search

Ο υγρότοπος της Αρτέμιδας (Αλυκή Λούτσας) αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες σημαντικούς υγροτόπους της Αττικής. Βρίσκεται πίσω από την παραλία του Αγίου Νικολάου, στον Δήμο Αρτέμιδος και πρόκειται για μια μικρή λιμνοθάλασσα που περιβάλλεται από καλαμώνα, πυκνές συστάδες με Αρμυρίκια και αλίπεδα.

Κατά το παρελθόν, λειτουργούσε ως φυσική αλυκή, γιατί το καλοκαίρι ο υγρότοπος στέγνωνε και οι κάτοικοι μάζευαν αλάτι. Τότε ήταν πολύ πιο εκτεταμένος, ενώ η σημερινή του έκταση φτάνει τα 500 στρέμματα.

Αποτελεί μέρος ενός δικτύου πολύ σημαντικών για την ορνιθοπανίδα υγροτόπων της Ανατολικής Αττικής, που ξεκινά από τον Σχινιά και καταλήγει στη Βραυρώνα. Στους υγρότοπους αυτούς (Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Έλος Μπρεξίζας, Εκβολή Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, Υγρότοπο Αρτέμιδας και Υγρότοπο Βραυρώνας) φωλιάζουν αρκετά είδη πουλιών αλλά παρατηρούνται ακόμα μεγαλύτεροι αριθμοί τον χειμώνα και κυρίως κατά τη μετανάστευση (άνοιξη - φθινόπωρο).

 

ARTEMIDA BROCHURE sample inside

 

Σταθμός για τα πουλιά

Παρά το μικρό του μέγεθος, ο υγρότοπος της Αρτέμιδας αποτελεί πολύ σημαντικό βιότοπο για τα πουλιά, κυρίως κατά τη μεταναστευτική περίοδο.  Συνολικά, έχουν καταγραφεί πάνω από 140 είδη πουλιών

Την άνοιξη και το φθινόπωρο, προσελκύει πολλά διαφορετικά είδη ερωδιών, παρυδάτιων (σφυριχτές, τρύγγες, σκαλίδρες κ.ά.), γλαρονιών και χελιδονιών, ενώ τον χειμώνα στην περιοχή παραμένουν  πάπιες, κορμοράνοι, φαλαρίδες, μπεκατσίνια και πολλά μικροπούλια. Το καλοκαίρι, ο πυκνός καλαμώνας προσφέρει χώρο για να φωλιάσουν οι Νερόκοτες, τα Νανοβουτηχτάρια και οι Νεροκοτσέλες, ενώ στις ανοιχτές εκτάσεις φωλιάζει ο Κατσουλιέρης, η Κιστικόλη και η Κιτρινοσουσουράδα.

 

Καταφύγιο για την άγρια ζωή

Ο υγρότοπος της Αρτέμιδας αποτελεί μια πολύ σημαντική νησίδα βιοποικιλότητας για την περιοχή, η οποία έχει πυκνοδομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των φυσικών βιοτόπων της.

Εκτός από πουλιά, συναντούμε και άλλα ενδιαφέροντα είδη άγριας πανίδας. Στα νερά του υγρότοπου υπάρχουν Κέφαλοι αλλά και Xέλια, ένα είδος που πλέον είναι απειλούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Βαλκανοβάτραχος και ο Πρασινόφρυνος είναι τα αμφίβια που παρατηρούνται εντός και γύρω από τον υγρότοπο.  Αλεπούδες, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι αλλά και πολλά είδη νυχτερίδας παρατηρούνται στην περιοχή, ενώ έχουν καταγραφεί και αρκετά ερπετά, όπως η Τρανόσαυρα, ο Αβλέφαρος και η Κρασπεδωτή Χελώνα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι επιτακτική η προστασία και αποκατάσταση των βιοτόπων που καταγράφονται εντός και γύρω από τον υγρότοπο, ώστε να διατηρηθεί η σημαντική αυτή βιοποικιλότητα.

 

κατεβάστε το pdf
Υγρότοπος Αρτέμιδας: όαση για την άγρια ζωή & τον άνθρωπο https://ornithologiki.gr/images/ekdoseis/ARTEMIDA_BROCHURE_Cover.png Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας