en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: E.Eissing
Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Τα παιδιά μαθαίνουν για τον Μαυροπετρίτη

Downloads

Έτοιμο είναι πλέον το ογκώδες ντοσιέ «Ο Μαυροπετρίτης μας ταξιδεύει στο Αιγαίο» που ετοίμασε η εκπαιδευτική ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος LIFE. H διανομή του υλικού έχει ήδη ξεκινήσει σε σχολεία από τα μέσα της σχολικής χρονιάς 2005-2006 και αναμένεται να συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή άλλους φορείς που επιθυμούν να γνωρίσουν το πιο σημαντικό είδος πουλιού της Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό ακολουθεί τη μορφή που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να ονομάζουμε «Πακέτο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» καθώς συμπεριλαμβάνει διαφορετικά υλικά που μπορούν να βοηθήσουν στην παρουσίαση του θέματος μέσα στο σχολείο (είτε αυτή είναι ωριαία είτε αποτελεί ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το είδος και το Αιγαίο). Ετοιμάστηκε με γνώμονα τα παιδιά του Γυμνασίου και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού αλλά περιέχει προτάσεις και για μεγαλύτερα παιδιά.

Πιο αναλυτικά περιλαμβάνει:

    Κάρτες μεταναστευτικών πουλιών
  • Φύλλα τριάντα περίπου διαφορετικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. Η μία όψη κάθε φύλλου απευθύνεται στον εκπαιδευτικό ενώ η άλλη μπορεί να φωτοτυπείται για τους μαθητές. Προκειμένου να διευκολύνεται ο/η εκπαιδευτικός, κάθε δραστηριότητα ξεκινά με μία πολύ σύντομη περίληψη. Πιο αναλυτικά χωρίζονται σε δραστηριότητες που καλλιεργούν τη δεξιοτεχνία και περιλαμβάνουν κατασκευές, σε δραστηριότητες ή παιχνίδια ομαδικά που εμπλέκουν όλη τη σχολική τάξη και σε δραστηριότητες ατομικές που απαιτούν συγκέντρωση.
  • Βιβλιαράκι πληροφοριών που τιτλοφορείται «Μαυροπετρίτες, οι τελευταίοι πειρατές της Μεσογείου ή αλλιώς τα σημαντικότερα γεράκια της Ελλάδας»
  • 30 κάρτες μεταναστευτικών πουλιών
  • Δύο αφίσες (Πουλιά του Αιγαίου / Βιότοποι του Αιγαίου)
  • Ένα CD-Rom παρουσίασης σε Power Point με κύριο θέμα τον Μαυροπετρίτη και με κατ' επιλογή «υπερσυνδέσεις» για τα ειδικότερα θέματα των αρπακτικών πουλιών, της μετανάστευσης των πουλιών και της σχετικής νομοθεσίας περί της προστασία τους.
  • Ένα DVD για τον Μαυροπετρίτη

Χαρακτηριστικά για το υλικό είναι όσα αναφέρει η εκπαιδευτική ομάδα στο εισαγωγικό κείμενο:

«Ο Μαυροπετρίτης μας ταξιδεύει στο μαγευτικό κόσμο του, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στη μακρινή Μαδαγασκάρη, σε έννοιες της επιστήμης της οικολογίας, στα μεγάλα και μικρά περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας και στις απειλές που διαβλέπουν ένα ίσως αβέβαιο μέλλον γι' αυτόν. Μας βοηθά στη μελέτη της μετανάστευσης πάνω από τη Μεσόγειο, λειτουργεί σαν αφορμή για να γνωρίσουμε της αξία των ακατοίκητων βραχονησίδων και την άγρια ζωή, μας προβληματίζει, μας κινητοποιεί και μας εμπνέει...

Ο Μαυροπετρίτης στάθηκε για μας αφορμή για να σας προτείνουμε ένα ταξίδι στη φύση με ναύλο τη γνώση και την αγάπη για τα πουλιά... Αυτό που περιμένουμε είναι το ταξίδι να μην τελειώσει όταν το υλικό φτάσει τελικά ως την πόρτα του σχολείου, αλλά να παραμένει ζωντανό με τη συχνή του χρήση ... Γιατί για μας το υλικό που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ιδέες για σπορά, και περιμένουμε να φυτρώσουν, να ανθίσουν και να καρποφορήσουν».

Downloads Πακέτο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Δραστηριότητες

Δορυφορική Παρακολούθηση Μετανάστευσης Μαυροπετριτών

Πρόγραμμα Life - Φύση 2003
Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη ( Falco eleonorae ) στην Ελλάδα (LIFE 03NAT/GR/000091)
Πρόγραμμα Life Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης RSPB Υπουργείο Γεωργίας
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος

 
Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
 
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Royal Society for the Protection of Birds
 
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Δίκτυο Natura 2000
Δίκτυο Natura 2000
Οι σημαντικότερες από τις νησίδες όπου αναπαράγεται ο μαυροπετρίτης έχουν ενταχθεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας στο δίκτυο Natura 2000 με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διατήρηση των πουλιών και των οικοτόπων.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει τους σημαντικότερους φυσικούς βιοτόπους της Ευρώπης και έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο σπάνιων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, μέσα από μέτρα και πολιτικές που προωθούν εναλλακτικές μορφές τοπικής ανάπτυξης, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr