Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αναπτύσσει τεκμηριωμένες, εμπεριστατωμένες, ρεαλιστικές, βασισμένες στον νόμο και στην επιστήμη θέσεις με στόχο τη διαμόρφωση ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής και τον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων διατήρησης.
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αναπτύσσει τεκμηριωμένες, εμπεριστατωμένες, βασισμένες στον νόμο και στην επιστήμη θέσεις με στόχο τη διαμόρφωση ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής και τον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων διατήρησης.
Εξίσου σημαντική πτυχή της δράσης μας αποτελούν οι παρεμβάσεις που αφορούν παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ορνιθοπανίδας, όπως και η διατύπωση και προώθηση θέσεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ως εθνικός εταίρος της BirdLife International, της μεγαλύτερης παγκόσμιας ομοσπονδίας για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους
Τα πουλιά δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως και οι δράσεις που υλοποιούμε για την προστασία τους. Από το 1994, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ως εθνικός εταίρος της ομοσπονδίας οργανώσεων της BirdLife International, συμμετέχει στην προσπάθεια για τη διατήρηση των πουλιών και την προστασία των βιοτόπων τους αλλά και την ενεργοποίηση της κοινωνίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα.
Η επιτυχία της ομοσπονδίας βασίζεται στην απόλυτη έμφαση που δίνεται στην επιστημονική τεκμηρίωση και την εξειδίκευση, μέσα από τη σύσταση επιτροπών στις οποίες μετέχουν ειδικοί και επιστήμονες όλων των οργανώσεων-εταίρων. Μέσα από αυτή τη δομή, καλύπτεται ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων περιβαλλοντικής προστασίας και κρίσιμων απειλών για τα πουλιά και τους βιοτόπους τους -από τα αγροτικά οικοσυστήματα έως το θαλάσσιο περιβάλλον και από τη λαθροθηρία ως τις υποδομές ενέργειας.
Για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, οι θέσεις της BirdLife Europe and Central Asia (BLECA) προκύπτουν μέσω εκτενούς επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους εθνικούς της εταίρους. Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία μέσω της ενεργούς συμμετοχής της σε ομάδες εργασίας όπως τα Nature and Climate Task Force, Marine Task Force κ.ά., έχει συμβάλει στη διαμόρφωση και οριστικοποίηση των θέσεων της BLECA, υιοθετώντας τα τελικά κείμενα για μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα προστασίας της ορνιθοπανίδας αλλά και γενικότερα, της χερσαίας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.
Διαχείριση απειλών
Εισβλητικά είδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Invasive Non-Native Species in the European Union
Μέτρα προστασίας από τη γρίπη των πτηνών - Protecting wild birds from avian influenza
Minimising threats from hybrid falcons on wild European falcon populations
Εφαρμογή των Οδηγιών για τα πουλιά και τους οικοτόπους
Species protection under the Birds and Habitats Directives
Improving the European Commission’s complaints and infringement processes
Αντιμετώπιση εγκλημάτων ενάντια στα άγρια πουλιά
Μέτρα πρόληψης της δηλητηρίασης των άγριων πουλιών - Preventing poisoning of birds
Εισαγωγή άγριων πουλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Import of wild birds into the European Union
Oδηγία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα - Environmental Crime Directive
Υποδομές και δίκτυα
Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινων Υποδομών - Trans-European Network of Green Infrastructure
Γραμμές μεταφοράς ενέργειας και ανάπτυξη δικτύων - Power Lines and Grid Development
Αιολική ενέργεια, πουλιά και νυχτερίδες - Wind energy, birds and bats
Θαλάσσια οικοσυστήματα
Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός - Marine Spatial Planning
Μέτρα για τον περιορισμό του bycatch - EU Fisheries Control regulation
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θάλασσα και τη φύση - Renewable Energy at Sea & Nature
Nature Positive Energy Transition at Sea