search

Ο καλύτερος Οδηγός Αναγνώρισης σε αναθεωρημένη έκδοση

Ο πιο σύγχρονος και ενημερωμένος Οδηγός αναγνώρισης των πουλιών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης και των περιοχών γύρω από τη Μεσόγειο μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, τον βιότοπο, την κατανομή, την εμφάνιση και τη φωνή για 1.000 σχεδόν είδη, μέσα από χάρτες και 3.500 εικόνες!

Ουσιαστικά πρόκειται για μια «εγκυκλοπαίδεια πουλιών», κατάλληλη για κάθε επαγγελματία του κλάδου, φοιτητή, ορνιθοπαρατηρητή ή απλώς φυσιολάτρη!

Ο συγκεκριμένος Οδηγός αποτελεί προσαρμογή στα ελληνικά της αγγλικής 2ης έκδοσης «Collins Bird Guide» των εκδόσεων Harper Colllins και είναι προϊόν µακράς συλλογικής προσπάθειας, βασισµένης στην εθελοντική βοήθεια πολλών µελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Πτηνολογικού Συνδέσµου Κύπρου, μετά και την πρώτη έκδοση η οποία είχε εξαντληθεί.

Η έκδοση ενός οδηγού αναγνώρισης στην εθνική γλώσσα έχει αποδειχθεί σε όλο τον κόσµο ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά µέσα για να προαχθεί η γνώση και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για κάθε οµάδα οργανισµών. Ο συγκεκριμένος Οδηγός μαζί µε ένα ζευγάρι κιάλια και ένα σημειωματάριο είναι όσα χρειάζεται κανείς για να αναγνωρίσει όλα τα άγρια πουλιά που θα δει στην Ελλάδα, την Κύπρο και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη και στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο.

 

Χρήσιμες συμβουλές για νέους ορνιθοπαρατηρητές

Εάν είστε νέοι παρατηρητές και χρησιμοποιείτε τον Οδηγό για πρώτη φορά, θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με την έννοια του μεγέθους των ειδών, έχοντας ως σημείο αναφοράς ενδεχομένως ένα κοινό είδος, το οποίο και θα συγκρίνετε με τα υπόλοιπα ώστε να εξασκηθείτε στην αναγνώρισή τους. Δεύτερο σημείο το οποίο λαμβάνει κανείς υπόψη είναι η γενική εντύπωση ενός είδους ή κάποιο διακριτό σημείο του, το οποίο και θα βοηθήσει τον παρατηρητή στην αναγνώριση. Σημαντικό ρόλο στη συνέχεια παίζει η εποχή του χρόνου (άνοιξη, φθινόπωρο, κ.λπ.), αλλά και ο τόπος όπου γίνεται η παρατήρηση (υγρότοπος, αστικό- αγροτικό τοπίο, παράκτιο μέτωπο, κ.λπ.), όπως επίσης και η ευρύτερη περιοχή (Ελλάδα, Ευρώπη, κ.λπ.).

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εμπειρία, που προκύπτει από την επανάληψη και τη διάθεση για μάθηση, συντελούν στο να μπορεί να αναγνωρίζει κανείς όλο και περισσότερα είδη. Τέλος, σημαντικό είναι ότι η εξάσκηση με τη βοήθεια των μελών και εθελοντών της Ορνιθολογικής βοηθάει στην ταχύτερη απόκτηση αυτής της γνώσης!

 

Διάθεση Οδηγού

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν άμεσα τον Οδηγό από τα γραφεία της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στην Αθήνα (Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια), είτε να τον παραγγείλουν τηλεφωνικά στο 210 8228704 & 210 8227937 (Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 9:00-17:00) ή να αποστείλουν με e-mail τα στοιχεία τους στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να τους αποσταλεί ταχυδρομικά με αντικαταβολή.

Ο Οδηγός είναι διαθέσιμος και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία (π.χ. Ιανός σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη).

Μέρος της ελληνικής έκδοσης καλύφθηκε με την ευγενική χορηγία της ΣΑΝΗ Α.Ε.

 

Τα πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης (2η έκδοση) https://ornithologiki.gr/images/exofyllo.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας