en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
26 Δεκεμβρίου 2017
Τριήμερη εκδρομή: δέλτα έβρου - δαδιά - βιστωνίδα - πόρτο λάγος
26-28 Ιανουαρίου 2018

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει στις 26-28 Ιανουαρίου 2018 μια νέα εξόρμηση στη Θράκη επικεντρώνοντας σε έναν από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους της χώρας, στο Δέλτα του Έβρου αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης - Σουφλίου, στη λίμνη Βιστωνίδα, στο Πόρτο Λάγος και στο παραποτάμιο δάσος Κοτζά Ορμάν στο Δέλτα του Νέστου. Η εκδρομή απευθύνεται στα μέλη, τους εθελοντές και τους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφισης πουλιών και σε φοιτητές συναφών σχολών.

Η εκδρομή αποτελεί ένα τριήμερο οδοιπορικό σε βιότοπους διεθνούς σημασίας και τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Έχει προβλεφθεί οι χρόνοι αναχώρησης και επιστροφής να εξυπηρετούν και να διευκολύνουν όλους όσους αναχωρήσουν από την Αθήνα ή άλλες περιοχές προς και από τη Θεσσαλονίκη ή την Αλεξανδρούπολη με οποιοδήποτε μέσο (τραίνο, αεροπλάνο). Η φιλοξενία μας θα γίνει σε δύο ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη (δύο διανυκτερεύσεις).

Η εκδρομή μας θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26/1 με κλιμακωτή παρατήρηση πουλιών στην ανατολική πλευρά του Δέλτα Νέστου  (δάσος Κοτζά Ορμάν), στη λίμνη Βιστωνίδα και στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Περπατώντας στο Κοτζά Ορμάν στο Δασοχώρι ενδέχεται να παρατηρήσουμε πολλά είδη δρυοκολάπτη (Βαλκανικό Δρυοκολάπτη, Μαύρο, Σταχτή, Πράσινο, Μεσαίο και Νανοδρυοκολάπτη) Φάσσες και από αρπακτικά  πιθανώς Θαλασσαετό και Στικταετό. Στη Βιστωνίδα - Πόρτο Λάγος μπορούμε να παρατηρήσουμε ορισμένα είδη όπως Κεφαλούδια, Θαλασσοπρίστες, Νανοπρίστες, Αργυροπελεκάνους, Χειμωνογλάρονα και ορισμένα παρυδάτια, που προτιμούν να ξεχειμωνιάσουν εδώ αντί για το Δέλτα του Έβρου.

Το Σάββατο 27/1 είναι αφιερωμένο ολοκληρωτικά στο Δέλτα του Έβρου, έναν πραγματικό ορνιθολογικό παράδεισο, που φιλοξενεί χιλιάδες πουλιά. Η επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου στην Τραϊανούπολη θα συνεχιστεί με παρατήρηση πουλιών στη λιμνοθάλασσα Δράνα (στο σημείο 4 του ακόλουθου χάρτη), από όπου θα περπατήσουμε προς το Παρατηρητήριο (σημείο 5) και κατόπιν στο ανάχωμα προς το Λιβάδι του Δημητριάδη (σημείο 7). Η βαρκάδα στην ανατολική πλευρά του Δέλτα θα γίνει το μεσημέρι από το Δασικό Περίπτερο, με παράλληλη παρατήρηση/φωτογράφηση στη λιμνοθάλασσα Παλούκια (σημείο 6). Η παραμονή μας στα Παλούκια μέχρι τη δύση του ηλίου θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε και να φωτογραφήσουμε τα πουλιά που γυρίζουν μαζικά από την Τουρκία για να κουρνιάσουν.

Σημειώνουμε ότι στο λιβάδι του Δημητριάδη έχουμε μεγάλη πιθανότητα να δούμε τις Νανόχηνες, οι οποίες τον Ιανουάριο έχουν μετακινηθεί από την Κερκίνη προς το Δέλτα. Μαζί με αυτές όμως θα  έχουμε πιθανώς την ευκαιρία να δούμε Σταχτόχηνες και Ασπρομέτωπες Χήνες. Στο Δέλτα, ανάλογα με τις θέσεις όπου θα κινηθούμε, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε Νανόκυκνους, Αγριόκυκνους και Βουβόκυκνους, Αργυροπελεκάνους, Λαγγόνες και βουτηχτάρια (Νανοβουτηχτάρια, Σκουφοβουτηχτάρια, Μαυροβουτηχτάρια). Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών λογικά θα δούμε και τα περισσότερα είδη πάπιας: Βουκεφάλες, Μαυροκέφαλες, Καπακλήδες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες, Ψαλίδες, Σφυριχτάρια. Σε περιοχές προς τη θάλασσα –αν είναι προσπελάσιμες-  ενδέχεται να παρατηρήσουμε Λαμπροβούτια, Κοκκινοσκαλίδρες και άλλα παρυδάτια. Είναι εντυπωσιακό το ότι αυτή την εποχή παρατηρούμε ταυτόχρονα Στικταετό και πιθανόν Βασιλαετό, Θαλασσαετό και άλλα αρπακτικά όπως Νανογέρακο, Πετρίτη κ.α.

Στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς η επίσκεψή μας την τρίτη μέρα θα επικεντρωθεί στα αρπακτικά: Στο ειδικό Παρατηρητήριο με θέα προς τον χώρο ενισχυτικής τροφοδοσίας (δηλ. στην Ταΐστρα) μπορούμε να παρατηρήσουμε Όρνια και Μαυρόγυπες που έρχονται για να τραφούν και επίσης  Θαλασσαετό, Στικταετό και Τσίφτη. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών στην Ευρώπη και εδώ συναντάμε τον μοναδικό πληθυσμό Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Ωστόσο ο Ασπροπάρης, ο μικρότερος και πιο απειλούμενος γύπας, θα βρίσκεται ακόμη στην Αφρική. Σημειώστε ότι περπατώντας προς και από το Παρατηρητήριο,  θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε άλλα δασικά  είδη. Όσοι δεν περπατήσουν, θα αξιοποιήσουν το λεωφορείο του Φορέα Διαχείρισης για μετάβαση και επιστροφή από το Παρατηρητήριο. 

Όσοι/όσες ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, δείτε το αναλυτικότερο Πρόγραμμα της εκδρομής και στείλτε μας τώρα τη Δήλωση Συμμετοχής σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και κόστος εκδρομής επικοινωνείτε με τον κ. Σπύρο Ψύχα, στο spsychas@ornithologiki.gr και στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ. 106 ή στο 6974 510976.

Περισσότερα για τις περιοχές που θα επισκεφθούμε:
Δέλτα Έβρου: www.evros-delta.gr/gr και www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=6 
Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου: www.dadia-np.gr και www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=4
Λίμνη Βιστωνίδα και Πόρτο Λάγος: www.fd-nestosvistonis.gr και www.kpevistonidas.gr
Δέλτα Νέστου: www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=12
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: www.emthrace.org/mouseio  

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr