Ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Υπευθύνων Παρακολούθησης Υγροτόπων στο Δέλτα Έβρου
Με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, πραγματοποιήθηκε στο Δέλτα Έβρου το δεύτερο σεμινάριο Υπευθύνων Παρακολούθησης Υγροτόπων για τη Νανόχηνα που διοργάνωσε, από 2 έως 4 Φεβρουαρίου 2024, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρος του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE LWfG Climate.
Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Δίκτυο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ωστόσο, μόνο 20 ήταν οι τυχεροί που τελικά ταξίδεψαν από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για να πάρουν μέρος στο τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Δέλτα Έβρου. Η πρώτη μέρα της εκπαίδευσης συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2/2) και όχι τυχαία, αφού η Νανόχηνα, το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης, κάθε χρόνο ταξιδεύει από τον Αρκτικό Κύκλο για να διαχειμάσει στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας.
Στο πλαίσιο του δεύτερου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη βιολογία της Νανόχηνας, τις κρίσιμες απειλές που αντιμετωπίζει το είδος καθώς και για τις διασυνοριακές δράσεις που υλοποιούνται από το 2020 για την προστασία της, ενώ εκπαιδεύτηκαν και στην καταγραφή του πληθυσμού του είδους για την προστασία του οποίου η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου με την υποστήριξη της Μονάδας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου & Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ. Σε αυτό πήραν μέρος -ήδη έμπειροι- «φύλακες της Νανόχηνας» που συμμετείχαν και στο περσινό, πρώτο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Κερκίνη, καθώς και πολλοί νέοι εθελοντές που θα ενισχύσουν το Δίκτυο που έχει αναπτυχθεί για την Προστασία της Νανόχηνας στους σημαντικούς υγρότοπους για το είδος.
Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σκέλους, οι "πρεσβευτές" της Νανόχηνας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή του Δέλτα Έβρου, ενός από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας μας για τα υδρόβια πουλιά, και να γνωρίσουν από κοντά την ορνιθοπανίδα της Λίμνης Βιστωνίδας αλλά και της Λίμνης Ισμαρίδας που, αν και δεν φιλοξενεί πια Νανόχηνες, στο παρελθόν αποτέλεσε σημαντική περιοχή για το είδος.
Παρόλο που δεν κατάφεραν να παρατηρήσουν Νανόχηνες, μιας και ολόκληρος ο Φιννοσκανδικός πληθυσμός παραμένει τους τελευταίους μήνες στη Λίμνη Κερκίνη, οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πολλά υδρόβια πουλιά, μεταξύ των οποίων, τους χιλιάδες Νανόκυκνους και τις εκατοντάδες Ασπρομέτωπες Χήνες που κοσμούν τέτοια εποχή το Δέλτα Έβρου, όπως και πέντε Κοκκινόχηνες (ένα Τρωτό είδος που είναι σπάνιος επισκέπτης στη χώρα μας). Στη Λίμνη Ισμαρίδα και στη Λίμνη Βιστωνίδα, οι εθελοντές παρατήρησαν εκατοντάδες Κεφαλούδια, δεκάδες Ψαλίδες, δύο Θαλασσαετούς και άλλα είδη, όπως Στικταετούς και Νανογέρακα.
Μείνετε συντονισμένοι/ες για περισσότερα νέα από το Δίκτυο για την Προστασία της Νανόχηνας και από τους εθελοντές-πρεσβευτές της Νανόχηνας!