search

Καλούμε τους ιθύνοντες σε όλη την Ευρώπη να μας φέρουν πίσω τη Φύση! Η ώρα για δράση είναι τώρα!

Ζητάμε από κυβερνήσεις και Ευρωβουλευτές να στηρίξουν μια ισχυρή νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης 

Η Φύση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας. Για να καταπολεμήσουμε τις φωτιές που κατακαίνε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Να θωρακιστούμε απέναντι στις πλημμύρες που παρασύρουν ζωές και περιουσίες. Να εξασφαλίσουμε τροφή για το μέλλον. Επιπλέον, η Φύση είναι ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε πόσο πολύ χρειαζόμαστε τη Φύση για την υγεία μας και την πνευματική μας ευεξία.

Παρά τη μεγάλη σημασία της για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και όλους εμάς, το 80% της Φύσης στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση!

Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Όπως ακριβώς συνέβη πριν από μερικά χρόνια στις νησίδες Διονυσάδες, στη ΒΑ Κρήτη, όπου χάρη σε δράσεις για την εξάλειψη αρουραίων (είδος - εισβολέα που έχει εισαχθεί στις πολλές ακατοίκητες νησίδες από τον άνθρωπο) αποκαταστάθηκε η βλάστηση των φυσικών βιοτόπων και ανέκαμψαν οι πληθυσμοί απειλούμενων πουλιών, ερπετών και άλλων οργανισμών, με αποτέλεσμα να μετατραπούν και πάλι σε μικρούς παράδεισους για τη βιοποικιλότητα.


04 BEFORE AFTER PHOTO Dionysades islets Greece

Νησίδες Διονυσάδες, ΒΑ Κρήτη - Πρόγραμμα LIFE13 NAT/GR/000909 (φωτ.: Αρχείο NCC) 

 

Ευτυχώς για όλους εμάς, υπάρχει ακόμα ελπίδα! Από σήμερα και για λίγους μήνες ακόμα, όλοι εμείς που κατοικούμε στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, έχουμε μια μοναδική, σχεδόν ιστορική, ευκαιρία να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον μας και να φέρουμε πίσω στη ζωή κατεστραμμένα και υποβαθμισμένα οικοσυστήματα προτού η πολύτιμη Φύση που φιλοξενούν χαθεί για πάντα.

Πώς; Συμμετέχοντας στην εκστρατεία #RestoreNature και ζητώντας από τους υπεύθυνους για το μέλλον της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την ψήφιση μιας ισχυρής πανευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αποκατάσταση της Φύσης, οι στόχοι της οποίας θα είναι δεσμευτικοί για όλα τα κράτη-μέλη.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αποκατάσταση της Φύσης; 

- Φέρνει ξανά πίσω την τοπική χλωρίδα και πανίδα αποκαθιστώντας τον πλούτο της βιοποικιλότητας

- Αυξάνει τους βιότοπους που αποθηκεύουν διοξείδιο άνθρακα αναχαιτίζοντας την κλιματική κρίση

- Αναζωογονεί βιότοπους που μας προστατεύουν από τις φυσικές καταστροφές όπως είναι τα δάση και οι υγρότοποι

- Συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ευεξίας που προσφέρει η επαφή με τη Φύση, βελτιώνοντας την υγεία μας

- Τονώνει την τοπική οικονομία μέσω της ενίσχυσης συστημάτων παροχής τροφίμων και βιώσιμων πρακτικών.

 

   

 

Γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης;

Στις 22 Ιουνίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη νομοθετική πρόταση για την αποκατάσταση της Φύσης στην ΕΕ, γνωστή και ως EU Nature Restoration Law. Η πρόταση της Επιτροπής έχει θέσει ως στόχο την -κατ’ ελάχιστον- αποκατάσταση του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 όπως και την επαναφορά σε καλή κατάσταση όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Εάν ψηφιστεί η πρόταση, θα έχουμε τον πρώτο πανευρωπαϊκό νόμο που θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση της Φύσης και μπορεί να βάλει άμεσα την υποβαθμισμένη φύση της ΕΕ σε μια πορεία ανάκαμψης. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή της αποτελεί μια μοναδική, ίσως και την τελευταία, ευκαιρία να αντιστρέψουμε την πορεία των κρίσεων της βιοποικιλότητας και του κλίματος πριν να είναι πολύ αργά. 

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν κληθεί να συμβάλουν στη διεκδίκηση της, αφού πρόκειται για την πιο σημαντική νομοθεσία για τη Φύση και το περιβάλλον στην Ευρώπη από το 1992 και την Οδηγία για τους Οικοτόπους. 

 

Restore Nature Dalmatian Pelicans

 

 

>> Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις! Πώς; Ζητώντας από τους ιθύνοντες έναν ισχυρό νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης!

Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας και με άλλες 207 Οργανώσεις και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, για να ζητήσουμε από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο να στηρίξουν την ψήφιση και την εφαρμογή αυτής της κρίσιμης για το μέλλον όλων μας νομοθεσίας που μπορεί να φέρει πίσω τη Φύση στην Ευρώπη.

Είσαι ένα βήμα μακριά από το να κάνεις τη διαφορά!

 

 

 

 

 

 

 

Ζητάμε μια ισχυρή νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης https://ornithologiki.gr/images/nea/header_restore_nature_campaign.jpg Roula
Γίνε εθελοντής

Γίνε εθελοντής

Από την ίδρυση της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, χιλιάδες μέλη και εθελοντές στηρίζουν με ποικίλους τρόπους το έργο της και συμβάλλουν καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια για την προστασία της ελληνικής φύσης. Αν θέλεις κι εσύ να αξιοποιήσεις δημιουργικά τον χρόνο σου προσφέροντας στη φύση, έλα μαζί μας!

περισσότερα

Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες...

Εκστρατείες

Βοήθησέ μας να κερδίσουμε σημαντικές μάχες! Ενημερώσου για τις εκστρατείες μας

Αιολικά σε Ισπανία – Ελλάδα: βρείτε τις ομοιότητες...

Καταγγελίες Πολιτών

Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί! Ανέφερε παράνομες ενέργειες κατά των πουλιών & των βιοτόπων τους

Υλικό Οικονομικής Ενίσχυσης

Υλικό Οικονομικής Ενίσχυσης

Μπορείτε να υποστηρίξετε το έργο μας μέσω υλικών οικονομικής ενίσχυσης: επιλέξτε ανάμεσα σε βιβλία, μπλούζες, καρφίτσες, χνουδωτά παιχνίδια, ταΐστρες πουλιών και άλλα υλικά από τη συλλογή μας!

coming soon

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας