέβασε το παρακάτω αρχείο. Μπορείς να το τυπώσεις και να κρατήσεις σε αυτό τις σημειώσεις σου ή να απομνημονεύσεις τις πληροφορίες που ζητούνται. Κατέγραψε με κείμενο ή σχέδιο σκιές, γραμμές, αντιθέσεις, καμπύλες, μοτίβα και ένωσέ τα σε ένα ενιαίο έργο τέχνης!

  Η φύση είναι τέχνη

   

  Ημέρα 24η: Πικνίκ στο Πάρκο

  Όσο πιο συχνά επισκεπτόμαστε τα πάρκα της πόλης, τόσο περισσότερο μεταδίδουμε το μήνυμα για τη σημασία ύπαρξης τέτοιων χώρων αλλά και την ανάγκη προστασίας τους.

  Μαζί με την οικογένειά σου, οργανώστε ένα πικνίκ στο κοντινό σας πάρκο. Τι θα πάρετε μαζί σας; Τι δεν θα πάρετε μαζί σας; Βρείτε στο παρακάτω αρχείο εναλλακτικές ιδέες για τα πλαστικά μίας χρήσης αλλά και γενικά για την αποφυγή απορριμμάτων μετά από μία τέτοια εξόρμηση!

  Ένα φιλικό για το περιβάλλον… πικνίκ!

   

  Ημέρα 25η: Ιστορίες για τα μεταναστευτικά πουλιά

  Κάθε χρόνο, εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα την άνοιξη κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Μοιράσου τις σκέψεις των φοιτητών του ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας για τη μετανάστευση των πουλιών, το παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι και την παγίδευση πουλιών που τις αποτύπωσαν στο κόμικ «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Ταξίδια» με τη συνεργασία της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

  Αν έγραφες εσύ το σενάριο για ένα κόμικ, ποιο θα ήταν; Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και αποτύπωσε τη δική σου ιστορία:

  Εικονογράφηση Ιστορίας
  Στο μεγάλο πλαίσιο ζωγραφίζεις τις σκηνές της ιστορίας, ενώ στο μικρό σημειώνεις τους σύντομους διαλόγους.

   

  Ημέρα 26η: Ένας Κοκκινολαίμης σε κλουβί;!  

  Πολλά από τα πουλιά που πωλούνται σε κλουβιά σε λαϊκές αγορές ή και καταστήματα κατοικίδιων ζώων έχουν συλληφθεί παράνομα στη φύση. Για κάθε άγριο πουλί που πωλείται, έχουν πεθάνει πολλά ακόμα (στις παγίδες, στη μεταφορά, στα κλουβιά). Όλα τα είδη πουλιών που πωλούνται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων πρέπει να έχουν στο πόδι τους ειδικό (κλειστό) δαχτυλίδι και να συνοδεύονται από ειδικά πιστοποιητικά.
  Διάβασε την παρακάτω ιστορία για να μάθεις τους τρόπους που βρήκε ο Αργύρης και η παρέα του για να βοηθήσουν τα μικρά ωδικά πουλιά. Μοιράσου την ιστορία αλλά και τις ιδέες τους με τους φίλους και τις φίλες σου.

  O φίλος μου σε κλουβί;!

  >> Μάθε περισσότερα εδώ

   

  Ημέρα 27η: Ομάδα Δράσης για τον Ασπροπάρη

  Ο Ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει. Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος που κινδυνεύει από τη χρήση παράνομων δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), καθώς όλοι οι γύπες αλλά και άλλα αρπακτικά που τρέφονται με νεκρά ζώα αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή. Πλέον στην χώρα μας επιστρέφουν ελάχιστοι Ασπροπάρηδες, ενώ η πιθανότητα να χαθούν τελείως είναι δυστυχώς ορατή μιας και απομένουν μόνο τρία ζευγάρια.

  Σκέψου ένα σύνθημα ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και έναν τρόπο να το αποτυπώσεις. Μπορεί να είναι μία ζωγραφιά, μία αφίσα, μία φράση χαραγμένη στο χώμα από φυσικά υλικά (ξύλα, κουκουνάρια, πέτρες κ.ά.).

  Στείλε μας φωτογραφία από το σύνθημά σου και γίνε κι εσύ μέλος της Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη! Φυσικά, θα λάβεις από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και το σήμα της ομάδας!

  Μάθε περισσότερα για τον Ασπροπάρη στο: https://www.lifeneophron.eu/

   

  Ημέρα 28η: Τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»

  Στις μικρές απομονωμένες νησίδες του Αιγαίου, τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου» όπως τις αποκαλούν οι επιστήμονες, βρίσκουν καταφύγιο ολόκληρες αποικίες σπάνιων πουλιών (αλλά και πολλών ακόμη ξεχωριστών ειδών, κάποια από τα οποία ζουν εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο). Σήμερα, απειλούνται από την έντονη ανθρώπινη παρουσία και από την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων.

  Φιλοξένησε τη δική σου αποικία θαλασσοπουλιών και μάθε περισσότερα για τα πολύτιμα αυτά μέρη όπου ζουν και φτιάχνουν τις φωλιές τους. Τα μόνα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα παρακάτω αρχεία, χρώματα, κόλλα, ένα ψαλίδι και τσαλακωμένα χαρτιά ή εφημερίδες:

  Φτιάξε μια αποικία θαλασσοπουλιών (Φύλλο 1)
  Φτιάξε μια αποικία θαλασσοπουλιών (Φύλλο 2)
   

   

  Ημέρα 29η: Συμμαχία για την πιο σπάνια χήνα της Ευρώπης

  O κύριος Blue είναι μία Νανόχηνα που μαζί με την οικογένειά του διασχίζουν κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα, από τα έλη Βαλντάκ της Νορβηγίας έως τη λίμνη Κερκίνη και το Δέλτα του Έβρου και πάλι πίσω. Αν και η Νανόχηνα εξακολουθεί να είναι ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία μαζί με πολλούς φίλους από όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο), έχουν βοηθήσει να γίνει ασφαλέστερο το ταξίδι της.

  Εδώ μπορείς να κατεβάσεις και να διαβάσεις τις περιπέτειες του Τόμας, μιας χήνας τόσης δα… μιας Νανόχηνας!

  Μην ξεχάσεις να ζωγραφίσεις τον ιδανικό βιότοπο γι’ αυτήν, κατεβάζοντας το παρακάτω αρχείο:

  Το μυστικό νανοχηνομέρος

  * Αν θες, στείλε μας μία φωτογραφία από τη ζωγραφιά σου και η Νανόχηνα Τόμας θα σε επισκεφθεί σπίτι σου… σε έντυπη μορφή!

   

  Ημέρα 30η: Μια πρόταση από ’σένα!

  Αυτή είναι η δική σου μέρα. Σκέψου τι χρειάζονται τα άγρια πουλιά και τι θα ήθελες εσύ να κάνεις γι’ αυτά. Μοιράσου τις ιδέες σου με τους φίλους και τις φίλες σου αλλά και μαζί μας!

  Στείλε μας τις σκέψεις και τις ιδέες σου με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook.
  Περιμένουμε με ανυπομονησία!

Μενουμε κοντά στη φύση https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Kids_2.jpg design

Εκδηλώσεις για οικογένειες

Error: No articles to display

Παιδικά Εργαστήρια

Error: No articles to display

Μένουμε κοντά στη Φύση

Μένουμε κοντά στη Φύση

Από τη σχολική τάξη στο μπαλκόνι μας, το δωμάτιο ή το σαλόνι μας, το διπλανό πάρκο, ακόμα και δίπλα από το παράθυρο μας μπορούμε να μείνουμε κοντά στη φύση.

περισσότερα

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας