en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
14 Απριλίου 2009
Έκκληση για τερματισμό της συνεχιζόμενης αυθαιρεσίας: Όχι πια λαθροθηρία στις Στροφάδες

Όπως είναι γνωστό το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί στη χώρα μας εδώ και περίπου 25 χρόνια (ΚΥΑ 414985/1985, εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία 79/409), αφού πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μεταναστευτικών πουλιών που φτάνουν στη χώρα μας από την Αφρική, στο ταξίδι τους προς τις περιοχές αναπαραγωγής, αντιβαίνει και στην Οδηγία 79/409 για την προστασία των άγριων πτηνών της ΕΕ. Σε ολόκληρη την ΕΕ το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια, με τελευταίες χώρες που πρόσφατα συμμορφώθηκαν την Κύπρο και τη Μάλτα, κατά των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παρά την τυπική απαγόρευση, δυστυχώς στη χώρα μας η πρακτική της παράνομης εξόντωσης των εξαντλημένων μεταναστευτικών πουλιών, συνεχίζεται απροκάλυπτα σε περιοχές του Ιονίου, όπου γίνεται συχνά ανεκτή από την τοπική κοινωνία ως μία «παραδοσιακή δραστηριότητα». Πρόκειται για μια πρακτική εξαιρετικά επιζήμια οικολογικά, αφού εξοντώνει ενήλικα πτηνά λίγο πριν αυτά αναπαραχθούν, επομένως συμβάλλει στην παραπέρα μείωση των ήδη πολύ επιβαρυμένων από άλλες ανθρωπογενείς αιτίες πληθυσμών των ειδών αυτών (αποδεδειγμένη μείωση 40% ως 60% σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια με βάση στοιχεία της Birdlife International), αλλά κυρίως ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ και ΗΘΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ που μας εκθέτει ως χώρα ανήμπορη να επιβάλλει το σεβασμό στους νόμους. Σε περιοχές τόσο τουριστικές όπως τα νησιά του Ιονίου, η δυσφήμηση για τη χώρα είναι δυσανάλογα μεγάλη και συχνά υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ζακύνθου όπου όπως φαίνεται η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Παρά τις έντονες προσπάθειες της Μητρόπολης Ζακύνθου και Στροφάδων, που εδώ και χρόνια αγωνιά για το απαράδεκτο αυτό θέμα, και παρά το γεγονός ότι η περιοχή των Νήσων Στροφάδων βρίσκεται εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), του πρώτου Πάρκου με Φορέα Διαχείρισης στην Ελλάδα, η λαθροθηρία δυστυχώς συνεχίζεται. Οι φήμες που ήθελαν λαθροθήρες να επιδίδονται και εφέτος στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, επιβεβαιώθηκαν μετά από έφοδο που πραγματοποίησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος Ζακύνθου τα ξημερώματα της Πέμπτης 9 Απριλίου. Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο οποίο επέβαιναν ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου, μέλη του Λιμενικού Σώματος και αστυνομικοί του ΑΤ Ζακύνθου, εντόπισε 5 ταχύπλοα σκάφη στην περιοχή των Στροφάδων, τα οποία και προσπάθησε να προσεγγίσει για έλεγχο. Αυτά ανέπτυξαν ταχύτητα και κατάφεραν να διαφύγουν, αφού όπως είναι προφανές σε αυτά επέβαιναν λαθροθήρες.

Το επεισόδιο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντίστοιχων αποδεδειγμένων περιστατικών λαθροθηρίας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα ελλιπή μέτρα επόπτευσης και φύλαξης της περιοχής από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήταν ευχόμαστε η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, αφού αυτές τις μέρες ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ προχώρησε στην πρόσληψη φυλάκων που θα περιπολούν πλέον σε τακτική βάση στις Στροφάδες.

Οι Στροφάδες είναι ένας μοναδικός στην Ευρώπη οικολογικός παράδεισος, εφάμιλλος αντίστοιχων ωκεάνιων νησιών, ιδίως για τα μεταναστευτικά πτηνά, ο οποίος χρειάζεται μελέτη και προστασία για να διατηρηθεί και για τις επόμενες γενιές. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την πολύτιμη συμπαράσταση της Μητρόπολης Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες μέρες αποστολή, με συμμετοχή Ελλήνων και Σουηδών επιστημόνων, για τη μελέτη της μετανάστευσης στις Στροφάδες και την καταγραφή / αποτροπή νέων περιστατικών λαθροθηρίας. Μια μελέτη που σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life για την προστασία των θαλασσοπουλιών που εκπονεί η Ορνιθολογική στην περιοχή θα συμβάλλει στην παραπέρα ανάδειξη της οικολογικής της αξίας και στην αειφορική διαχείρισή της. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην προσπάθεια της Μητρόπολης για την προστασία των Στροφάδων, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου στέκεται αρωγός, σε αντίθεση με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που αρκούνται σε έγγραφα του τύπου «παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες» αντί να προχωρούν στην άμεση εφαρμογή των διατάξεων της Πολιτείας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ ως αρμόδια διοικητική αρχή και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία ως επιστημονικός φορέας που ασχολείται με τη μελέτη και προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους, κάνουν από κοινού έκκληση στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου, το τοπικό δασαρχείο, την Αγροφυλακή, το Λιμενικό Σώμα, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, αλλά και στις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς να συμβάλλουν στην απομόνωση των παρανομούντων λαθροθήρων και στην άμεση και οριστική πάταξη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου που μας προσβάλλει ως οργανωμένη κοινωνία και μας εκθέτει διεθνώς.

Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου και Στροφάδων
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr