search

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την αποκατάσταση της Φύσης, υιοθετώντας το κείμενο που είχε συμφωνηθεί στο στάδιο του τριμερούς διαλόγου

Η φημολογία που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες για πιθανή απόρριψη της νομοθεσίας, υποχρέωσε όσους παλεύουν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η νομοθεσία, να κρατούν κυριολεκτικά την ανάσα τους μέχρι και το τέλος της ψηφοφορίας που έλαβε χώρα στις 27 Φεβρουαρίου. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενη στο αίτημα 1 εκατομμυρίου πολιτών και χιλιάδων οργανώσεων, επιστημόνων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη που ζήτησαν από την ΕΕ να μας φέρει πίσω τη Φύση.

Με την απόφασή τους, ανοίγει πια ο δρόμος για την εφαρμογή του πρώτου Κανονισμού που θέτει ως στόχο την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων στην Ευρώπη και αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία να αντιστρέψουμε τις συνέπειες των κρίσεων του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας που ήδη βιώνουμε παντού και στην ήπειρό μας. 

Παρά τις προσπάθειες δυνάμεων της ακροδεξιάς και συντηρητικών κομμάτων να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα και την παραπληροφόρηση από διάφορα λόμπι, η πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου παρέμειναν πιστοί στην ισχύουσα δημοκρατική και νομοθετική διαδικασία, εγκρίνοντας τη συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από έντονες διαπρατεύσεις κατά τον τριμερή διάλογο. 

Το τελικό βήμα στην όλη διαδικασία αναμένεται σε έναν μήνα περίπου, όταν ο νέος Κανονισμός θα λάβει -εκτός απροόπτου- και την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών-μελών.

Η BirdLife Ευρώπης, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΉ και όλα τα μέλη της συμμαχίας των Οργανώσεων που εργάστηκαν από κοινού και ακούραστα για να προχωρήσει και να στηριχθεί αυτή η νομοθεσία τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, εκφράζουν την ικανοποίηση τους που τελικά οι Ευρωβουλευτές επέλεξαν τον δρόμο της επιστήμης και όχι της τρομολαγνίας.

Είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο όλα τα Κράτη Μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ευρωβουλευτών εγκρίνοντας τον Κανονισμό που μπορεί να φέρει πίσω τη Φύση στην ΕΕ. 

Σφράγισε η συμφωνία για την αποκατάσταση της φύσης! https://ornithologiki.gr/images/banners/Restore_Nature_2_header_banner.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας