search

Έφτασε η άνοιξη στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικύθηρων

Δυναμικά ξεκίνησε και φέτος η παρακολούθηση της μετανάστευσης στο νησί με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων

Όπως κάθε άνοιξη, η Ομάδα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων (ΟΣΑ), αποτελούμενη από στελέχη και εθελοντές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, ταξίδεψε ως τα Αντικύθηρα για να υποδεχθεί τους φτερωτούς ταξιδιώτες της άνοιξης. Γκιώνηδες, Τσαλαπετεινοί, Κοκκινοτσιροβάκοι και Κιτρινοσουσουράδες είναι κάποια από τα είδη που δακτυλώνονται αυτή την εποχή στον Σταθμό ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες από το νησί θα περάσουν εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά που ταξιδεύουν από την Αφρική προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη. 

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) αποτελεί τη βάση του μακροβιότερου προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης πουλιών στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, η αρχή της άνοιξης σηματοδοτεί και την έναρξη του Προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων όπως και άλλων δράσεων που υλοποιούνται από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ με επίκεντρο τα Αντικύθηρα, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του νησιού και τις παρακείμενες νησίδες.

Scops Owl ss2023 Ch Barbouti ABO cr   Hoopoe ss2023 Ch Barboutis ABO cr

Το νησί των Αντικυθήρων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για να μελετηθεί η μετανάστευση των πουλιών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια και των δύο μεταναστευτικών περιόδων (άνοιξη και φθινόπωρο), το μικρό ακριτικό νησί έχει κρίσιμο ρόλο για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, πολλά από τα οποία δεν θα επιβίωναν εάν δεν έκαναν μια στάση εκεί για να ξεκουραστούν και να τραφούν πριν συνεχίσουν το μακρύ και επίπονο ταξίδι τους.

Περισσότερα από 200 μεταναστευτικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα ενώ, το φθινόπωρο, η θέση του νησιού προσελκύει μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών αρπακτικών από Ελλάδα, Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη. Αυτή η εντυπωσιακή συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την παρακολούθηση και μελέτη των μεταναστευτικών πουλιών καθώς και για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης που συμβάλλει στην προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΉΣ, στο νησί καταφθάνουν κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές από κάθε γωνιά του κόσμου καθώς ο ΟΣΑ, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία, προσφέρει σε νέους επιστήμονες, ενθουσιώδεις ορνιθοπαρατηρητές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα συμμετοχής και εκπαίδευσης στις δράσεις του. Επιπλέον, φοιτητές αλλά και ερευνητές συνεργάζονται συχνά και υποστηρίζονται από τον Σταθμό είτε με παροχή δεδομένων είτε με την υλοποίηση πρωτογενούς έρευνας στο πεδίο στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.

Μετά από 25 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, ο ΟΣΑ θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένει το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει από κοντά το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών.

H άνοιξη μόλις ξεκίνησε. Μείνετε συντονισμένοι για όλα τα νεότερα από τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης!

 


ABO  Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο την πορεία των δακτυλιώσεων στον ΟΣΑ εδώ αλλά και μέσω των σελίδων του ΟΣΑ σε Facebook και Twitter
Έφτασε η άνοιξη στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικύθηρων https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_Gkionis_ABO.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας