search

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του FSRU Αλεξανδρούπολης 

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και MEDASSEΤ, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της απόφασης ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή του Θρακικού πελάγους πλωτής βιομηχανικής μονάδας Seveso (δηλαδή μονάδας επικίνδυνης για εκδήλωση ατυχήματος λόγω διαρροών αερίου, πυρκαγιών, εκρήξεων, διαρροών χημικών ουσιών) που θα μετατρέπει και θα προωθεί ορυκτό καύσιμο στη Βουλγαρία.

Οι λόγοι για τους οποίους οι οργανώσεις αντιτίθενται στην εγκατάσταση του FSRU [1] Αλεξανδρούπολης στη θαλάσσια περιοχή Natura Θράκης είναι οι εξής:

(α) Αν και ιδιαιτέρως οχλούσα και επικίνδυνη για πρόκληση ατυχήματος βιομηχανική μονάδα, το FSRU Αλεξανδρούπολης αναπτύσσεται και λειτουργεί στο σύνολό της μέσα στη θαλάσσια περιοχή Natura GR1110013 «Θαλάσσια περιοχή Θράκης», ενώ η εγκατάσταση σε περιοχές Natura τέτοιων επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων ρητά απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

(β) Κατά την αδειοδότηση της εγκατάστασης αυτής δεν δόθηκε δημοσιότητα, καθώς δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, όπως απαιτεί το δίκαιο της ΕΕ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εκφραστεί η γνώμη της κοινωνίας για την ανανέωση της άδειας, αλλά να μη γίνει καν γνωστή στις προσφεύγουσες οργανώσεις η έκδοση της προσβαλλόμενης άδειας.

(γ) Αν και αφορά την εκμετάλλευση ενός ορυκτού καυσίμου που αποδεδειγμένα επιδεινώνει την κλιματική κρίση και έχει σοβαρές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, δεν έχει μελετηθεί σε σχέση με τις σωρευτικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα στην περιοχή έργα. Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή φέρεται να βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης δεύτερο FSRU. Και τούτο, παρότι  οι θάλασσες της Μεσογείου, ιδιαίτερα το Θρακικό Πέλαγος, πλήττονται έντονα από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων. Οι νέες αυτές συνθήκες δεν εκτιμήθηκαν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς θεωρήθηκε δεδομένη η χωροθέτηση που είχε εγκριθεί το 2013 κάτω από τελείως άλλες συνθήκες.

 

FSRU Alexandroupolis announcement logos


[1] FSRU: Floating Storage and Regasification Unit – Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG

 

 

Στο ΣτΕ προσφεύγουν 5 οργανώσεις κατά του FSRU Αλεξανδρούπολης https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Owl.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας