Ένα ακόμα απόλυτα χαρακτηριστικό παράδειγμα του απαράδεκτου τρόπου με τον οποίο γίνεται η αδειοδότηση Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στην Ελλάδα, αποτελεί η εντέλει ακύρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ΑΕΠΟ) του έργου ΑΣΠΗΕ ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ εντός της χαρακτηρισμένης περιοχής NATURA για τα πουλιά (Ζώνη Ειδικής Προστασίας – ΖΕΠ) των Βαρδουσίων.
Τι κι αν οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες του φακέλου αδειοδότησης ήταν προφανείς από την πρώτη στιγμή και είχαν επισημανθεί ήδη κατά τη δημόσια διαβούλευση; Τι κι αν οι Δασικές Υπηρεσίες και ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για το έργο; Τι κι αν ακόμη επισημάνθηκε στην αδειοδοτούσα αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας) ότι η θετική γνωμοδότηση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, αφού βασίζεται σε «συμπληρωματικά στοιχεία» της εταιρείας που φέρονται να υποβλήθηκαν απευθείας στη ΓΔΠΠ, δηλαδή εκτός της θεσμικής διαδικασίας και χωρίς να έχουν λάβει γνώση γι’ αυτά ούτε η αδειοδοτούσα αρχή, ούτε οι γνωμοδοτούσες υπηρεσίες, ούτε το κοινό;
Τίποτα από τα παραπάνω δεν στάθηκε ικανό (!) να εμποδίσει την έκδοση της παράνομης ΑΕΠΟ του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η διοίκηση της οποίας «πόνταρε» στο ότι δεν θα υπάρξει δυναμική και συγκροτημένη αντίδραση από τους θιγόμενους!
Αμέσως μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ, ωστόσο, υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΝ διοικητικές προσφυγές εναντίον της απόφασης τόσο από φορείς και κατοίκους της περιοχής, όσο και από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, από κοινού με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, με την ίδια σχεδόν επιχειρηματολογία. Παράλληλα, σε επικοινωνιακό επίπεδο οι δυο οργανώσεις σήκωσαν ψηλά το ζήτημα, το οποίο έτυχε μεγάλης προβολής (π.χ. βλ. εδώ και εδώ) και πολλές αντιδράσεις, που έφτασαν μέχρι την κατάθεση στη Βουλή δύο επίκαιρων ερωτήσεων.
Στις 3 Φεβρουαρίου, τελικά, το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση ακύρωσης της ΑΕΠΟ του εν λόγω Αιολικού Σταθμού, κάνοντας αποδεκτή την προσφυγή των τοπικών φορέων και κατοίκων (η αντίστοιχη προσφυγή των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων υποβλήθηκε λίγες ημέρες αργότερα και δεν χρειάστηκε να εξεταστεί, εφόσον είχε ήδη ακυρωθεί η ΑΕΠΟ). Ο λόγος ακύρωσης ήταν η αρνητική γνωμοδότηση των δασικών υπηρεσιών, που συνεπάγεται και μη σύμφωνη γνώμη για την έκδοση άδειας επέμβασης για την υλοποίηση του έργου. Κατόπιν τούτου, οι υπόλοιποι λόγοι που προβλήθηκαν για την απόρριψη της ΑΕΠΟ δεν χρειάστηκε να εξεταστούν.
Πρόκειται ασφαλώς για μία σημαντική συλλογική νίκη προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολύτιμων ορεινών οικοσυστημάτων και της ακεραιότητας της περιοχής NATURA των Βαρδουσίων, αλλά και –ένα ακόμη– πλήγμα στην αμοραλιστική και επιζήμια πολιτική ανάπτυξης των Αιολικών Σταθμών στην Ελλάδα, που υπακούει απόλυτα στις επιταγές των οικονομικών συμφερόντων, αδιαφορώντας αν σωρεία έργων προκαλούν πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική βλάβη από το όποιο ενεργειακό όφελος.
Εννοείται πως σε αυτή τη συνθήκη είναι απόλυτα έκθετοι και νομικά υπόλογοι οι επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, αφού ασφαλώς δεν πρόκειται περί «λάθους», αλλά προσπάθειας να επιβληθεί με το «έτσι θέλω» και με παράνομο τρόπο ένα περιβαλλοντικά επιζήμιο έργο. Ας αναλογιστούμε, απλά, ότι αν δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση των πολιτών και των οργανώσεων (τη στιγμή που υπάρχουν παράλληλα δεκάδες ακόμα ανοιχτά ζητήματα) το εξόφθαλμα αυτό παράνομο έργο θα προχωρούσε κανονικά.
Σας καλούμε να στηρίξετε τον διαρκή αγώνα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ώστε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά και να αποτρέπουμε τα επιζήμια έργα για τη φύση και την άγρια ζωή!