search

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

«Ατμοσφαιρική ρύπανση από τα πλοία: Περιοχή ελέγχου εκπομπών αζώτου στη Μεσόγειο για καθαρότερο αέρα»

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00-14:00

Αίθουσα 3ου ορόφου κτιρίου ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Αθήνα 10671

Με αφορμή τις μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 (ώρα έναρξης 13:00), με θέμα: «Ατμοσφαιρική ρύπανση από τα πλοία: Περιοχή ελέγχου εκπομπών αζώτου στη Μεσόγειο για καθαρότερο αέρα».

Στη Συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν ως ομιλητές ο Βασίλειος Παπαδόπουλος από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, οι υπεύθυνοι Πολιτικής Μεταφορών της περιβαλλοντικής οργάνωσης NABU Γερμανίας, καθώς και εμπειρογνώμονες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, θα παρουσιαστούν αποτελέσματα μετρήσεων και τα ευρήματα για τα οξείδια του αζώτου (NOx) στον Πειραιά.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα πλοία αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και το παγκόσμιο κλίμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κάθε χρόνο 50.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν πρόωρα, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία, κυρίως από αιωρούμενα σωματίδια θείου και οξειδίων του αζώτου.

Η καθιέρωση Περιοχών Ελέγχου Εκπομπών για το θείο (SECA) και για το άζωτο (NECA) στη Βόρεια Ευρώπη επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα για τους κατοίκους. Ωστόσο, η Μεσόγειος παραμένει υποβαθμισμένη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κόμβο για μεγάλες παγκόσμιες ναυτιλιακές γραμμές. Η απόφαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού το 2022, να καθιερώσει περιοχές «SECA» από το 2025 και ύστερα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό! Η δημιουργία περιοχών «NECA» είναι επίσης απαραίτητη για την προστασία της υγείας των ανθρώπων και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με μετρήσεις που διενεργήθηκαν το 2023 με πρωτοβουλία μιας πολυεθνικής Συμμαχίας περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων, της οποίας μέλος είναι και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ο Πειραιάς αναδείχθηκε πρωταθλητής στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ 14 λιμανιών της Μεσογείου όσον αφορά τα οξείδια του αζώτου (NOx). Η δημιουργία περιοχής «NECA» αποτελεί ένα μέτρο πολιτικής που είναι εύκολο να εφαρμοστεί από τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα λιμάνια και τις παράκτιες περιοχές, καθώς και για τον περιορισμό των ζημιών στα οικοσυστήματα και την πολιτιστική κληρονομιά.

Επιπλέον, η δημιουργία μιας μεσογειακής περιοχής «NECA», θα αποκαταστήσει τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι πλοιοκτήτες/διαχειριστές και οι λιμένες του Νότου θα αντιμετωπίζουν τις ίδιες κανονιστικές απαιτήσεις με εκείνες του Βορρά.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά την ίδρυση της Μεσογειακής NECA στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για τον περιορισμό των οξειδίων του αζώτου.

 

Δείτε αναλυτικά την ατζέντα:

«Το δίκτυο MedECA»

Βασίλειος Παπαδόπουλος, Νομικός Σύμβουλος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία/BirdLife Greece

«Περιοχές ελέγχου εκπομπών: Καθαρός αέρας για τη Μεσόγειο»

Dr. Axel Friedrich, Lukas Leppert & Christian Kopp, Υπεύθυνοι Πολιτικής Μεταφορών, NABU Γερμανίας

«Τα επόμενα βήματα για καθαρότερη ναυτιλία στον Πειραιά και σε άλλες πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου»

Kaare Press-Kristensen, Ανώτερος σύμβουλος, Έργο LIFE4MECA, Green Global Future

 

>> Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του 3ου ορόφου του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα 10671) για συντάκτες και δημοσιογράφους. 


Περισσότερες πληροφορίες:

Μαρία Παπαθανασίου, συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας | τηλ. 210 8227937 & 210 8227937

15/4 - Συνέντευξη Τύπου για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα πλοία https://ornithologiki.gr/images/banners/MedECA_header_banner.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας