- Υπάρχει μια μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της Νορβηγίας και της Ελλάδας, των χωρών στην αρχή και στο τέλος του ταξιδιού του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας. Το έργο NorGreck (2016-2020) χρηματοδοτείται από τη BirdLife Νορβηγίας μέσω του Νορβηγικού Οργανισμού Περιβάλλοντος και υλοποιεί δράσεις διατήρησης, προστασίας, επικοινωνίας και εκπαίδευσης για τη Νανόχηνα.
Η Νανόχηνα (Anser erythropus) είναι ένα μεταναστευτικό υδρόβιο πουλί που αναπαράγεται στις αρκτικές και υποαρκτικές περιοχές της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας και πετά πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, της Ουγγαρίας και της Ελλάδας, καθώς και του Καζακστάν, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν, του Ιράν, του Ιράκ, του Ουζμπεκιστάν και ακόμη και της Κίνας και της Ιαπωνίας. Πρόκειται για ένα είδος που απειλείται παγκοσμίως και κατατάσσεται ως Τρωτό (VU) από την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), ως Κινδυνεύον (EN) στην Ευρώπη και ως Κρισίμως Κινδυνεύον (CE) στην ΕΕ.
Από την αρχή της δεκαετίας του 1990, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες προστασίας του είδους και ειδικότερα του πληθυσμού των Φιννοσκανδικών Νανόχηνων, οι οποίες διαχειμάζουν σχεδόν αποκλειστικά στους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας για περίπου 6 μήνες το χρόνο. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα φαίνεται να είναι η πιο σημαντική χώρα για αυτόν τον μικρό πληθυσμό, καθώς οι νανόχηνες περνούν περισσότερο χρόνο εδώ απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής τους πορείας. Ο πληθυσμός των Φιννοσκανδικών Νανόχηνων παρακολουθείται πλέον καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος υδρόβιων πουλιών στην Ευρώπη.
>> Δείτε όλες τις παρατηρήσεις στη σχετική ιστοσελίδα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο
Μπορείτε να κατεβάσετε την Αναφορά Παρακολούθησης της Νανόχηνας στην Ελλάδα για την περίοδο 2017-2018 από ΕΔΩ και για την περίοδο 2018-2020 από ΕΔΩ.
Η αναφορά της αποστολής παρακολούθησης της Νανόχηνας στο Δέλτα Έβρου – Meriҫ Delta (Ελλάδα – Τουρκία), Φεβρουάριος 2018, είναι διαθέσιμη εδώ.
Η τελική αναφορά της Φάσης II του Έργου NorGreck (Φεβρουάριος 2019) είναι διαθέσιμη εδώ.
Αυτοκόλλητα "Προστασία χωρίς σύνορα για τη Νανόχηνα": Στα Αγγλικά | Στα Ελληνικά | Στα Νορβηγικά | Στα Ρωσικά | Στα Φαρσί.
Η Νανόχηνα προσγειώνεται στα σχολεία!
Στο πλαίσιο του Προγράμματος NorGreck, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έχει δημιουργήσει μια σειρά εκπαιδευτικών υλικών για τη Νανόχηνα στα Αγγλικά, τα Νορβηγικά, τα Ρωσικά και τα Φαρσί, προκειμένου να προωθήσει την προστασία του είδους στη Νορβηγία, τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες.