search

Γιορτή των Πουλιών 2023: γιορτάζουμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση!

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία προσκαλεί και φέτος φίλους και φίλες της φύσης και των πουλιών κάθε ηλικίας να γιορτάσουμε μαζί τη φθινοπωρινή μετανάστευση εκατομμυρίων πουλιών που ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα, συμμετέχοντας στις κατά τόπους εκδηλώσεις της «Γιορτής των Πουλιών»!

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και αποτελεί την ιστορικότερη δράση παγκόσμιας εμβέλειας της BirdLife International. Στην Ελλάδα, η πρώτη "Γιορτή των Πουλιών" διοργανώθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το 1987, ενώ από το 1993 η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης. Φέτος, η "Γιορτή των Πουλιών" συμπληρώνει 35 χρόνια συνεχούς δράσης!

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης με κεντρική ημερομηνία το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2023 αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη.

Όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εθνικό εταίρο της BirdLife, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, κ.ά.

Την ώρα που πολλές περιοχές στην Ελλάδα μετρούν ακόμα πληγές από τις πρόσφατες καταστροφές  η απώλεια και η υποβάθμιση των βιοτόπων που χρειάζονται για την επιβίωσή τους τα πουλιά, μεταναστευτικά και μη. αναμένεται να κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας ενώ σε όλη την Ευρώπη, πάνω από το 80% των βιοτόπων βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση. Για αυτό και οι φετινές εκδηλώσεις αναδεικνύουν την άμεση και ζωτικής σημασίας ανάγκη να Φέρουμε πίσω τη Φύση στους υγρότοπους, τις πόλεις και τα χωριά μας. Ακόμα και ένα αστικό υγροτοπάκι ή και ένα αστικό αλσύλιο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για έναν κουρασμένο φτερωτό ταξιδιώτη. 

Η ανάγκη να ληφθούν φιλόδοξα και δραστικά μέτρα για την αποκατάσταση της Φύσης αποτέλεσε κύριο αίτημα της μεγάλης εκστρατείας Restore Nature -που στην Ελλάδα έτρεξε και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ- και η οποία στηρίχθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα, εκατοντάδες επιχειρήσεις και πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Tsalapeteinoi ORNITHOLOGIKI VassilisKosteres  Eurobirdwatch Vravrona ORNITHOLOGIKI DanaePortolou

Βρείτε τη κοντινότερη σε εσάς Γιορτή των Πουλιών* για να γνωρίσετε από κοντά τον εκπληκτικό κόσμο των μεταναστευτικών πουλιών!

Δείτε το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων*:

Εκδηλώσεις Γιορτής των Πουλιών

Παρατήρηση πουλιών, δραστηριότητες για τα παιδιά, περιηγήσεις, απελευθέρωση αποθεραπευμένων πουλιών και πολλές άλλες δράσεις σας περιμένουν!

 

* η λίστα των εκδηλώσεων ανανεώνεται διαρκώς


 

Πληροφορίες για φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν

ΕΔΩ

Γιορτή των Πουλιών 2023: γιορτάζουμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση! https://ornithologiki.gr/images/ekdhlwseis/GIORTΙ_POULION_2023_HEADER.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας