search

Η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια και τέσσερα προγράμματα LIFE (ARCPROM, BalkanDetox, Bonelli EastMed και «ΖΩΗ για τον ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ») συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «22/2 Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». Εκτός των διοργανωτών, θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω zoom, αλλά και μέσω live video σε  facebook event την Τρίτη 22/02/2022, από τις 13:00 έως τις 15:00.

Η χρήση και διασπορά στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται και αλληλεπιδρούν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με ποικίλα κίνητρα.  Ταυτόχρονα, αποτελεί μία παράνομη πράξη που βλάπτει σοβαρά τόσο έμμεσα όσο και άμεσα το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η καταδικαστέα αυτή πράξη έχει δύο βασικές κατηγορίες στόχευσης:

Α)   Τα ζώα συντροφιάς (κατοικίδια) ή/και  ζώα εργασίας (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα). Η θανάτωση σε αυτή την περίπτωση σχετίζεται με αντεκδικήσεις, προσωπικές διαφορές κ.λπ. μεταξύ των ιδιοκτητών των ζώων και των χρηστών γης σε μια δεδομένη περιοχή. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αντεκδίκησης μεταξύ κυνηγών και κτηνοτρόφων εξαιτίας της σύγκρουσης για τη χρήση μιας περιοχής, είτε για εκγύμναση κυνηγόσκυλων ή άσκηση θήρας, είτε για βόσκηση, αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις στόχος γίνονται τα τσοπανόσκυλα και  τα κυνηγόσκυλα.

Β)    Είδη της άγριας πανίδας (αρκούδα, λύκος,  αγριογούρουνο, ασβός, αλεπού, κουνάβι), είτε ως πράξη αυτοδικίας μετά από κάποια ζημιά που (πιθανώς) να  έχουν προκαλέσει στην αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία ή την μελισσοκομία, είτε ως τρόπος αποφυγής τέτοιων ζημιών.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές παράπλευρες απώλειες με χαρακτηριστικότερες αυτές των αρπακτικών πουλιών. Επιπλέον έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η θανάτωση ειδών της άγριας πανίδας με δηλητήρια  σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «λύση» στο πρόβλημα των ζημιών στην αγροτική παραγωγή ή στα κτηνοτροφικά ζώα.

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που έγινε γνωστό ένα από τα τραγικότερα περιστατικά δηλητηρίασης ειδών άγριας πανίδας στην χώρα μας: Στα Στενά του Νέστου, μετά από εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η μεγαλύτερη μέχρι τότε εναπομείνασα αποικίας Όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα  οδηγήθηκε σε κατάρρευση, ενώ ο τοπικός πληθυσμός του Χρυσαετού εξαφανίστηκε ολοσχερώς. Το συμβάν αυτό αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της εθνικής «Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια» που αποτελείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις & φορείς ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, WWF Ελλάς και Καλλιστώ, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης. H Oμάδα συλλέγει δεδομένα για την έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα και στέλνει τεχνικές εκθέσεις, αναφορές και προτάσεις προς την Πολιτεία.

Σύμμαχοι της Ομάδας Εργασίας είναι τέσσερα προγράμματα LIFE που αντιμάχονται στα δηλητηριασμένα δολώματα είτε γιατί αυτό αποτελεί το κύριο αντικείμενο δράσης τους (Balkan Detox LIFE), είτε γιατί στόχος τους είναι η προστασία προστατευόμενων ή/και απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας που πλήττονται από τα δηλητηριασμένα δολώματα όπως η Καφέ Αρκούδα (LIFE ARCPROM), ο γύπας Ασπροπάρης (LIFE “ΖΩΗ για τον ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ”) και ο Σπιζαετός (LIFE Bonelli eastMed).

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης προωθούν την  καθιέρωση της 22ας Φεβρουαρίου ως «Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» ως ένα μέσο ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης του κοινού για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Παράλληλα, μετά από συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί, αναμένουν από τους εκπροσώπους της Πολιτείας (ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ, ΟΦΥΠΕΚΑ) συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου.

 

Tο πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης είναι το εξής:

13:00-13:10  Εισαγωγή στο θέμα - κα Νάντια Σιδέρη-Μανώκα, Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια

13:10-13:15 Χαιρετισμός εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / ΓΔ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - κ. Delgado Rosa

13:15-13:20 Χαιρετισμός εκ μέρους του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – κα. Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος ΟΦΥΠΕΚΑ

13:20-13:25 Χαιρετισμός εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - κα. Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας ΥΠΑΑΤ

13:25-13:30 Χαιρετισμός εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας - κ. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός ΥΠΕΝ

13:30-13:40 Live επίδειξη επιχείρησης σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων – κ. Δημοσθένης Μουμιάδης, εκπαιδευτής σκύλων, ΚYNAGON

13:40-13:50 Οι δράσεις του Προγράμματος BalkanDetox LIFE για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων - κα. Νάντια Σιδέρη-Μανώκα, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

13:50-14:00 H συνεισφορά του προγράμματος LIFE ARCPROM για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων - κ. Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ

14:00- 14:10 Βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE "ΖΩΗ για τον ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ" - κα Victoria Saravia, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

14:10-14:20 Η αντιμετώπιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed για τη διατήρηση του Σπιζαετού - κα Πόπη Μπαξεβάνη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης

14:20-15:00 Ερωτήσεις - Συζήτηση

15:00 Λήξη εκδήλωσης

 

Για να παρακολουθήσει κάποιος την εκδήλωση μέσω zoom πρέπει να κάνει εγγραφή, το συντομότερο δυνατόν, στο παρακάτω link:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/7816449416255/WN_3cCO5YwVSVSZIUD2vlmXXQ

Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή παρακολούθησης μέσω facebook live στο παρακάτω event:

https://fb.me/e/1EvxthRbj

 


Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα LIFE:

logo Arcprom with flags colours jpeg

LIFE ARCPROM | https://lifearcprom.uowm.gr/

Το έργο LIFE ARCPROM  έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της N. Eυρώπης, τρία στην Ελλάδα και ένα στην Ιταλία. To έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια 5 χρόνων. Εταίροι του έργου είναι τέσσερα Εθνικά Πάρκα (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης και Majella), δύο πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας), και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Iταλίας). Το έργο συγχρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ , το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους των εταίρων.

 

logo color large

BalkanDetox LIFE | https://balkandetoxlife.eu/

To Πρόγραμμα LIFE BalkanDetox  αποτελεί μια πενταετή προσπάθεια που υλοποιείται στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη Σερβία, με στόχο την αύξηση της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και την ενίσχυση των ικανοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση του προβλήματος της δηλητηρίασης της άγριας ζωής στα Βαλκάνια. Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για τη Διατήρηση των Γυπών (VCF) και συμμετέχουν σε αυτό οκτώ εταίροι από επτά χώρες. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος για τη Διατήρηση των Γυπών (VCF), των Ιδρυμάτων MAVA και Euronatur. Στην Ελλάδα οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

 

Logo Bonelli RBG EN

LIFE Bonelli EastMed | https://www.lifebonelli.eu/

Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli ΕastMed «Διαχείριση και Διατήρηση των Πληθυσμών του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο»  στοχεύει στην αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων απειλών για τον Σπιζαετό στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής στοχευμένων δράσεων διατήρησης και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου διατήρησης του Σπιζαετού στις χώρες υλοποίησης του Προγράμματος, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, την Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας της Κύπρου, το Τμήμα Δασών Κύπρου και την εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC ΕΠΕ σε 22 περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο.

logo

LIFE «ΖΩΗ για τον ΑΣΠΡΟΠΑΡΗ» | https://lifeneophron.eu/

Οργανώσεις και φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση του απειλούμενου με εξαφάνιση γύπα Ασπροπάρη, αποδεικνύοντας ότι οι δράσεις προστασίας δεν γνωρίζουν σύνορα. Κοινό τους σημείο είναι το Πρόγραμμα LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τέλος του 2022 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Πράσινου Ταμείου και του Ιδρύματος MAVA. Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και το WWF Ελλάς.

Δημόσια εκδήλωση για την καθιέρωση της 22ας Φεβρουαρίου ως «Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολω https://ornithologiki.gr/images/ekdhlwseis/Cover_διαδικτυακή_Ημερίδα_1200x628.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας