search

Ηχοκαταγραφικοί αισθητήρες «ακούνε» τους παράνομους πυροβολισμούς, την ώρα που το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να κωφεύουν

Την άνοιξη του 2021, δεκάδες χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά θανατώθηκαν από σκάγια λαθροθήρων πάνω από το Ιόνιο. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης που βασίστηκε σε δεδομένα που συνέλλεξε το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, με τη χρήση ηχοκαταγραφικών αισθητήρων. Κύριος στόχος των λαθροθήρων το παγκοσμίως απειλούμενο Τρυγόνι, του οποίου οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες.
 
Το εαρινό κυνήγι έχει απαγορευθεί στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Την άνοιξη τα Τρυγόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλιά μεταναστεύουν από την υποσαχάρια Αφρική προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη, με τα δυτικότερα σημεία της χώρας μας να αποτελούν αναγκαίο –και κρίσιμο για την επιβίωσή τους– σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού. Παρά την απαγόρευση, ούτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ούτε οι τοπικές αρμόδιες αρχές έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαλείψουν ή έστω να περιορίσουν αυτή την αποτρόπαια πρακτική, με τα ακουστικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν πως το «ανοιξιάτικο κυνήγι» όπως αποκαλείται συχνά, συνεχίζεται ακάθεκτο σε πέντε νησιά του Ιονίου, συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, το Μαθράκι και τους Οθωνούς.
 
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ξεκίνησε πιλοτικά από το 2019 την ακουστική παρακολούθηση περιοχών της Ζακύνθου που είναι διαβόητες για την «παραδοσιακή» δραστηριότητα εξόντωσης Τρυγονιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ενώ το 2021 η δράση επεκτάθηκε σε πέντε ακόμα νησιά, στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE Ενάντια στο Έγκλημα Κατά των Άγριων Πουλιών. Μόνο εκείνη τη χρονιά, οι εννιά (9) ακουστικοί αισθητήρες του δικτύου κατέγραψαν συνολικά 20.905 πυροβολισμούς στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα που επεξεργάστηκε τα δεδομένα, τα πραγματικά νούμερα για το σύνολο της επιφάνειας των νησιών είναι σημαντικά μεγαλύτερα, ενώ εκτιμάται πως μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες (Μάρτιος – Μάιος 2021) στις περιοχές αυτές πυροβολήθηκαν παράνομα πάνω από 57.000 πουλιά, με κύριο είδος-στόχο το Τρυγόνι.

 banner Turtle Dove orange F
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ ενεργοποιεί από το 2021 και κάθε άνοιξη τα Τοπικά Σχέδια Δράσης Κατά της Λαθροθηρίας (ΤΣΔ) με επίκεντρο τα νησιά του Ιονίου, αλλά όπως αποδεικνύεται (και) από τα στοιχεία της έρευνας, μόνο στα «χαρτιά». Στο πλαίσιο των ΤΣΔ προβλέπεται η διενέργεια τακτικών περιπολιών για τον έλεγχο της λαθροθηρίας στα Ιόνια, μεταξύ των οποίων και στα επίμαχα νησιά, οι οποίες ωστόσο ουδέποτε έχουν καταφέρει να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους παραβάτες, αλλά ούτε και να καταγράψουν έστω και ένα περιστατικό λαθροθηρίας!
Ενδεικτικά, την 13η Απριλίου 2021, ημέρα που διενεργήθηκε έλεγχος από περίπολο σε περιοχή πλησίον ακουστικού αισθητήρα στη Ζάκυνθο και ενώ η επίσημη αναφορά της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας ανέφερε μηδενικά περιστατικά, ο αισθητήρας την ίδια ακριβώς ημέρα κατέγραψε 578 πυροβολισμούς! Καθίσταται επομένως σαφές ότι η εαρινή λαθροθηρία ζει και βασιλεύει, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι οι μετακινήσεις ήταν περιορισμένες λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.
 
Με δεδομένο πως για πρώτη φορά υπάρχουν αδιάψευστα και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία τόσο για την ύπαρξη όσο και για την ένταση της εαρινής λαθροθηρίας στο Ιόνιο η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ καλεί για άλλη μια φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική πάταξη της οργιάζουσας –και τόσο ντροπιαστικής για τη χώρα μας– εαρινής λαθροθηρίας.
 
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά, όταν αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά ότι η εαρινή λαθροθηρία δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Δεκάδες χιλιάδες «μεμονωμένα περιστατικά» απαιτούν ανάληψη δράσης ΤΩΡΑ!
  


logos all

 

LIFE Against Bird Crime 

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου | Tηλ. 210 8228704 & 8227937 | galexopoulou[@]ornithologiki.gr

 

Οργιάζει η ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο Ιόνιο https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_trygoni.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας