search

#VoteFutureEU - Ψήφισε για τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τη ΦΥΣΗ! 

Η απορρύθμιση του κλίματος και η κατάρρευση της βιοποικιλότητας αποτελούν πλέον αναπόφευκτο γεγονός. Τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα διαδέχονται το ένα το άλλο και νέα ρεκόρ θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων σημειώνονται το ένα μετά το άλλο. Την ίδια ώρα, η ανθρώπινη δραστηριότητα αφανίζει με ταχύτατους ρυθμούς το εξαιρετικά πλούσιο θεμέλιο που κάνει τον πλανήτη μας τόσο όμορφο όσο και βιώσιμο: από τα πουλιά και τις μέλισσες μέχρι τη θαλάσσια φύση, τίποτα και πουθενά στον πλανήτη δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο. 

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι πλέον κοινά για όλους, είναι παγκόσμια. Κανένας δεν μπορεί να τα αποφύγει και γι' αυτό, κανείς δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχος ή αδιάφορος. Η τοπική δράση και η ενεργοποίηση των πολιτών παραμένει ζωτικής σημασίας, ωστόσο, εάν θέλουμε να επιφέρουμε τις απαιτούμενες αλλαγές, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις κρίσιμες και θεμελιώδεις αλλαγές που οφείλουμε όλοι να κάνουμε και που αφορούν όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας: από τους κανόνες που διέπουν την κοινωνία μας και τις πολιτικές που εφαρμόζονται έως τις δημόσιες δαπάνες που διαμορφώνουν την οικονομία μας.

Τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και πολύ σύνθετα για να λυθούν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

 
Η ψήφος μας στις ευρωεκλογές είναι σημαντική

Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασικό παίκτη στις διαπραγματεύσεις τόσο για το κλίμα όσο και για τη φύση σε διεθνές επίπεδο ενώ αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες και τη μεγαλύτερη δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία στον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως η προώθηση και κυρίως η εφαρμογή λύσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα έχει ιδιαίτερη σημασία αφού μπορεί να κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Επιπλέον, το συνολικό οικολογικό αποτύπωμα της ΕΕ είναι πλέον υπερδιπλάσιο από τη διαθέσιμη βιοϊκανότητα της περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική ζήτηση οικολογικών αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητα των οικοσυστημάτων της να παράγουν ωφέλιμα προϊόντα και να απορροφούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ένα τόσο μεγάλο οικολογικό έλλειμμα είναι επιζήμιο για το περιβάλλον τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης. 

Τέλος, η "Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία", μία από τις κορυφαίες πολιτικές της ΕΕ και μία από τις πιο πρωτοπόρες διεθνώς, που φιλοδοξούσε να θέσει την ήπειρό μας σε τροχιά οικοδόμησης μιας ανθεκτικής και δίκαιης κοινωνίας σε ισορροπία με τον φυσικό κόσμο, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα έργο ημιτελές. Πολλοί νόμοι και πολιτικές που θα μας έβαζαν σε αυτή την τροχιά, έχουν υπονομευθεί από συμφέροντα που επωφελούνται από ένα καταστροφικό status quo. Σε πολλές περιπτώσεις, ευρωπαϊκοί νόμοι μεγάλης ωφέλειας για τη φύση εφαρμόζονται ανεπαρκώς σε εθνικό επίπεδο ενώ οι παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι πολύ συνηθισμένες.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τη φύση, η BirdLife Ευρώπης προσδιόρισε τρεις άξονες όπου υπάρχει ανάγκη μετασχηματισμού βασικών πολιτικών ώστε να επιτευχθούν οφέλη για τη φύση, το κλίμα και τον άνθρωπο:

Ισχυρή συνέχεια στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Επένδυση σε μια δίκαιη μετάβαση

Ενίσχυση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας

 

Διαβάστε το μανιφέστο της BirdLife International που στηρίζουν και συνυπογράφουν όλοι οι ευρωπαϊοι εταίροι, ανάμεσά τους και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

ΕΔΩ

 

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε αυτές τις Ευρωεκλογές

Προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητοι μετασχηματισμοί, οι εταίροι της BirdLife καλούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές που είναι ίσως οι κρισιμότερες από την απαρχή του θεσμού.

Μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, κάθε ευρωβουλευτής και κάθε πολιτική δύναμη που εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να κρίνεται και από τη στάση που επέλεξε να κρατήσει όσες φορές κλήθηκε να στηρίξει νόμους και πολιτικές υπέρ της φύσης.

Αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκλέξουν πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να εμπιστευθούν, πως:

- θα βάλουν το δημόσιο καλό πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα,

- θα ακούσουν την επιστήμη και

- θα επιδείξουν την πυγμή και το σθένος που απαιτείται για την αντιμετώπιση των κρίσεων κατά μέτωπο.

 

Ποιες ήταν οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ της φύσης;

Δεδομένα που συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν πέντε ηγέτιδες οργανώσεις για το περιβάλλον και το κλίμα (BirdLife Europe, Climate Action Network Europe, European Environmental Bureau, Transport & Environment and WWF European Policy Office) αποκαλύπτουν πως, κατά την τελευταία θητεία της Ευρωβουλής (2019 - 2024), μόνο μια μειοψηφία Ευρωβουλευτών ενήργησαν ως Υπερασπιστές του φυσικού κόσμου, δηλαδή με γνώμωνα την προστασία του κλίματος, της φύσης και της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών λειτούργησαν κατά κύριο λόγο ανασταλτικά ή και εχθρικά απέναντι σε φιλόδοξες φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές, άλλοτε εμποδίζοντας την εφαρμογή τους και άλλοτε καθυστερώντας την ανάληψη δράσης ενώ  επιδεικνύοντας μειωμένα αντανακλαστικά και απαρχαιωμένες αντιλήψεις που δεν συμβαδίζουν με τις προκλήσεις που βιώνει η Ευρώπη του σήμερα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων όλων των σχετικών ψηφοφοριών, προέκυψε ένας διαδραστικός πίνακας που συγκρίνει τις θέσεις που πήραν τελικά οι ευρωβουλευτές με εκείνες που τους είχαν προτείνει οι οργανώσεις στη βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων. Από τη σύγκριση έχει προκύψει μια κατάταξη των εθνικών κομμάτων κάθε χώρας και συνολικά των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή, με τη βαθμολογία τους να κυμαίνεται από το 0 έως το 100. 

Μέσα από το EU Parliament Scoreboard, οι πολίτες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον τους, καθιστώτας τόσο τους τωρινούς όσο και τους μελλοντικούς εκπροσώπους τους στην Ευρώπη, υπόλογους για τη στάση τους απέναντι στη φύση και τη βιοποικιλότητα.

 

Πόσο στήριξαν οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι στην ΕΕ τις ευρωπαϊκές πολιτικές υπέρ της Φύσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

EU Elections campaign square all

Δείτε τις επιδόσεις των εθνικών κομμάτων στην Ευρωβουλή 2019-2024 αλλά και (συγκεντρωτικά) των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο ανά νομοθεσία και με βάση τις ψήφους τους για θέματα που αφορούν το Κλίμα, τη Φύση και τη Ρύπανση.

Καλούμε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν, και να κάνουν την ψήφο τους να μετρήσει, επιλέγοντας υποψηφίους που υπόσχονται να υλοποιήσουν τον οικολογικό μετασχηματισμό που χρειάζεται η Ευρώπη για να επιβιώσει.

 

Γιατί χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αναρωτιέστε γιατί χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση; Νιώθετε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται αποφάσεις μακριά από εσάς και χωρίς εσάς και, άρα, δεν σας αφορούν;

Μπορείτε να δείτε όλα αυτά που έχει κάνει η ΕΕ για τη χώρα, την περιφέρεια και την περιοχή όπου ζείτε αλλά και όλους τους τρόπους με τους οποίους πολλά από όσα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες επηρεάζουν τις εθνικές πολιτικές για τη φύση και την προστασία της βιοποικιλότητας σε τοπικό επίπεδο. 

 

Τι έχει κάνει η ΕΕ για μένα και τον πλανήτη;

 

Ευρωεκλογές 2024: #VoteFutureEU https://ornithologiki.gr/ Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας