search

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία με υπερηφάνια παρουσιάζει τα video-vlogs που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνάσιου Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου με κεντρικό θέμα τις απειλές και την ανάγκη προστασίας του Αργυροπελεκάνου.

Τα ευφάνταστα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα video των παιδιών, δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Vlogging Academy για τον Αργυροπελεκάνο», μιας καινοτόμου εκπαιδευτικής δράσης που ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις και περιλάμβανε παρουσίαση γνωριμίας με το είδος στην τάξη, επίσκεψη και βιντεο-γυρίσματα σε υγρότοπο αλλά και παραγωγή ενός βίντεο vlog από τα ίδια τα παιδιά που ανέλαβαν εξολοκλήρου όλα τα στάδια δημιουργίας του (σενάριο, γυρίσματα, σκηνοθεσία και μοντάζ). 

Ο Αργυροπελεκάνος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο από την αρχαιότητα και τα παιδιά του Μεσολογγίου, με τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό τους, μας αποδεικνύουν ότι παραμένει ακόμα και σήμερα!

Μέσω της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων γνώρισαν καλύτερα τον επιβλητικό φτερωτό τους γείτονα, τις απειλές που αντιμετωπίζει καθώς και τις δράσεις που υλοποιούμε για την προστασία του. Με έμπνευση τον απειλούμενο συντοπίτη τους, τα παιδιά δημιούργησαν στη συνέχεια το σενάριο του δικού τους vlog.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, κατά την επίσκεψή μας στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, οι εκκολαπτόμενοι vloggers μπήκαν σε ρόλο ερευνητή διατήρησης και τράβηξαν πλάνα με τα κινητά τους. Το μοντάζ και την επιμέλεια των βίντεο την ανέλαβαν εξολοκλήρου τα παιδιά ενώ τα τελικά vlogs αναρτήθηκαν στο κανάλι της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο YouTube, χωρίς καμία αλλαγή ή παρέμβαση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Pelican Way of LIFE», οι δράσεις του οποίου στην Ελλάδα επικεντρώνονται στις περιοχές των υγροτόπων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Αμβρακικού Κόλπου, με στόχο τη δημιουργία μίας ενεργούς και ευαισθητοποιημένης κοινότητας νέων που θα δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον και θα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Για τον σχεδιασμό του Vlogging Academy για τον Αργυροπελεκάνο, αξιοποιήσαμε την εμπειρία μας από το πρόγραμμα Erasmus+ Blooming Schools, στο πλαίσιο του οποίου είχε γίνει αντίστοιχη δράση. Κατά την υλοποίηση της δράσης Την επιμέλεια και τον συντονισμό του προγράμματος είχε αναλάβει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ενώ οι επισκέψεις στα σχολεία και το πεδίο έγιναν σε συνεργασία με την οργάνωση «Messolonghi by Locals» που έχει στόχο να ενισχύσει τη συλλογικότητα στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου.

Ευχαριστούμε πολύ τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος και όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή στο πρόγραμμά μας!

Θερμές ευχαριστίες στις εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου: Παναγιωτοπούλου Γεωργία, Κούστα Βασιλική, Λαναρά Σοφία, Τσαρκάτογλου Τριανταφυλλιά, καθώς και τη Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, Ανδριανή Χαλαζιά, για την εξαιρετική συνεργασία και την υποστήριξή τους στη δράση. 

Δείτε όλα τα vlogs εδώ αλλά και στο κανάλι μας στο YOUTUBE (επιλέγοντας την playlist Vlogging Academy για τον Αργυροπελεκάνο)

 

 

ΜΙΧΑΕΛΑ ΛΕΩΝΙΔΙΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ - Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου

 

ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΙΑ (Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου)

Young Helpers (Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου)

Αργυροπελεκάνηδες - Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Argyrocals - 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Αργυροαπειλή - 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Wildlife Keepers - 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Μεσολογγιτάκια - 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Καλώς ήρθατε στη Vlogging Academy για τον Αργυροπελεκάνο! https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_pelicans.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας