search

Γιορτάζουμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση!

header banner erodioi

 

Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroΒirdwatch), που φέτος θα πραγματοποιηθεί με κεντρική ημερομηνία το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2023, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη.
 
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (σε διεθνή κλίμακα) τον Οκτώβριο του 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, η πρώτη "Γιορτή των Πουλιών" διοργανώθηκε το 1987, έχοντας ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια συνεχούς δράσης! Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Η χώρα μας αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά και η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί κάθε χρόνο μια εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά το ευρύτερο κοινό σχετικά με την αξία των τοπικών βιοτόπων που έχουν τόσο ανάγκη οι φτερωτοί μετανάστες και να προβάλλουμε τις σχετικές δράσεις του φορέα μας.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη να Φέρουμε πίσω τη Φύση καθώς, η απώλεια και η υποβάθμιση των βιοτόπων, αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πιο πιεστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά, μεταναστευτικά και μη. Ακόμα και ένα μικρό υγροτοπάκι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για έναν κουρασμένο φτερωτό ταξιδιώτη. 

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, πάνω από το 80% των βιοτόπων της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση και είναι πλέον κρίσιμης σημασίας να προχωρήσουμε άμεσα και στη χώρα μας στην αποκατάστασή τους. Αυτό είναι και το κύριο αίτημα της μεγάλης εκστρατείας Restore Nature η οποία υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα, εκατοντάδες επιχειρήσεις και πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. 

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Γιορτής Πουλιών ξεκινούν με παρατήρηση πουλιών και ολοκληρώνονται με περιβαλλοντικά εργαστήρια και δραστηριότητες για τα παιδιά, παρουσιάσεις, προβολές, εκθέσεις και άλλες δράσεις (κατασκευή φωλιών και ταϊστρών, απελευθέρωση αποθεραπευμένων πουλιών κ.ά.), ανάλογα με τις ιδέες σας και τις κατά τόπους δυνατότητες. 

 

Tsalapeteinoi ORNITHOLOGIKI VassilisKosteres  Eurobirdwatch Vravrona ORNITHOLOGIKI DanaePortolou

Σημειώνουμε ότι μπορείτε να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας εντός ή και εκτός του συγκεκριμένου Σαββατοκύριακου και επίσης καθημερινές, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν εκπαιδευτικές ομάδες.
 
>> Παρακαλούμε συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής σας στις εκδηλώσεις της Γιορτής των Πουλιών ΕΔΩ, ώστε να συμπεριληφθείτε στη λίστα συμμετεχόντων φορέων στη φετινή Γιορτή των Πουλιών και στις σχετικές αναρτήσεις από τα μέσα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών: τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την υλοποίηση της εκδήλωσης και το αργότερο έως 15/10.
 
>> Προκειμένου να σας στείλουμε το template της φετινής αφίσας, μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε το σχετικό πεδίο στη Φόρμα Συμμετοχής. Σε περίπτωση που χρειάζεστε υποστήριξη στο στήσιμο της αφίσας της εκδήλωσης παρακαλούμε ενημερώστε μας σχετικά.

Με το πέρας των εκδηλώσεων, παρακαλούμε να μας στείλετε ενδεικτικές φωτογραφίες για τις δράσεις σας, αριθμό συμμετεχόντων, λίστα πουλιών που παρατηρήθηκαν και σχετικά Δελτία Τύπου ή δημοσιεύματα σε ΜΜΕ (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). 
 
>> Για όσους φορείς συμμετέχουν στην Rapid Information Action (RIA), η αποστολή των ειδών πουλιών και του πληθυσμού τους που παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πρέπει να γίνει το αργότερο την Κυριακή 1/10 και ώρα 17:00 με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ή με μήνυμα στο inbox της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο facebook.
 

Σε κάθε σχετικό Δελτίο Τύπου - ανακοίνωση, θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:
"Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους."
 
Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε μαζί σας!

 Για περισσότερες πληροφορίες: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.120, galexopoulou[at]ornithologiki.gr
Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2023: πρόσκληση διοργάνωσης εκδηλώσεων https://ornithologiki.gr/images/ekdhlwseis/GIORTΙ_POULION_2023_HEADER.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας