search

Η μετάβαση προς τη βιώσιμη ναυτιλία απαιτεί πιο αποδοτικά πλοία και νέα καύσιμα


Για μία ακόμα χρονιά, ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος (NABU) παρουσίασε στο Βερολίνο και το Αμβούργο την ετήσια κατάταξη των εταιρειών κρουαζιέρας με βάση την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Xάρη στις πολλά υποσχόμενες στρατηγικές που εφαρμόζουν για την προστασία του κλίματος και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, oι νορβηγικές εταιρείες Hurtigruten και Havila κατάφεραν να βρεθούν και πάλι στην κορυφή της κατάταξης ενώ ακολουθούν, με μικρή διαφορά, οι εταιρείες Mein Schiff, Ponant και AIDA. Η Mein Schiff αποτελεί νέα προσθήκη με αισιόδοξες όμως προβλέψεις για το μέλλον καθώς στον στόλο της ανήκει πλοίο που μελλοντικά θα τροφοδοτείται με πράσινη μεθανόλη, ένα καύσιμο που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της φιλικής προς το περιβάλλον κρουαζιέρας.

240821 NABU Cruiseships Ranking 2024 GR web

Οι όποιες θετικές εξελίξεις καταγράφονται, δεν θα πρέπει να επισκιάζουν τη ζημιά που προκαλείται από τις κρουαζιέρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση, ακόμη και οι κορυφαίες της κατάταξης εταιρείες για το 2024, δεν είναι μέχρι στιγμής σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες κρουαζιέρας που δεν επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον και τον ατμοσφαιρικό αέρα.

«Το κλίμα και το περιβάλλον εξακολουθούν να υποφέρουν από τη χρήση βρώμικων ορυκτών καυσίμων. Το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο τροφοδοτούν περαιτέρω την κλιματική κρίση. Το θείο, τα οξείδια του αζώτου και η αιθάλη δεν βλάπτουν μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία των ανθρώπων. Οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να αλλάξουν επιτέλους ρότα και να κινηθούν προς την κλιματική ουδετερότητα και τη φιλική προς το περιβάλλον κρουαζιέρα», δήλωσε η Διευθύντρια της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕταιρείαςΚωνσταντίνα Ντεμίρη.

Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρέθηκε η εταιρεία Marella Cruises, ένα από τα πλοία της οποίας μετασκευάζεται ώστε να λειτουργεί και πάλι με φθηνό αλλά ιδιαίτερα ρυπογόνο βαρύ μαζούτ.

20240413 NABU Leppert 2  20240413 NABU Leppert 3

Εκτός από την εν λόγω εταιρεία, πολλά από τα κρουαζιερόπλοια των εταιρειών της κατάταξης, που όλες σχεδόν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συνεχίζουν να κινούνται με τη χρήση βαρέως μαζούτ, απειλώντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Μια πιθανή διαρροή πετρελαίου δεν αποτελεί τον μοναδικό κίνδυνο από τα πλοία κρουαζιέρας, καθώς, μακροπρόθεσμα, η καθημερινή κίνηση μεγάλου αριθμού πλοίων που λειτουργούν με βαρύ μαζούτ, ρυπαίνει εξίσου τις θάλασσές μας.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα η βιομηχανία κρουαζιέρας προωθεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μια επιλογή που έχει αποδειχθεί λανθασμένη όσον αφορά την προστασία του κλίματος. Βραχυπρόθεσμα, ένα πλοίο κρουαζιέρας που χρησιμοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο, αντί για ντίζελ, είναι ακόμη πιο ζημιογόνο για το κλίμα, λόγω των ιδιαίτερα επιβλαβών εκπομπών μεθανίου που εκλύει.

Παρά τις τεχνικές βελτιώσεις που καταγράφονται, τα πράγματα στον συγκεκριμένο τομέα κινούνται ακόμη με πολύ αργό ρυθμό. Η βιομηχανία της κρουαζιέρας οφείλει να μειώσει άμεσα και δραστικά τις εκπομπές ρύπων. Επίσης απαραίτητο είναι να γίνει υποχρεωτική η παροχή ρεύματος από ξηράς στα περισσότερα λιμάνια, ένα μέτρο που θα καταστήσει εφικτή την κλιματική ουδετερότητα των πλοίων κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού τους, προστατεύοντας τους κατοίκους από τα τοξικά αέρια.
Κατάταξη εταιρειών κρουαζιέρας 2024: ο κλάδος οφείλει να αλλάξει ρότα https://ornithologiki.gr/images/banners/MedECA_header_banner.jpg Georgia
Κάνε τη διαφορά!

Κάνε τη διαφορά!

Γίνε μέρος της προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο για τα πουλιά και τη φύση

Υποστήριξέ μας

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας