Η παρέα των γυπών συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Φωτογραφίας PHOTOVISION ART 2024 στο Ζάππειο, στις 11-13 Οκτωβρίου 2024!
Μέσω της φωτογραφικής προσέγγισης του Γιώργου Χατζηαγγελίδη & του Μπάμπη Γκιριτζιώτη, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Ασπροπάρη και την παρέα του μέσα από 16 υπέροχες φωτογραφίες στην Ανατολική Ροδόπη.
Για τα μέλη της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ (Τηλεφωνικά στο 210 8228704, καθημερινά 9:00-15:00 ή με mail στο info[at]ornithologiki.gr) ώστε να τους σταλεί η πρόσκληση δωρεάν εισόδου.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:
Παρασκευή 11/10: 18:00-21:00 | Εγκαίνια: 20:00
Σάββατο 12/10 & Κυριακή 13/10: 11:00-21:00
Η έκθεση φωτογραφίας "Γύπες: ο Ασπροπάρης & οι φίλοι του" υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE IP4 NATURA, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Πράσινου Ταμείου.
ΓΥΠΕΣ: Ο Ασπροπάρης και η παρέα του
Project - φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηαγγελίδης & Μπάμπης Γκιριτζιώτης
Neophron percnopterus είναι το επιστημονικό όνομα του Ασπροπάρη. Ο ξεχωριστός αυτός γύπας είναι μονογαμικός και μεταναστεύει κάθε χρόνο από την Αφρική για να φωλιάσει στην ίδια κοιλότητα ή προεξοχή στα βράχια των Βαλκανίων. Είναι το μόνο από τα τέσσερα είδη γύπα στην Ευρώπη που τολμά να κάνει ένα τόσο επικίνδυνο ταξίδι. Τα πουλιά που φτάνουν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία περνούν τον χειμώνα στην υποσαχάρια Αφρική, συνήθως στο Τσαντ ή στο Σουδάν. Κάθε άνοιξη διανύουν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα, περνώντας από τουλάχιστον 7 ή 8 χώρες (Σουδάν, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Τουρκία), κάποιες από τις οποίες είναι συχνά σε εμπόλεμη κατάσταση, διασχίζοντας ερήμους, θάλασσες και βουνά για να φτάσουν στoν αγαπημένο τους βράχο, όπου βρίσκεται η φωλιά τους.
Η φωτογραφική προσέγγιση που παρουσιάζεται εδώ είναι μια συνεργασία των δύο φωτογράφων που προσπάθησαν να εμβαθύνουν στη συμπεριφορά και τη φωτογραφική καταγραφή αυτού του είδους γύπα που αποτελεί το πιο απειλούμενο είδος πουλιού της Ελλάδας, αυστηρά προστατευόμενο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η παρακολούθηση του Ασπροπάρη και της παρέας του, έγινε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στο παρατηρητήριο στην Ανατολική Ροδόπη, στο Madzharovo της Βουλγαρίας. Μελετήθηκε και καταγράφηκε φωτογραφικά η συμπεριφορά του είδους τόσο ηθολογικά όσο και σε σχέση με τα άλλα είδη γυπών και άλλων αρπακτικών που επισκέπτονται τη συγκεκριμένη θέση.
Μάθετε περισσότερα για τον Ασπροπάρη και τους γύπες στο: https://ornithologiki.gr/gypes