search

Απαράδεκτο πισωγύρισμα: διαβούλευση 4 ημερών για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 143 άρθρων! 

Με μεγάλη έκπληξη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την ανακοίνωση, πληροφορήθηκαν από την κεντρική ιστοσελίδα διεξαγωγής των δημοσίων διαβουλεύσεων (opengov.gr) ότι σήμερα (24/2) νωρίς το πρωί, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό μόλις τεσσάρων (4) ημερών!

Πρόκειται για ένα εκτενέστατο σχέδιο νόμου, με 16 επιμέρους μέρη/κεφάλαια και 143 άρθρα αναφορικά με μία πληθώρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο το περιβάλλον, αλλά συνολικά την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας. Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα προέβλεπε ένα επαρκές χρονικό διάστημα διαβούλευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία.

Αντίθετα, το Υπουργείο δίνει στο κοινό το διάστημα των τεσσάρων ημερών, με καταληκτική προθεσμία την 28η Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί (!!!), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Σαββατοκύριακο καθώς και μία ημέρα επίσημης αργίας.

Με άλλα λόγια, δεν τηρούνται καν οι δεσμεύεις που έχουν τεθεί από το ίδιο το κράτος, αφού στη νομοθεσία προβλέπεται η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων να διαρκεί δύο (2) εβδομάδες, με προβλεπόμενη σύντμηση του ως άνω διαστήματος «για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση» - κάτι που δεν συμβαίνει σ’ αυτή την περίπτωση, αφού δεν παρέχεται οιαδήποτε τεκμηρίωση στις συνοδευτικές αναλύσεις συνεπειών ρύθμισης για την ανάγκη σύντμησης της προθεσμίας αυτής.

Για τους λόγους αυτούς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μηνός στο ενδιαφερόμενο κοινό να επεξεργαστεί και να σχολιάσει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (αλφαβητικά):

  1. ΑΝΙΜΑ
  2. ΑΡΧΕΛΩΝ
  3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
  5. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
  6. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
  7. Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
  8. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
  9. Greenpeace
  10. MEDASSET
  11. WWF Ελλάς

 logos Nomosxedio APE

 

Απαράδεκτο: διαβούλευση 4 ημερών για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 143 άρθρων! https://ornithologiki.gr/images/headers/Athene_noctua_header_AntonisStoubas.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας