search

 

Για έναν μήνα, #ΜετράμεΒαρβάκια!

Από 20 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου 2024, δεκάδες ερευνητές και έμπειροι εθελοντές παρατηρητές πουλιών θα επισκεφθούν πάνω από 1.000 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο και το Ιόνιο για τη μεγάλη εθνική απογραφή του Μαυροπετρίτη, που πραγματοποιείται και πάλι μετά από δύο δεκαετίες υπό τον συντονισμό της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας!

Ο Μαυροπετρίτης Falco eleonorae, γνωστός και ως «Πειρατής του Αιγαίου», είναι ένα μεταναστευτικό είδος γερακιού που διαχειμάζει στη Μαδαγασκάρη και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής. Κάθε άνοιξη, διανύει περισσότερα από 8.000 χλμ. για να φωλιάσει στα νησιά και τις ακατοίκητες νησίδες της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου.

Mavropetritis MChatzikirkas ORNITHOLOGIKI

Η Ελλάδα αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή για τη διατήρηση του Μαυροπετρίτη, καθώς κατά την περίοδο της αναπαραγωγής φωλιάζει εδώ πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους, ο οποίος εκτιμάται σε περίπου 12.300 ζευγάρια. Παρόλη τη σημασία της για το είδος, έως και σήμερα, η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει και να εφαρμόσει επιτυχώς ένα σχέδιο συστηματικής παρακολούθησης του Μαυροπετρίτη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, κύριος στόχος της απογραφής είναι η ανανέωση της γνώσης μας και η επανεκτίμηση της κατάστασης διατήρησης αυτού του εμβληματικού είδους που, τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετωπίζει πολλές νέες απειλές, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται ή οφείλονται εξ’ ολοκλήρου στην κλιματική αλλαγή, όπως είναι η μείωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας, η απώλεια κατάλληλων τόπων αναπαραγωγής και διαχείμασης και η έλλειψη τροφής.

Falco eleonorae ChrisVlachos ORNITHOLOGIKI

Παράλληλα με την καταμέτρηση, οι ομάδες πεδίου θα συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα γλυκού νερού και τη χρήση του από τους Μαυροπετρίτες, παρέχοντας έτσι χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με έναν λιγότερο μελετημένο αλλά εξίσου περιοριστικό παράγοντα τόσο για τον Μαυροπετρίτη όσο και για την πλειονότητα των ταξινομικών ομάδων που μοιράζονται τον ίδιο βιότοπο και οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν σπάνια, απειλούμενα ή ακόμα και ενδημικά είδη (δείτε το σχετικό ερωτηματολόγιο ΕΔΩ).

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλλουν στην παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους και την επανεκτίμηση της κατάστασης του πληθυσμού του σε λεπτομερή χωρική κλίμακα, καθώς στο πλαίσιο της απογραφής θα καλυφθούν τουλάχιστον 1.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Η απογραφή θα υλοποιηθεί με τη συμβολή ερευνητών, συνεργατών και εθελοντών από το πανελλαδικό δίκτυο της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και την πολύτιμη αρωγή στελεχών του WWF Ελλάς,του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., του Πανεπιστημίου Κρήτης - Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και της εταιρείας Nature Conservation Consultants (NCC). 

Για τις επόμενες 30 ημέρες #MetrameVarvakia!

Μείνετε συντονισμένοι/ες ώστε να παρακολουθείτε τις καθημερινές ανταποκρίσεις μας από το πεδίο και όσοι/ες έχετε την τύχη να βρίσκεστε σε κάποιο νησί της χώρας, μη χάσετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τα βαρβάκια στον φυσικό τους χώρο!

 


Η απογραφή διεξάγεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστατεύοντας τον Μαυροπετρίτη στην Ελλάδα που υλοποιείται με την υποστήριξη του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Συμμαχία για την Άγρια Ζωή. Στόχος του Προγράμματος είναι η καταμέτρηση των πληθυσμών του Μαυροπετρίτη, η παρακολούθηση των αποικιών του και η ευαισθητοποίηση του κοινού για ένα από τα πιο εμβληματικά είδη της χώρας μας.

Μάθετε περισσότερα για τον Μαυροπετρίτη ΕΔΩ

Ξεκίνησε η εθνική απογραφή του Μαυροπετρίτη https://ornithologiki.gr/images/nea/SITE_header_banner_FalcoEleonorae_Census2024.jpg Georgia
Κάνε τη διαφορά!

Κάνε τη διαφορά!

Γίνε μέρος της προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο για τα πουλιά και τη φύση

Υποστήριξέ μας

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας