search

120 χλμ. – 3 βουνά – 1 κοινός αγώνας για ανέγγιχτες βουνοκορφές | 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2022

Το «Μονοπάτι των Δράκων» (Dragon’s Trail) είναι μια δοκιμασία ταχύτητας στον Γράμμο, τον Σμόλικα και την Τύμφη, τα ψηλότερα βουνά της Βόρειας Πίνδου. Σε αυτά τα βουνά βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες αλπικές λίμνες της χώρας, γνωστές ως Δρακόλιμνες, σύμφωνα με τον μύθο ότι κάποτε ζούσαν εκεί δράκοι.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αθλητής Αντοχής Θοδωρής Ζιάκκας, ξεκινώντας από το χωριό Γράμμουστα στον Γράμμο, θα διανύσει μια εκπληκτική διαδρομή 120 χιλιομέτρων, φτάνοντας σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων, για να τερματίσει στο χωριό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια, σε μια σωματική και πνευματική προσπάθεια διάρκειας 28-30 ωρών. Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο Χρήστος Δάρτσης και ο Ερρίκος Ράλλης, που θα συνοδεύουν τον Θοδωρή Ζιάκκα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. 

 

Tymfi CharitakisPapaioannou cr

Η δράση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στον Ασπροπάρη –τον γύπα-σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης–, στα αρπακτικά πουλιά και σε ανέγγιχτες βουνοκορφές χωρίς βιομηχανικές εγκαταστάσεις Αιολικών Σταθμών. Είναι όμως και μια προσπάθεια για την υποστήριξη της αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας για τη διαφύλαξη αυτών των πολύτιμων καταφυγίων βιοποικιλότητας, καθώς πλέον αποτελεί κοινό τόπο πως το όποιο όφελος από την ενέργεια που παράγουν οι αιολικές εγκαταστάσεις σε φυσικές και προστατευόμενες περιοχές εξανεμίζεται από την πολύ σοβαρότερη ζημιά που προκαλείται στη φύση.

«Τα τελευταία επτά χρόνια ζω στα βουνά και τα δάση της Βόρειας Πίνδου. Μετά από πολλές διασχίσεις ταχύτητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, πήρα φέτος την απόφαση να διασχίσω και τα τρία μεγαλύτερα βουνά από τα οποία περιτριγυρίζομαι χωρίς ενδιάμεση στάση, βρίσκοντας ένα επιπλέον κίνητρο για να φέρω εις πέρας κάτι τόσο δύσκολο και επίπονο. Η δοκιμασία αυτή θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα που δίνει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία για τη διάσωση του γύπα Ασπροπάρη, των αρπακτικών πουλιών και ενάντια στην καταστροφή των βουνών από την εγκατάσταση των Αιολικών Σταθμών», δήλωσε ο Αθλητής Αντοχής Θοδωρής Ζιάκκας.

Όποιος/α επιθυμεί να στηρίξει αυτή την κοινή προσπάθεια, μπορεί να ενισχύει το έργο της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας με όποια δωρεά είναι εφικτή για τον καθένα στον ιστότοπό της καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου, ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή επιθυμεί:

Υποστήριξε την προσπάθεια

>> Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσπάθεια του Θοδωρή Ζιάκκα καθ’ όλη τη διάρκεια του «Dragon’s Trail» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ: Facebook, Instagram, Twitter.

 

Το «Μονοπάτι των Δράκων» (Dragons Trail):

Poster Dragons Trail web

Με αφετηρία το χωριό Γράμμουστα (Γράμμος) στις βορεινές πλαγιές του Γράμμου, θα ακολουθήσουμε νότια κατεύθυνση περνώντας από τη Δρακόλιμνη Γκιστόβα, την κορυφή Τσούκα Πέτσικ (2.520μ.), στη συνέχεια θα στραφούμε ανατολικά και με ενδιάμεσο σταθμό την Αετομηλίτσα, συνεχίζουμε για τις Αρένες και τη λίμνη Μουτσάλια. Από εκεί, ξανά με νότια κατεύθυνση, συνεχίζουμε για το χωριό Δροσοπηγή (1ος Σταθμός- περίπου στο 45ο χλμ).

Από εκεί, και με δυτική κατεύθυνση, θα κινηθούμε για την Αγ. Παρασκευή (2ος Σταθμός) στις πλαγιές του Σμόλικα για να ανέβουμε στον Γέρο (2.637μ.) (*το υψηλότερο σημείο της διαδρομής - 70χλμ), τη Δρακόλιμνη και θα συνεχίσουμε για το Παλαιοσέλι περνώντας από το καταφύγιο του Σμόλικα (3ος Σταθμός).

Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε για τον Αώο, έχοντας μπροστά μας το τοίχος της Τύμφης το οποίο καλούμαστε να διασχίσουμε βράδυ. Αφού τελειώσει το ασφάλτινο κομμάτι της διαδρομής ως το Βρυσοχώρι (4ος Σταθμός), κατευθυνόμαστε δυτικά προς τη στάνη Κάτσανου, το πέρασμα Καρτερού, στη συνέχεια την κορυφή Γκαμήλα (2.497μ.) και αφού για πρώτη φορά κατευθυνθούμε βόρεια, θα κατηφορίσουμε για την Ξερόλουτσα κι έπειτα τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, περίπου στο 110ο χλμ της διαδρομής. Κάπου εκεί ο τερματισμός θα πλησιάζει και θα ανεβούμε στο καταφύγιο της Αστράκας για να κατηφορίσουμε στο Πάπιγκο και να τερματίσουμε!

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Dragon's Trail

Thodoris Ziakas 2

«Τα τελευταία επτά χρόνια ζω στα βουνά και τα δάση της Βόρειας Πίνδου, τα έξι από αυτά στον Γυφτόκαμπο, κάτω απο τις βορειοανατολικές ορθοπλαγιές της Τύμφης, και έναν χρόνο στους Πάδες, στις νότιες πλαγιές του Σμόλικα, και ενδιάμεσα για ένα μικρό διάστημα έξι μηνών στο Ανθοχώρι Μετσόβου στον Λάκμο.

Το 2018, όσο ζούσα στους Πάδες, σκέφτηκα για πρώτη φορά πως θα ήταν ωραία ιδέα να διασχίσω και τα τρία μεγαλύτερα βουνά από τα οποία περιτριγυρίζομαι χωρίς ενδιάμεση στάση. Από εκεί κι έπειτα η ιδέα είχε μπει στο μυαλό μου, δίχως να σκέφτομαι το πότε θα το κάνω.

Φέτος, δίχως να έχω κατανοήσει ακόμη τον λόγο, αποφάσισα να το επιχειρήσω και έψαχνα κάτι παραπάνω για να μου δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για να φέρω εις πέρας κάτι τόσο δύσκολο και επίπονο. Τη στιγμή που παγκοσμίως ο άνθρωπος εισχωρεί όλο και περισσότερο στις τελευταίες παρθένες περιοχές του πλανήτη, καταπατά εδάφη και εξαφανίζει με γοργούς ρυθμούς πολλά είδη ζώων, για εμάς που η Φύση είναι η θεμελιώδης ουσία για να υπάρχουμε και να ζούμε σε αυτούς τους καιρούς, η προστασία της και ο αγώνας για την ευημερία όλων των πλασμάτων, έστω κι αν κάποιες φορές μοιάζει μάταιος, την ίδια στιγμή είναι και επιτακτικός.

Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, θα ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια με δύο ακόμη φίλους, τον Δάρτση Χρήστο και Ερρίκο Ράλλη, οι οποίοι θα με συνοδεύουν στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής. Αυτή η δοκιμασία θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα που δίνει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία για τη διάσωση του Ασπροπάρη, των αρπακτικών πουλιών και ενάντια στην καταστροφή των βουνών από την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών…

See you out there!» 

Θοδωρής Ζιάκκας, Αθλητής Αντοχής

 

Ο γύπας Ασπροπάρης

Neophron percnopterus AntonisStoubas ORNITHOLOGIKI logo

Γνωστός στην Ήπειρο ως «Κουκάλογο», ο Ασπροπάρης είναι ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει. Κάθε χρόνο, διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα από την Αφρική για να φωλιάσει στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου. Εμφανίζεται σε πολλούς μύθους, θρύλους και παραδόσεις στις ορεινές κοινότητες της χώρας μας, αλλά και σε λαϊκές παραδόσεις πολλών άλλων χωρών. Συχνά συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου συνέδεαν την άφιξή του με μαντικές πράξεις κι ευχές για ευοίωνο πέρασμα στη νέα εποχή.

Σήμερα, ο Ασπροπάρης ακροβατεί στο χείλος της εξαφάνισης. Μόλις πέντε ζευγάρια απομένουν στην Ελλάδα, δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη με δηλητηριασμένα δολώματα, ηλεκτροφόρα καλώδια, πτερύγια ανεμογεννητριών και άλλες απειλές…

Μάθε περισσότερα στο: www.lifeneophron.eu

Dragon’s Trail: μια διάσχιση ταχύτητας από τον Γράμμο ως την Τύμφη https://ornithologiki.gr/images/nea/dragons_trail_01_web.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας