search

Το φαράγγι της Κλεισούρας φιλοξενεί δύο από τα εναπομείναντα ζευγάρια Όρνιων ύστερα από το σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης της αποικίας το 2020. Καθώς απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι, αποτελεί μία εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία για την παρατήρηση ενός απειλούμενου -και αρκούντως εντυπωσιακού- είδους όπως είναι το Όρνιο.

Την Τετάρτη 13 Μαΐου, στο πλαίσιο Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τη συνεργασία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, είχαμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε και τα δύο ζευγάρια στις φωλιές τους! Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο σεμινάριο εντυπωσιάστηκαν από την πάντα επιβλητική παρουσία του μοναδικού είδους γύπα της περιοχής που τους καθήλωσε για ώρα στα τηλεσκόπια…

Seminario Ekpaideutikwn IP 2  Seminario Ekpaideutikwn IP 6

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί από την ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ενημερωτική παρουσίαση για το είδος, τις απειλές που αντιμετωπίζει αλλά και το καθεστώς παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και σύντομη παρουσίαση για εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούν το Όρνιο αλλά και γενικά τους γύπες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από τον/την εκπαιδευτικό στην τάξη.

Στο φαράγγι, κάτω από τις φωλιές των Όρνιων και σε ασφαλή από αυτές απόσταση, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δραστηριότητα που αναδεικνύει τη συμπληρωματικότητα και την εξάρτηση των γυπών στη διατροφή τους, προβληματιστήκαμε από κοινού για τις επιπτώσεις από την απώλεια ενός είδους γύπα σε μία περιοχή, ενώ οι ομάδες ενημερώθηκαν μέσα από τη χρήση εικονογραφημένης ιστορίας για την έκταση του προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για όλα τα πτωματοφάγα αρπακτικά αλλά και γενικότερα για την άγρια ζωή, ακόμα και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Seminario Ekpaideutikwn IP 5  Seminario Ekpaideutikwn IP 3

Η εφαρμογή δραστηριοτήτων στο πεδίο, μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην άγρια ζωή που εξακολουθεί να ζει κοντά μας αλλά και εγγύτερα στη θέληση να αναλάβουμε από κοινού δράση για την προστασία της.

Ευχαριστούμε θερμά όλους/ες όσους/ες ήταν κοντά μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για επισκέψεις της εκπαιδευτικής ομάδας της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο επίσης ξεχωριστό πεδίο της σχολικής τάξης!

 

Seminario Ekpaideutikwn IP 1  Seminario Ekpaideutikwn IP 4

 


Οι εκπαιδευτικές δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE IP-4 NATURA, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου

LIFE IP logos ALL

 

Εκπαιδευτικές δράσεις στο φαράγγι της Κλεισούρας https://ornithologiki.gr/images/banners/header_Ornio.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας