search

«Εξασφάλιση ενός ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή δικτύου κρίσιμων περιοχών για τη Νανόχηνα στην Ευρώπη» (LIFE19 NAT/LT/000898)

Ένα νέο, φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE φέρνει κοντά εννιά οργανώσεις και φορείς από πέντε χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Λιθουανία, Εσθονία και Ουγγαρία) για την προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση Νανόχηνας (Anser erythropus). Εταίροι του νέου LIFE LWfG Climate στην Ελλάδα, την πλέον σημαντική περιοχή διαχείμασης για τις Νανόχηνες, είναι η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου & Σαμοθράκης.

Anser erythropus Kerkini TheodorosNaziridis cr

Το νέο Πρόγραμμα είναι πενταετές (9/2020 – 8/2025) και αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προγραμμάτων LIFE μέσω των οποίων κατέστη εφικτή η ανάσχεση της δραματικής μείωσης του πληθυσμού της Νανόχηνας που ισορροπεί στο χείλος της εξαφάνισης. Σκοπός του Προγράμματος είναι η προστασία και σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Νανόχηνας που σήμερα εκτιμάται σε μόλις 105-120 άτομα (ή περίπου 30-35 ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία). Η ανάγκη να αυξηθεί ο πληθυσμός του είδους είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, καθώς οι Νανόνηχες στην ΕΕ δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από παράγοντες όπως η απώλεια ενδιαιτημάτων και η ανθρωπογενής όχληση -όπως το κυνήγι και η γεωργία- αλλά, ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, από την κλιματική αλλαγή.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ένας από τους κύριους στόχους του νέου προγράμματος LIFE είναι η επίτευξη μίας μέσης αύξησης του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας κατά 5% ετησίως, μέσω της υλοποίησης συντονισμένων δράσεων για την προστασία των εντός της Ευρωπαϊκής επικράτειας ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής, διαχείμασης και ξεκούρασης του είδους από κινδύνους που σχετίζονται τόσο με την ανθρώπινη παρέμβαση όσο και με την κλιματική αλλαγή. Με δεδομένο ότι στην ΕΕ σχεδόν όλες οι σημαντικές περιοχές για την Νανόχηνα βρίσκονται μέσα σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), εντός των ορίων των πέντε χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η προσπάθεια δημιουργίας μιας «ασπίδας» για την προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα δε για την Ελλάδα, μιας και οι Νανόχηνες περνούν εδώ το 40% του ετήσιου κύκλου ζωής τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από το Πρόγραμμα σε έργα αποκατάστασης υγροτόπων, όπως και στην εισαγωγή ειδικών μέτρων διαχείρισης με στόχο τη θωράκιση των Σημαντικών Περιοχών για την Νανόχηνα ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Περαιτέρω δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος είναι:

  • Εντοπισμός κατάλληλων για τη Νανόχηνα ενδιαιτημάτων και προσθήκη τους στο δίκτυο προστατευόμενων σημαντικών περιοχών για το είδος
  • Ενίσχυση της τεχνογνωσίας για την ταυτοποίηση και καταγραφή της Νανόχηνας κατά μήκος των μεταναστευτικών της διαδρομών
  • Αξιολόγηση της τρωτότητας του είδους στην κλιματική αλλαγή
  • Στην Ελλάδα, όλες οι δράσεις παρακολούθησης, ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και δημιουργίας υποδομών στο πλαίσιο του Προγράμματος θα υλοποιηθούν από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα & Σαμοθράκης σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

 

logos Funders LWfG Climate

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της ΕΕ και εντάσσεται στο πλαίσιο στόχων της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα 2030.

logos LWfG Climate

 

Περισσότερα για το διασυνοριακό Πρόγραμμα

LIFE LWfG CLIMATE

 

>> Μάθετε περισσότερα για τη Νανόχηνα

ΕΔΩ

 

Πρόγραμμα LIFE LWfG CLIMATE https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_lwfg.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας