Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η εκπαίδευση εννιά (9) στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ στα Αντικύθηρα, πάνω σε μεθόδους επιστημονικής παρακολούθησης και καταγραφής της μετανάστευσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Από την Ευρώπη στην Αφρική: καταγραφή μεταναστευτικών αρπακτικών πουλιών μέσω συστηματικής παρακολούθησης και επιστήμης των πολιτών».
Για διάστημα μίας εβδομάδας, τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύτηκαν από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στην παρακολούθηση της μετανάστευσης αρπακτικών και άλλων ανεμοπορούντων ειδών πουλιών. Η εκπαίδευση περιλάμβανε παρουσιάσεις σχετικά με το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και τις μεθόδους καταγραφής του, αλλά και πρακτική άσκηση με καταμετρήσεις αρπακτικών πουλιών στο πεδίο.
Επιπλέον, το προσωπικό του ΟΦΥΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί και να συμμετάσχει σε δακτυλιώσεις στρουθιόμορφων πουλιών αλλά και ενήλικων Μαυροπετριτών, καθώς και σε δράσεις παρακολούθησης και μελέτης του Μαυροπετρίτη. Στόχος της εκπαίδευσης αυτής ήταν η απόκτηση τεχνογνωσίας με σκοπό τη συνέχιση της συλλογής δεδομένων για τα αρπακτικά πουλιά από το προσωπικό του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, τα στελέχη του Οργανισμού φιλοξενήθηκαν στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, έναν από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς σταθμούς στη Μεσόγειο και το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της μετανάστευσης των πουλιών στην Ελλάδα.
Από τον Ιούνιο του 2022, ο ΟΦΥΠΕΚΑ χρηματοδοτεί την υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην ανανέωση του εξοπλισμού και των υλικοτεχνικών υποδομών του Σταθμού, ο οποίος περιλαμβάνει το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αντικυθήρων, ιδιοκτησίας του Δήμου Κυθήρων, τον ξενώνα εθελοντών και προσωπικού, καθώς και τις λοιπές υποδομές στο νησί, ιδιοκτησίας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.
Το Πρόγραμμα «Από την Ευρώπη στην Αφρική» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023», του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ενώ ανήκει στο θεματικό πεδίο «Α.4. Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2025