search

Δυσφήμιση για τον κλάδο των ΑΠΕ ο ευτελισμός των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης 

Ο κλάδος των ΑΠΕ, λόγω του a priori φιλοπεριβαλλοντικού πρόσημου που φέρει, θα έπρεπε να παρουσιάζει τη μεγίστη δυνατή υπευθυνότητα και περιβαλλοντική συνέπεια. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με περιπτώσεις έργων ΑΠΕ που όχι μόνο δεν υπηρετούν αυτό το προφίλ, αλλά αντίθετα καταλήγουν να απειλούν με δυσανάλογη περιβαλλοντική βλάβη, λόγω οικονομικών σκοπιμοτήτων, προχειρότητας και ευτελισμού των διαδικασιών αδειοδότησης. Στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ θεωρούμε χρέος μας να δημοσιοποιούμε τέτοιες περιπτώσεις, όπως οι παρακάτω, που το μόνο που κάνουν είναι να δυσφημούν τον κλάδο των ΑΠΕ και να αποτελούν ευθεία απειλή για κινδυνεύοντα είδη.

Η εταιρεία που υπέβαλε τις ΜΠΕ για τους αιολικούς σταθμούς ΚΑΛΟΒΟΥΝΙ και ΜΕΓΑ ΟΡΟΣ στα Ακαρνανικά Όρη, στο σπίτι των Όρνιων, θα μπορούσε να διεκδικήσει βραβείο... «συνέπειας»: όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ, οι απαιτούμενες εργασίες πεδίου για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του έργου διεξήχθησαν από Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή προτού καν η εταιρεία λάβει στην κατοχή της τις Άδειες Παραγωγής (Βεβαιώσεις Παραγωγού) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφού οι σχετικές αποφάσεις εκδόθηκαν τον Μάιο του 2021! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πριν καν αποκτήσει τις άδειες από τη ΡΑΕ (που αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή του φακέλου αδειοδότησης) είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες πεδίου!

Αυτό που, βέβαια, υποψιάζεται ο καθένας επιβεβαιώνεται εύκολα με μία προσεκτικότερη ματιά: με αντιπαραβολή των «παρατηρήσεων πεδίου» των δύο έργων σε κοντινές ημερομηνίες, διαπιστώνεται πως αυτές είναι όμοιες (σε είδη πουλιών που καταγράφηκαν, αλλά και σε αριθμό πουλιών!) σε ποσοστό πάνω από 80 %, τόσο μεταξύ τους, όσο και με αυτές για την ΕΟΑ του ΑΣΠΗΕ «ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΣ» λίγο νοτιότερα, που πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο μελετητή και είχε υποβληθεί για αδειοδότηση (και απορρίφθηκε) 1 χρόνο πριν! Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ορνιθολόγος για να καταλάβει πως τέτοια «σύμπτωση» είναι απολύτως απίθανη...

Άλλη κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή της ΜΠΕ για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς «ΜΠΟΥΜΠΑ 1», «ΜΠΟΥΜΠΑ 2» & «ΜΠΟΥΜΠΑ 3» & ΚΑΤΩ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΙ στα Τρίκαλα: σε αυτή την περίπτωση ζητήθηκε ορθά από το Τμήμα Περιβάλλοντος Π.Ε. Τρικάλων (μετά την αρχική υποβολή της ΜΠΕ) να υποβληθεί πρόσθετα και τεύχος ΕΟΑ για το έργο, καθώς αυτό χωροθετείται εκτός αλλά πολύ κοντά στην περιοχή NATURA «ΑΝΤIΧΑΣIΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΑ» και εντός του Κρίσιμου Ενδιαιτήματος του εξαιρετικά απειλούμενου Ασπροπάρη. Το έγγραφο τελικά προς την εταιρεία στάλθηκε στη 1/12/2021 και η ΕΟΑ υποβλήθηκε μετά από 2 εβδομάδες (!!!), στην οποία μάλιστα ανερυθρίαστα υποστηρίζεται πως διεξήχθησαν εργασίες πεδίου από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο του 2021! (Μάλλον θα «ξέχασαν» ότι τις είχαν κάνει και δεν τις υπέβαλαν από την αρχή...)

Και στις δύο περιπτώσεις η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ενημέρωσε σχετικά με επιστολές τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την ελπίδα ότι τουλάχιστον θα σωθούν τα προσχήματα και θα αποσυρθούν οι σχετικές μελέτες (αν και πιθανότατα τέτοια ευτελή τεχνάσματα θα έπρεπε να επισείουν και νομικές ευθύνες).

 

Οι όμοιες καταχωρήσεις πεδίου (πράσινο χρώμα) σε κοντινές ημερομηνίες για τις ΕΟΑ των 3 ΑΣΠΗΕ, εμφανίζουν το απολύτως αφύσικο ποσοστό του 80%!

Ομοιες καταχωρήσεις ΚΑΛΟΒΟΥΝΙ ΜΕΓΑ ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΣ 

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η αίτηση για μεταβίβαση της Βεβαίωσης Παραγωγού προς την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΣΤΑΚΟΣ 3 έγινε στις 18/5/21 και η απόφαση εκδόθηκε στις 28/5/21, αλλά η εταιρεία (υποστηρίζει ότι) είχε ήδη αναθέσει περισσότερο από έναν χρόνο πριν (Μάιος 2021) την ΕΟΑ σε μελετητή, ο οποίο την ολοκλήρωσε πριν καν η εταιρεία πάρει την άδεια! Για τέτοια «συνέπεια» μιλάμε...

ΑΣΠΗΕ ΚΑΛΟΒΟΥΝΙ ΜΕΓΑ ΟΡΟΣ

 

Στον ΦΒ ΜΠΟΥΜΠΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΙ, η ΕΟΑ εκπονήθηκε, συντάχθηκε και υποβλήθηκε μέσα σε 14 ημέρες (!), με τη μέθοδο «ταξίδι στο χρόνο»: ζητήθηκε Δεκέμβριο ’21, υποβλήθηκε Δεκέμβριο 21, αλλά περιλαμβάνει «εργασίες πεδίου από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο ‘21»!

ΦΒ ΜΠΟΥΜΠΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΙ

 

Και κάποια πραγματικά δεδομένα για Μέγα Όρος & Καλοβούνι: οι μετακινήσεις Όρνιων με δορυφορικούς πομπούς (Φεβ. 22) δείχνουν ξεκάθαρα την πολύ τακτική παρουσία/διέλευση των Όρνιων στα δύο βουνά.

Ορνια με πομπους ΜΕΓΑ ΟΡΟΣ ΚΑΛΟΒΟΥΝΙ

 

Νέες περιπτώσεις περιβαλλοντικά ζημιογόνων σχεδίων ΑΠΕ στην Ελλάδα https://ornithologiki.gr/images/nea/Ορνια_με_πομπους_-_ΜΕΓΑ_ΟΡΟΣ__ΚΑΛΟΒΟΥΝΙ.png Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας