search

Τον Απρίλιο του 2024, η ομάδα θαλάσσιου πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε Μύχους που τρέφονταν στον Κόλπο Καλλονής. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το στίγμα ενός από αυτούς μας αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος Μύχος αναπαράγεται στις Μάκαρες, μία γνωστή αποικία του είδους στο κεντρικό Αιγαίο.

Ως Μάκαρες είναι γνωστές τρεις νησίδες μεταξύ Νάξου και Δονούσας: ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Παρασκευή και το Στρογγυλό. Το όνομα «Μάκαρες» δεν είναι τυχαίο: στο παρελθόν, συχνά έδιναν ανάλογα ονόματα στις νησίδες όπου φωλιάζουν πελαγικά θαλασσοπούλια, όπως Μύχοι και Αρτέμηδες, οι κραυγές των οποίων μέσα στη νύχτα θυμίζουν ψυχές!

2024 05 Makares D Portolou 2 Mare Natura cr  Puffinus yelkouan Aris Christidis HOS BirdLifeGreece

Όπως οι περισσότερες ακατοίκητες νησίδες, οι Μάκαρες αποτελούν κιβωτούς βιοποικιλότητας, φιλοξενώντας σημαντικά είδη πουλιών, όπως Αιγαιόγλαρους, Θαλασσοκόρακες, Μαυροπετρίτες, Μύχους και Αρτέμηδες, άλλα και πολλά άλλα είδη άγριας ζωής. Τη σημασία των νησίδων αυτών αναγνώρισαν από τη δεκαετία του ’60 τρεις σημαντικοί Γερμανοί ερευνητές, ο Dietrich Ristow, ο Winfried Scharlau και ο Michael Wink, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολλές επισκέψεις για την παρακολούθηση της αποικίας των Μαυροπετριτών, με αξιόλογες δημοσιεύσεις.

Η Ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ εργάστηκε στα νησιά αυτά από το 2004, αρχικά για την καταγραφή του πληθυσμού του Μαυροπετρίτη στο πλαίσιο του πρώτου Προγράμματος LIFE για το είδος και στη συνέχεια το 2010 για την παρακολούθηση της αποικίας των Μύχων, τοποθετώντας τους πρώτους πομπούς στο είδος στη χώρα!

Το 2016 η ομάδα μας επέστρεψε στην περιοχή και πάλι για χάρη του Μαυροπετρίτη, αυτή τη φορά όμως για τη βελτίωση του ενδιαιτήματος και την καταπολέμηση των απειλών που αντιμετωπίζει το σημαντικό αυτό γεράκι, με κυριότερη τη θήρευση αυγών και νεοσσών από -εισβολείς στις νησίδες- αρουραίους.

2024 05 Makares Mare Natura D Christidi 2 cr  2024 05 Makares D Portolou 4 Mare Natura cr

Πέντε χρόνια μετά την τελευταία μας επίσκεψη στις Μάκαρες, φέτος τον Απριλίο επιστρέψαμε στις γνώριμές μας νησίδες στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE PanPuffinus! για να αξιολογήσουμε την επιτυχία της εξάλειψης αρουραίων. Ο έλεγχος παρουσίας αρουραίων ήταν αρνητικός, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αφού όλα δείχνουν πως η προηγούμενη δουλειά της Ομάδας μας φέρει ακόμα θετικά αποτελέσματα και η θήρευση από ξενικούς θηρευτές στις πολύτιμες αυτές νησίδες έχει παύσει.

Οι επόμενες δράσεις μας θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των χρηστών των νησίδων (ψαράδων, επισκεπτών κ.λπ.) ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα εξακολουθήσουν να είναι προστατευμένες από την ακούσια επανεισαγωγή ξενικών ειδών (μεταφερόμενα από τον άνθρωπο).

Πριν από λίγες ημέρες, μέσω του νέου Προγράμματος LIFE MareNatura, βρεθήκαμε και πάλι στις Μάκαρες, με έναν βασικό στόχο: την τοποθέτηση πομπών σε 10 Μύχους κατά το τέλος της περιόδου επώασης, ώστε να δούμε αν τα πουλιά και αυτής της αποικίας ακολουθούν τα ίδια πρότυπα επισκέψεων στη Μαύρη θάλασσα, όπως τα πουλιά των Δωδεκανήσων και της Γυάρου. Από τα πρώτα δεδομένα που λαμβάνουμε, πράγματι, οι Μύχοι και από αυτή την αποικία φαίνεται να προτιμούν τους πλούσιους ψαρότοπους της Μαύρης Θάλασσας, εναλλάσσοντας τα ταξίδια τους με μικρότερα τοπικά.

2024 05 Makares D Portolou 6 Mare Natura cr

Για άλλη μια φορά, μέσα από την εργασία μας στις νησίδες για τη μελέτη των θαλασσοπουλιών, αναδεικνύεται η μεγάλη τους σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς και πόσο σημαντικό είναι οι δράσεις διατήρησης να αλληλοσυμπληρώνονται, να έχουν συνέχεια και η γνώση που συγκεντρώνεται να μεταφέρεται στους χρήστες και την τοπική κοινωνία.

 

Επιστροφή στις Μάκαρες για τα πελαγικά θαλασσοπούλια https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_seabirds.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας