search

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) αποτελεί τη βάση ενός πολυετούς Προγράμματος της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας με περιοχή δραστηριοποίησης το νησί των Αντικυθήρων, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο και τις παρακείμενες νησίδες.

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η παρακολούθηση και μελέτη του παγκόσμιου φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με απώτερο σκοπό την προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλος στόχος του Προγράμματος αποτελεί  η ορνιθολογική και οικολογική έρευνα και εκπαίδευση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σκοπός του ΟΣΑ είναι επίσης η ένταξη και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των επισκεπτών στις προσπάθειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

1 ABO LOGO GR WHITE

  • Η γεωγραφική θέση των Αντικυθήρων στην απόληξη της Βαλκανικής χερσονήσου προσελκύει μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών αρπακτικών, προερχόμενα από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη τα οποία κάθε φθινόπωρο μετακινούνται μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, καθιστώντας τα Αντικύθηρα μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές στενωπούς της Ελλάδας.

    5 map Antikythera

    Επιπλέον, κάθε άνοιξη, κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τις περιοχές αναπαραγωγής στον Βορρά, η πλειοψηφία των μεταναστευτικών πουλιών έχει να διασχίσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, την έρημο της Σαχάρας και τη Μεσόγειο Θάλασσα, χωρίς τη δυνατότητα ενεργειακού ανεφοδιασμού. Για τον λόγο αυτό, η θέση του νησιού το καθιστά πρώτη κατάλληλη για ανεφοδιασμό στεριά, με καίρια σημασία για την επιβίωσή τους και την επιτυχημένη έκβαση του ταξιδιού τους.

    Η συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών πουλιών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη συστηματική μελέτη τους. Η ιδέα για τη δημιουργία του ΟΣΑ ήρθε σταδιακά στα μέσα της δεκαετίας του '90 και σήμερα λειτουργεί ως ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

    Το 1997, η Κοινότητα Αντικυθήρων παραχώρησε το κτήριο του παλιού σχολείου στην Ορνιθολογική για τη δημιουργία του Ορνιθολογικού Σταθμού. Η πρώτη οργανωμένη αποστολή δακτυλίωσης πουλιών έγινε την άνοιξη του 1998, ενώ από το 2007 μέχρι και σήμερα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σταθερή μεθοδολογία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

    Το 2000, η συνεργασία με τον κ. Αναστάσιο Λεβέντη και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη έκανε δυνατή την εξασφάλιση κονδυλίου για την αναστύλωση του σχολείου, που αποτελεί τη βάση και το επιχειρησιακό κέντρο του προγράμματος.

    Το 2008 ο ΟΣΑ και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αποκτάει και ξενώνα, ένα αναπαλαιωμένο κτίριο τυπικής αρχιτεκτονικής των Αντικυθήρων και της ευρύτερης περιοχής του νότιου Ιονίου και της Κρήτης, απαραίτητο για τη φιλοξενία των εθελοντών και συνεργατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα κάθε χρόνο.

    ABO Aggelos Evaggelidis  8 works 2 photo

  • Περιοχές όπως τα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα, η Μάνη και η Κρήτη παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για χιλιάδες πουλιά, όταν αυτά πραγματοποιούν τις ετήσιες μεταναστεύσεις τους. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων που έχουν να καλύψουν σε μικρό χρονικό διάστημα, αυτές οι περιοχές αποτελούν για τα πουλιά σημεία στα οποία θα βρουν χώρους για τροφή και ξεκούραση. Τους δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα να ανανεώσουν την ενέργεια που κατανάλωσαν για να φτάσουν έως εκεί, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη μετανάστευση τους χωρίς να έχουν πρόβλημα.

    Έτσι, κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των δύο μεταναστευτικών περιόδων (άνοιξη και φθινόπωρο) τα Αντικύθηρα δέχονται, λόγω της θέσης τους, έναν τεράστιο αριθμό πουλιών. Κάποια από αυτά απλώς περνούν, χωρίς να κάθονται καθόλου στο νησί και άλλα, μετά από ένα μακρύ ταξίδι, σταματούν για λίγες ώρες εκεί, τόσες όσες τους χρειάζονται για να ξεκουραστούν και να τραφούν.

    Antikythira Agelos Evagelidis  diatirisi

    Την άνοιξη τα Αντικύθηρα δέχονται πουλιά είτε από τη δυτική Κρήτη, είτε κατευθείαν από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου εκατομμύρια μικρόπουλα έχουν περάσει από το νησί. Μαζί τους, στις ακτές ή σε εποχιακά πλημμυρισμένα χωράφια στο εσωτερικό του νησιού, κάθονται και πολλά υδρόβια ή παρυδάτια είδη, ενώ δεν είναι λίγα και τα αρπακτικά πουλιά, τα οποία, άλλοτε σε μεγάλους αριθμούς και άλλοτε σε μικρότερους αριθμούς, περνούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης. Στη φθινοπωρινή μετανάστευση τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού τώρα τα πουλιά έρχονται από το εσωτερικό της Ευρώπης (κυρίως από την κεντρική και ανατολική). Μόνο που αυτήν τη φορά, μαζί με αυτά που είχαν περάσει την άνοιξη, έρχονται και αυτά που γεννήθηκαν εκείνη τη χρονιά.

    Από τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να επισημάνουμε δύο χαρακτηριστικά σημεία σχετικά με τα Αντικύθηρα: 1ον ότι το νησί αποτελεί σημαντικό σημείο για τη μετανάστευση (περισσότερα από 200 μεταναστευτικά είδη πουλιών), ιδιαίτερα στρουθιόμορφων και 2ον ότι από τα είδη που αναπαράγονται στο νησί τα 5 είναι αρπακτικά. Από τα αρπακτικά αυτά όλα έχουν παρατηρηθεί να τρέφονται με πουλιά, ακόμη και το Βραχοκιρκίνεζο.

    Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τους λόγους για τους οποίους τα Αντικύθηρα είναι πολύ σημαντικός χώρος για τα πουλιά θα λέγαμε ότι:

    • Είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί, με τη μεγαλύτερη αποικία Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), σε παγκόσμιο επίπεδο
    • Είναι από τις ελάχιστες γνωστές περιπτώσεις, αν όχι η μοναδική, πάλι σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου συγκριτικά με τη συνολική έκταση του νησιού, φωλιάζει ένας τόσος μεγάλος αριθμός αρπακτικών, από 5 διαφορετικά είδη
    • Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία στον ελλαδικό χώρο όπου μπορεί να παρατηρήσει κανείς να μεταναστεύουν 28 είδη αρπακτικών, συν 4-5 υποείδη, κατά τις δύο μεταναστευτικές περιόδους. Κάποια από αυτά, όπως ο καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) και ο σφηκιάρης (Pernis apivorus), παρατηρούνται σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις που αριθμούν χιλιάδες πουλιά. Ακόμα, κάποια είδη απαντώνται σε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που έχουν καταγραφεί σε άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους που υπάρχουν στο εσωτερικό της Μεσογείου (Νότια Ιταλία, Σικελία, Μάλτα, κ.α.)
    • Είναι το δυτικότερο σημείο στον κόσμο που φωλιάζει ο αμμοπετρόκλης (Oenanthe isabellina), ενώ το κοντινότερο σημείο που αποδεδειγμένα φωλιάζουν μικροί και αραιοί πληθυσμοί του είδους είναι το ανατολικό Αιγαίο και η Θράκη
    • Έχουν καταγραφεί να μεταναστεύουν σε μεγάλους πληθυσμούς είδη για τα οποία, με βάση τους χώρους που διαχειμάζουν, η μετανάστευση πάνω από τα Αντικύθηρα δεν είναι τόσο φυσιολογική. Ένα παράδειγμα είναι ο Νανομυγοχάφτης (Ficedula parva), που ξεχειμωνιάζει στην Ινδία και παρατηρείται να περνά το φθινόπωρο από το νησί, σε πολύ μεγάλους αριθμούς
    • Είναι, ίσως, από τα ελάχιστα σημεία στην Ελλάδα όπου μπορεί να δει κανείς μέσα σε μία ημέρα τεράστιους αριθμούς (μερικές χιλιάδες) από κάποια στρουθιόμορφα και όχι μόνο.

    Τα Αντικύθηρα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες περιοχές για να μελετηθεί η μετανάστευση των πουλιών (αρπακτικών και στρουθιόμορφων) στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και από τις λίγες περιοχές όπου μπορεί κάποιος να μάθει να αναγνωρίζει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πουλιών, τόσο εύκολα.

    Panorama S.Ursul

  • Σκοπός των δράσεων του ΟΣΑ είναι η συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τα μεταναστευτικά πουλιά της Ευρώπης με στόχο την προστασία τους.

    Δακτυλιώσεις

    Σύντομη περιγραφή

    Η δακτυλίωση είναι μια επιστημονική μέθοδος βασισμένη στην ατομική σήμανση των πουλιών. Η σήμανση αυτή πραγματοποιείται τοποθετώντας ένα δαχτυλίδι με μοναδικό κωδικό, στο πόδι του πουλιού. Τα στοιχεία που αντλούνται κατά τη δακτυλίωση, είτε αυτά συλλέγονται κατά την πρώτη σύλληψη, είτε κατά την επανασύλληψη στην ίδια ή σε άλλη τοποθεσία, μας βοηθάει στην κατανόηση τους. 

    Η σήμανση πραγματοποιείται τοποθετώντας ένα δαχτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι του πουλιού (ταρσός). Το δαχτυλίδι έχει επίσης χαραγμένη τη διεύθυνση του κέντρου δακτυλίωσης της χώρας όπου δακτυλιώθηκε. Η δακτυλίωση πουλιών είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές αλλά και παλιές μεθόδους για τη μελέτη της βιολογίας, της οικολογίας, της συμπεριφοράς, των μετακινήσεων, της αναπαραγωγικής επιτυχίας και της δημογραφίας των πουλιών. Ο βασικός στόχος της δακτυλίωσης πουλιών στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων είναι η παρακολούθηση της φαινολογίας και της σύνθεσης της μετανάστευσης, των αναπαραγωγικών και των διαχειμαζόντων πληθυσμών στα Αντικύθηρα μέσω μεθοδολογίας σταθερής έντασης.

    Ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δακτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν μεταναστευτικές μετακινήσεις, την κατεύθυνση της μετανάστευσης αλλά και την διάρκεια ζωής των πουλιών εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή βρεθούν σε κάποια άλλη περιοχή.

    Μεθοδολογία

    Δακτυλιώσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση από την αυγή του ήλιου και για οχτώ ώρες, εκτός ημερών με αντίξοες συνθήκες. Ο προσδιορισμός των ειδών γίνεται με βάση τον Svensson (1992) και τους Jenni & Winkler (1994). Οι βασικές βιομετρικές μετρήσεις που αντλούνται στον ΟΣΑ είναι το μήκος φτερούγας, το μήκος του 8ου πρωτεύοντος, το μήκος του μεταταρσού, ο δείκτης υποδορίου λιπώδους ιστού, ο δείκτης θωρακιού μυϊκού ιστού κατά Bairlein (1995) και η σωματική μάζα. Οι θέσεις και το συνολικό μήκος των διχτυών παραλλαγής είναι σταθερές μεταξύ των δειγματοληπτικών περιόδων. Κατά την παρακαλούθηση της μετανάστευσης μέσω των δακτυλιώσεων δεν χρησιμοποιούνται ηχητικά καλέσματα για την προσέλκυση πουλιών, ενώ επιπλέον δίχτυα όπως και ηχητικά καλέσματα χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια ειδικών ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στον ΟΣΑ.

    > Η σύλληψη των πουλιών πραγματοποιείται με ειδικά δίχτυα (δίχτυα παραλλαγής). Η θέση και το συνολικό μήκος των διχτύων είναι σταθερές κατά την περίοδο της δειγματοληψίας αλλά και μεταξύ των ετών δειγματοληψίας.

    > Ο χειρισμός των πουλιών γίνεται από διαπιστευμένους ερευνητές και δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την ζωή τους, ενώ σε λίγη ώρα είναι και πάλι ελεύθερα για να συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι.

    > Οι δακτυλιώσεις γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και είναι υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ).

    > Η περίοδος της δράσης είναι από τα τέλη Μαρτίου ως τα τέλη Μαΐου και από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

     SCN5735 ChristosBarboutis

     

    Παρακολούθηση Μετανάστευσης Αρπακτικών

    Σύντομη περιγραφή

    Συστηματική καταγραφή όλων των αρπακτικών πουλιών που διέρχονται από τα Αντικύθηρα με παράλληλη εξέταση των παραμέτρων που επηρεάζουν την διέλευση. Η δράση αποσκοπεί:

    • Στην παρακολούθηση των πληθυσμών των αρπακτικών που χρησιμοποιούν αυτή τη μεταναστευτική οδό και την εκτίμηση της σπουδαιότητας των Αντικυθήρων για αυτά.
    • Στην καταγραφή των ενδεχόμενων χρήσεων του νησιού που μπορεί να κάνουν τα αρπακτικά πέρα από την απλή διέλευση (π.χ. διατροφή, διανυκτέρευση)

    Αντικείμενο της δράσης αποτελούν και όλα τα είδη μεγαλόσωμων πουλιών που χρησιμοποιούν παρόμοιο τρόπο μετακίνησης με τα αρπακτικά (πελαργοί κλπ) και τα οποία μπορούν να καταμετρηθούν από τα καθορισμένα σημεία παρατήρησης.

    Μεθοδολογία

    Η καταγραφή ακολουθεί την μέθοδο των σημειακών καταμετρήσεων με παρατηρητές που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού. Τα σημεία παρατήρησης, πέντε ανάλογα με την εποχή, καλύπτουν το νησί με τρόπο που να μπορούν να καταγραφούν από τους παρατηρητές το είδος, το φύλο, η ηλικία, αλλά και κάποια περισσότερο εξειδικευμένα όπως το υψόμετρο εισόδου και εξόδου από το νησί. Επίσης καταγράφονται οι καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, νεφοκάλυψη κλπ) οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο για τη μετανάστευση.

    Η περίοδος της δράσης καλύπτει συνολικά πέντε μήνες τον χρόνο, από 15 Μαρτίου ως 31 Μαΐου και από 25 Αυγούστου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Antikythira  DSC 0700 AngelosEvangelidis

     

    Παρακολούθηση Αποικίας Μαυροπετρίτη

    Σύντομη περιγραφή

    Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) αποτελεί ιδιαίτερο αντικείμενο του ΟΣΑ καθώς η περιοχή των Αντικυθήρων φιλοξενεί σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους αυτού. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Nature που υλοποιεί η Ορνιθολογική με τους εταίρους της για το συγκεκριμένο είδος και αποσκοπεί στην: 

    • Καταγραφή και παρακολούθηση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του είδους στα Αντικύθηρα και τις γύρω νησίδες.
    • Φύλαξη των βασικότερων αποικιών.
    • Καταγραφή των απειλών που υφίσταται το είδος στα Αντικύθηρα.
    • Μελέτη ειδικών παραμέτρων που σχετίζονται με την οικολογία του είδους, όπως η διαθεσιμότητα τροφής.
    • Μελέτη και εφαρμογή ειδικών δράσεων προστασίας του είδους όπου αυτό είναι δυνατό και σκόπιμο (π.χ. παροχή πηγών νερού, απομάκρυνση θηρευτών κλπ).

     

    Μεθοδολογία

    Η καταγραφή, παρακολούθηση και φύλαξη του Μαυροπετρίτη γίνεται με βάση τη μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Nature «Προστασία του Μαυροπετρίτη στην Ελλάδα». Η μελέτη παραμέτρων που σχετίζονται με την οικολογία του είδους σχετίζεται άμεσα με τις δακτυλιώσεις και τις άλλες παρατηρήσεις μεταναστευτικών πουλιών που γίνονται στην περιοχή.

    Η περίοδος της δράσης διαρκεί από 15 Αυγούστου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

    1 Falco eleonorae Antikythera Stig Olsen

  • VOLONTEERS

    Εθελοντική δράση: Παρατήρηση Αρπακτικών

    Γιατί θα σε χρειαζόμασταν

    Συστηματική καταγραφή όλων των αρπακτικών πουλιών που διέρχονται από τα Αντικύθηρα με παράλληλη εξέταση των παραμέτρων που επηρεάζουν την διέλευση. Η δράση αποσκοπεί:

    • στην παρακολούθηση των πληθυσμών των αρπακτικών που χρησιμοποιούν αυτή τη μεταναστευτική οδό και την εκτίμηση της σπουδαιότητας των Αντικυθήρων για αυτά και
    • στην καταγραφή των ενδεχόμενων χρήσεων του νησιού που μπορεί να κάνουν τα αρπακτικά πέρα από την απλή διέλευση (π.χ. διατροφή, διανυκτέρευση). Αντικείμενο της δράσης αποτελούν και όλα τα είδη μεγαλόσωμων πουλιών που χρησιμοποιούν παρόμοιο τρόπο μετακίνησης με τα αρπακτικά (πελαργοί κλπ) και τα οποία μπορούν να μετρηθούν από τα καθορισμένα σημεία παρατήρησης.

     

    Τι κερδίζεις εσύ

    • Αποκτάς εμπειρία στην εργασία πεδίου και εκπαιδεύεσαι στην αναγνώριση των αρπακτικών πουλιών (δυνατότητα συστατικής επιστολής από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ).
    • Συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος σε ένα διεθνές περιβάλλον (δυνατότητα συστατικής επιστολής από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ).

     

    Ικανότητες και γνώσεις που απαιτούνται

    • Ικανότητα εργασίας σαν μέλος ομάδας
    • Γνώσεις αναγνώρισης πουλιών επιθυμητές
    • Γνώσεις αναγνώρισης αρπακτικών και ικανότητα παραμονής πολλών ωρών στα σημεία παρατήρησης

     

    Ο χρόνος σου

    Πόσο συχνά: Άνοιξη (01/03 - 15-04) και Φθινόπωρο (15/08 – 30/09). Ελάχιστη παραμονή: 2 εβδομάδες
    Δέσμευση: 8 ώρες/μέρα, 7 μέρες/εβδομάδα (με κάποια ρεπό ενδιάμεσα)
    Επικοινωνία: Χρήστος Μπαρμπούτης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

     

    Επιπλέον πληροφορίες

    Η παρακάτω συνδρομή καλύπτει διαμονή και σίτιση (τα ποσά αφορούν σε ευρώ).

    Συνδρομή:

    Χρόνος
    Μη μέλη
    Μέλη
    Φοιτητές
    2 βδομ.
    120
    85 70
    3 βδομ.
    160
    120
    95
    4 βδομ.
    200
    155
    120
    5 βδομ.
    240
    190
    145
    6 βδομ.
    280
    225
    170
    7 βδομ.
    320
    260
    195
    8 βδομ.
    360
    295
    220

     

    Δήλωση συμμετοχής

     

    Εθελοντική δράση: Δακτυλίωση

    Γιατί θα σε χρειαζόμασταν

    Οι δακτυλιώσεις είναι μία επιστημονική μέθοδος παρακολούθησης της μετανάστευσης. Η δράση συμπεριλαμβάνει την σύλληψη των πουλιών και την μετέπειτα σήμανση τους με μεταλλικά δακτυλίδια που τοποθετούνται στο πόδι του πουλιού (ταρσός). Κάθε μεταλλικό δακτυλίδι φέρει έναν μοναδικό συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων καθώς και τα στοιχεία του Κέντρου Δακτυλίωσης της εκάστοτε χώρας ή περιοχής. Ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δακτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν μεταναστευτικές μετακινήσεις, την κατεύθυνση της μετανάστευσης αλλά και την διάρκεια ζωής των πουλιών εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή βρεθούν σε κάποια άλλη περιοχή. Επιπλέον κατά την διάρκεια της δακτυλίωσης μπορούν να ληφθούν και άλλα βιομετρικά στοιχεία τα οποία, συγκρινόμενα από χρονιά σε χρονιά βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο για το φαινόμενο της μετανάστευσης όσο και για την κατάσταση του περιβάλλοντος στις περιοχές διαχείμασης και αναπαραγωγής.

    Τι κερδίζεις εσύ

    • Αποκτάς εμπειρία στην εργασία πεδίου και μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τα πουλιά.
    • Αποκτάς εμπειρία και εκπάιδευεσαι στην μέθοδο των δακτυλιώσεων.
    • Συνεργάζεσαι με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος σε ένα διεθνές περιβάλλον (δυνατότητα συστατικής επιστολής από την Ορνιθολογική)

     

    Ικανότητες και γνώσεις που απαιτούνται

    • Ικανότητα εργασίας σαν μέλος ομάδας
    • Γνώσεις αναγνώρισης πουλιών επιθυμητές
    • Γνώσεις δακτυλιώσεων επιθυμητές αλλά όχι απαραίτητες

     

    Ο χρόνος σου

    Πόσο συχνά: Άνοιξη και φθινόπωρο (25/03-25/05 και 01/09-01/10), Ελάχιστη παραμονή: 2 εβδομάδες
    Δέσμευση: 8 ώρες/μέρα, 7 μέρες/εβδομάδα (με κάποια ρεπό ενδιάμεσα)

    Επικοινωνία: Χρήστος Μπαρμπούτης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

     

    Επιπλέον πληροφορίες

    Η παρακάτω συνδρομή καλύπτει διαμονή και σίτιση (τα ποσά αφορούν σε ευρώ).

    Συνδρομή:

    Χρόνος
    Μη μέλη
    Μέλη
    Φοιτητές
    2 βδομ.
    120
    85
    70
    3 βδομ.
    160
    120
    95
    4 βδομ.
    200
    155
    120
    5 βδομ.
    240
    190
    145
    6 βδομ.
    280
    225
    170
    7 βδομ.
    320
    260
    195
    8 βδομ.
    360
    295
    220

     

    Δήλωση συμμετοχής

     

    Χρήσιμες πληροφορίες

    Πρόσβαση

    Το νησί των Αντικυθήρων συνδέεται δια θαλάσσης με τον Πειραιά (μέσω Κυθήρων), την Κίσσαμο Χανίων, το Γύθειο (μέσω Κυθήρων) και τη Νεάπολη Βοιών (μέσω Κυθήρων). Για τα δρομολόγια των πλοίων επισκεφθείτε τον ιστότοπο της SEAJETS (https://www.seajets.gr/) και της TRITON FERRIES (https://tritonferries.gr/en/home).

    Το φυσικό λιμάνι των Αντικυθήρων έχει βόρειο προσανατολισμό και είναι εκτεθειμένο στους δυνατούς βοριάδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν ο άνεμος έχει ένταση μεγαλύτερη από 6-7 μποφόρ, το πλοίο ενδεχομένως να μην μπορεί να δέσει. Συνεπώς, ο επισκέπτης θα πρέπει να τροποποιήσει αναλόγως την ημερομηνία της άφιξης ή αναχώρησής του.

    Για τους εθελοντές και τους επισκέπτες που  έρχονται από το εξωτερικό τα πιο βολικά αεροδρόμια είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ο Διεθνής Αερολιμένας Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Επιπλέον, υπάρχει και ο αερολιμένας Κυθήρων, στον οποίον όμως εκτελούνται μόνο εσωτερικές πτήσεις από την Αθήνα.

    Συστήνεται σε όλους τους εθελοντές και επισκέπτες να προγραμματίζουν το ταξίδι τους αφήνοντας μερικές ημέρες περιθώριο, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναχώρηση.

    Διαμονή

    Οι εθελοντές του ΟΣΑ διαμένουν σε Ξενώνα που ανεγέρθηκε για τον σκοπό αυτό. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 11 άτομα και κάθε υπνοδωμάτιο διαθέτει 4 ή 3 κλίνες. Ο Ξενώνας διαθέτει δύο μπάνια και μια καλά οργανωμένη κουζίνα για μαγείρεμα.

    Η καθαριότητα του Ξενώνα αποτελεί ευθύνη των εθελοντών και επισκεπτών, οι οποίοι αναλαμβάνουν, κυκλικά, μικρά καθήκοντα καθαριότητας τα οποία ανατίθενται εβδομαδιαία με βάση το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό.

    Διατροφή

    Η διατροφή των εθελοντών καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα, καθώς βασικές προμήθειες για πρωινό και μαγείρεμα παρέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο νησί υπάρχουν δύο ταβέρνες και ένα παντοπωλείο. Συνήθως τις επισκεπτόμαστε μία φορά την εβδομάδα (μέσο κόστος ανά άτομο 10€). Γενικά δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαγητών και οι χορτοφάγοι ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εύρεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

    Ο Ξενώνας είναι συνδεμένος στο δίκτυο ύδρευσης και το νερό είναι πόσιμο (ο ξενώνας επιπροσθέτως διαθέτει φίλτρο νερού). Γενικά υπάρχει έλλειψη νερού στο νησί και η κατανάλωση νερού θα πρέπει να γίνεται με σύνεση. Οι επισκέπτες παρακαλούνται να γνωστοποιούν στους υπεύθυνους του Προγράμματος τυχόν διατροφικές δυσανεξίες/αλλεργίες εκ των προτέρων, ώστε να ληφθεί κατάλληλη μέριμνα.

    Επικοινωνία / συνδεσιμότητα

    Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού  με καλή κάλυψη στις περιοχές δραστηριοτήτων και διαμονής των εθελοντών. Υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο (Wi-Fi) στον Ορνιθολογικό Σταθμό αλλά όχι στον Ξενώνα. Το νησί διαθέτει ταχυδρομικό πρακτορείο. Υπάρχει δωρεάν δίκτυο Wi-Fi στον κεντρικό οικισμό του νησιού (Ποταμός).

    Πράγματα που χρειάζεστε

    Στα Αντικύθηρα δεν υπάρχει ΑΤΜ, φαρμακείο και super market. Φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα καθόλη τη διάρκεια παραμονής σας.

    Απαραίτητα υλικά

    • Μετρητά (ευρώ)
    • Υπνόσακος
    • Προσωπικές πετσέτες
    • Υποδήματα κατάλληλα για περπάτημα (trekking)
    • Παγούρι
    • Καπέλο και αντιηλιακό
    • Φακός κεφαλής
    • Προσωπική φαρμακευτική αγωγή

     

    Χρήσιμα (αλλά όχι απολύτως απαραίτητα) υλικά 

    • Κιάλια / τηλεσκόπιο
    • Φωτογραφική μηχανή
    • Μαγιό
  • Panuccio M, Chiatante G, Tarini D (2013) Two different migration strategies in response to an ecological barrier: Western Marsh Harriers and juvenile European Honey Buzzards crossing the central-eastern Mediterranean in the autumn. Journal of Biological Research 19, 10 - 18 

    Lindeborg M, Barboutis C, Ehrenborg C, Fransson T, Jaenson TGT, Lindgren P-E, Lundkvist Å, Nyström F, Salaneck E, Waldenström J, Olsen B (2012) Migratory birds, ticks, and Crimean-Congo hemorrhagic fever virus. Emerging Infectious Diseases. 18(12), 2095-2097. 

    Agostini N., Lucia G., Mellone U., Panuccio M., Von Hardenberg J., Evangelidis A. & Kominos T. 2012. Loop migration of adult European Honey Buzzards (Pernis apivorus, Linnaeus, 1758) through the Central-Eastern Mediterranean. Italian Journal of Zoology. 2, 280-286.  

    Barboutis C, Mylonas M, Fransson T, Accepted. Seasonal differences in energy requirements of Garden Warblers Sylvia borin migrating across the Sahara desert. Ibis.  153(4), 746-754. 

    Dimaki M, Alivizatos H, 2011. Autumn migration of the Red-breasted Flycatcher Ficedula parva through Antikythira Island, southwestern Greece. Ringing & Migration. 26,71–73. 

    Barboutis C, Mylonas M, Fransson T, 2011. Breast muscle variation before and after crossing large ecological barriers in a small migratory passerine (Sylvia borin, Boddaert 1783). Journal of Biological Research 16, 159-165. 

    Lucia G, Agostini N, Pannucio M, Mellone U, Chiatante G, Tarini D, Evangelidis A. 2011. Raptor migration at Antikythira, in southern Greece. British Birds 104, 266-270. 

    Cecere JG, Matricardi C,  Frank B, Imperio S, Spina F, Gargallo G, Barboutis C, Boitani L, 2010. Nectar exploitation by songbirds at Mediterranean stopover sites. Ardeola 57(1), 143-157. 

    Dimaki M,  Papazoglou C, Akriotis T, 2006. Bird ringing in Antikythira island (S Greece).The Ring 28(1), 85-94.  

    Επιστημονικές μελέτες που υλοποιούνται στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων ενίοτε αποτελούν προϊόν  συνεργασίας του ΟΣΑ με ερευνητές πανεπιστημιακών ή άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων.

  • Ενημερωτικό Φυλλάδιο (περιλαμβάνει χάρτη)

    Fylladio Antikythira cover

     

    Ενημερωτικά banner

    RollUp ABO print low  RollUp Antikythira low

     

Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_ringing1.jpg Pavlos
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

ένα δίκτυο περιοχών ζωτικής σημασίας για τα πουλιά

ανακάλυψέ τες

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

Υπερασπίσου τα πουλιά και τους βιοτόπους τους, στηρίζοντας τις δράσεις μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξεις το έργο μας. Βρες αυτόν που σου ταιριάζει και γίνε σύμμαχος στις προσπάθειές μας!

 

μάθε περισσότερα

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας