en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
23 Απριλίου 2016
Εκδρομή «Μονοπάτια των Μετεώρων» 20-22 Μαΐου 2016

Μια εκδρομή που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες οργανώνει η Ορνιθολογική στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων στις 20-22 Μαΐου 2016.  Στην εκδρομή μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά μέλη και εθελοντές, καθώς και φοιτητές και πτυχιούχοι συναφών σχολών και όσοι επιθυμούν να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους βιοτόπους της περιοχής.

Η εκδρομή αυτή είναι πολύ σημαντική διότι:

1) Μας παρέχει τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε Ασπροπάρηδες, τους μοναδικούς ευρωπαϊκούς γύπες που μεταναστεύουν και που αυτή την περίοδο έχουν φτάσει στα Μετέωρα από την Αφρική για να φωλιάσουν. Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα μέτρα που λαμβάνονται με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στη χώρα μας, στο πλαίσιο ειδικού Προγράμματος LIFE+Φύση, που υλοποιείται με τη συμβολή της Ορνιθολογικής. Ο Ασπροπάρης παλαιότερα ήταν συνδεδεμένος  με τις παραδοσιακές κτηνοτροφικές δραστηριότητες στα ορεινά της χώρας μας και έφερνε με την άφιξή του το μήνυμα του ερχομού της άνοιξης. Σήμερα όμως, ο πληθυσμός του έχει μειωθεί δραματικά, κυρίως λόγω της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και άλλων παραγόντων, που έχουν φέρει το είδος στο χείλος της εξαφάνισης. Περισσότερα δείτε εδώ και στον ιστότοπο του Προγράμματος LIFE+ “Η Επιστροφή του Ασπροπάρη” www.lifeneofron.eu

2) Τα Μετέωρα και τα όρη Αντιχάσια αποτελούν μια Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, που διαθέτει εκτεταμένα δάση φυλλοβόλων (κυρίως δρυοδάση), θαμνώνες, παραποτάμια πλατανοδάση και ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό οικοσυστημάτων. Δείτε σχετικά εδώ.
Ως εκ τούτου, αυτή την περίοδο έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε δασικά είδη όπως ο Μεσαίος και ο Πράσινος Δρυοκολάπτης, ο Κλειδωνάς, ο Δρυομυγοχάφτης, αλλά και η Χαλκοκουρούνα, ο Μελισσοφάγος, ο Μαυροπελαργός και πολλά είδη αρπακτικών όπως ο Σφηκιάρης, ο Τσίφτης, ο Φιδαετός, ο Κραυγαετός, το Σαΐνι, το Βραχοκιρκίνεζο, το Χρυσογέρακο και ο Πετρίτης. Λευκοχελίδονα, Βραχοχελίδονα, Βουνοσταχτάρες και Αγριοπερίστερα εννοείται υπάρχουν παντού και πετούν πάνω και γύρω από τους βράχους των Μετεώρων.

3) Οι κατακόρυφοι βράχοι των Μετεώρων αποτελούν σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς, που πήραν την τωρινή μορφή τους πριν εκατομμύρια χρόνια μετά από διαδοχικούς κύκλους απόθεσης και διάβρωσης. Αποτελώντας Μνημείο της Φύσης είναι παράλληλα το δεύτερο μετά το Άγιο Όρος μοναστηριακό συγκρότημα στη χώρα μας. Τα 24 μοναστήρια (5 ενεργά και επισκέψιμα) που χτίστηκαν «μεταξύ ουρανού και γης» τα τελευταία 600 χρόνια έχουν χαρακτηριστεί από το 1988 ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχουν ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο της UNESCO. Τα μοναστήρια αυτά και οι σκήτες που στεφανώνουν τις κορφές των πελώριων βράχων, μας ανακαλούν να πλησιάσουμε τον εσώτερο εαυτό μας και μας υποβάλουν την λιτότητα και την πνευματικότητα με την οποία ασκητές και ερημίτες κατοίκησαν τον χώρο αυτό.

Στην εκδρομή μας θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πεζοπορικές διαδρομές, να επισκεφθούμε περιοχές με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά στα Δυτικά Αντιχάσια και δίπλα στον ποταμό Ίωνα, να κάνουμε παρατήρηση πουλιών και βέβαια να δούμε Ασπροπάρη κοντά στην ταΐστρα στη Βλαχάβα και να ενημερωθούμε για την παρουσία τους στην περιοχή.

Στο πρόγραμμα έχουμε εντάξει επίσκεψη στο Σπήλαιο της Θεόπετρας, όπου ο προϊστορικός άνθρωπος ζούσε για 130.000 χρόνια μέχρι και τη νεολιθική εποχή (3.000 π.Χ). Στο χωριό υπάρχουν φωλιές πελαργών, ενώ στα βράχια γύρω από το σπήλαιο φωλιάζει ο Βραχοτσοπανάκος και μπορούμε να παρατηρήσουμε τον Πετρίτη. Για το σπήλαιο δείτε σχετικά εδώ.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα θα μας προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή, την χλωρίδα και την πανίδα (www.meteoramuseum.gr).

Η εκδρομή μας θα κλείσει με επίσκεψη στην Πύλη Τρικάλων και περπάτημα στον Πορταϊκό Ποταμό με παρατήρηση Νεροκότσυφα.

Περισσότερα για τις μονές των Μετεώρων στα:
https://www.kalampaka.com/gr/meteora/monasteries_meteoro.asp
https://www.kalampaka.com/gr/meteora/monasteries_varlaam.asp
https://www.roussanou.gr https://www.kalampaka.com/gr/meteora/monasteries_rousanou.asp
https://www.kalampaka.com/gr/meteora/monasteries_triada.asp
https://www.kalampaka.com/gr/meteora/monasteries_stefanos.asp


Αν θέλετε λοιπόν να αποκτήσετε μια συνολική εμπειρία για την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων δείτε το προκαταρκτικό Πρόγραμμα της εκδρομής εδώ και στείλτε μας τη Δήλωση Συμμετοχής σας το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 11/5/2016 για να λάβετε τις συμπληρωματικές πληροφορίες.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τoν Σπύρο Ψύχα στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.106, στο κινητό 6974 510976 είτε μέσω e-mail: spsychas@ornithologiki.gr

 

Η περιοχή Μετεώρων και Χασίων – Αντιχασίων είναι μία από τις περιοχές όπου υλοποιείται το  Πρόγραμμα LIFE+ «Επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και Ελλάδα». Το Πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016 από τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και τη Βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr