en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
8 Ιανουαρίου 2016
Εκδρομή στη λίμνη Κάρλα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει διήμερη εκδρομή για παρατήρηση πουλιών στην περιοχή των ταμιευτήρων της λίμνης Κάρλας το Σάββατο και την Κυριακή 6 και 7 Φεβρουαρίου 2016. Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές, φοιτητές και πτυχιούχοι συναφών σχολών, αλλά και όσοι θέλουν να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους σημαντικότερους βιοτόπους της χώρας μας.

Η προστατευόμενη περιοχή γύρω από την Κάρλα περιλαμβάνει τρεις τόπους Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου NATURA 2000 και πέντε Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά που μπορείτε να δείτε και στον χάρτη: την Περιοχή των ταμιευτήρων της πρώην λίμνης Κάρλας (GR1430007), το όρος Μαυροβούνι (GR 1420006), μέρος της Περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου (GR 1420011), της Όσσας (GR 1420007) και του Πηλίου (GR 14300080). Στην περιοχή υπάρχουν επίσης έξι μόνιμα Καταφύγια Άγριας Ζωής, όπου απαγορεύεται ρητά το κυνήγι.

Σημειώνουμε ότι η περιοχή των ταμιευτήρων της Κάρλας είναι Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (IBA, GR 061) και λειτουργεί ως ενιαία οικολογική ενότητα για τα αρπακτικά με το γειτονικό όρος Μαυροβουνίου Λάρισας (IBA, GR 060).

Οι ταμιευτήρες, τα κανάλια και οι λιβαδικές εκτάσεις γύρω από την Κάρλα αποτελούν μια περιοχή μεγάλης σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά, τα διαχειμάζοντα, τα αναπαραγόμενα υδρόβια, τα παρυδάτια, τα αρπακτικά και τα είδη των ανοικτών εκτάσεων.

Ειδικά αυτή την εποχή τα είδη που αναμένεται να παρατηρήσουμε στην Κάρλα είναι: μαυροπελαργοί, αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι, κορμοράνοι και λαγγόνες, διάφορα είδη ερωδιών (κυρίως σταχτοτσικνιάδες και λευκοτσικνιάδες), φαλαρίδες, αρκετά είδη πάπιας (χουλιαρόπαπιες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, γκισάρια, πρασινοκέφαλες), χουλιαρομύτες, τρύγγες, σκαλίδρες, καλημάνες, πιθανώς βροχοπούλια και από αρπακτικά γερακίνες και αετογερακίνες, βραχοκιρκίνεζα, καλαμόκυρκοι κ.ά.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει παρατηρήσεις σε διάφορα σημεία περιμετρικά της Κάρλας, επισκέψεις στην Έκθεση για το Κιρκινέζι στα Κανάλια Μαγνησίας, η οποία λειτουργεί από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας- Μαυροβουνίου- Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για την προστασία του Κιρκινεζιού στη Θεσσαλία και στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού, καθώς και στο Κέντρο Έρευνας για τις αυτοφυείς ορχιδέες του Πηλίου στο χωριό Κερασιά. Το βράδυ του Σαββάτου 6/2 θα γίνει μία παρουσίαση για την εξέλιξη και την αξία της λίμνης από τον βιολόγο Γιώργο Κατσαδωράκη και για τον εποικισμό της λίμνης από πουλιά μετά την κατασκευή του ταμιευτήρα από τον δασολόγο Σταύρο Πολύμερο.

Τέλος, ενδέχεται το πρόγραμμα της Κυριακής 7/2 να κλείσει με απογευματινή παρατήρηση στον παραλιακό υγρότοπο στη Σκάλα Αταλάντης, που βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό.

Αν θέλετε λοιπόν να αποκτήσετε περισσότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών και να γνωρίσετε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της κεντρικής Ελλάδας δεν έχετε παρά να μας στείλετε τη Δήλωση Συμμετοχής (πατήστε εδώ για να την αποθηκεύσετε) μέχρι την Παρασκευή 29/1/ 2016 για να λάβετε τις συμπληρωματικές πληροφορίες.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνείτε με τoν Σπύρο Ψύχα στο τηλ. 210 8228704 εσωτ.106, στο κινητό 6974510976 είτε μέσω e-mail: spsychas@ornithologiki.gr

 

Δείτε περισσότερα για την περιοχή στους παρακάτω συνδέσμους:

Φορέας Διαχείρισης Κάρλας- Μαυροβουνίου- Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου: https://www.fdkarlas.gr

Κάρλα: https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=61  

Μαυροβούνι: https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=60  

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr