en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
2 Οκτωβρίου 2015
Τριήμερη εκδρομή στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων, στις Εκβολές Καλαμά και στα Στενά Αχέροντα

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί τα μέλη, τους εθελοντές και τους φίλους παρατήρησης των πουλιών στην τριήμερη εκδρομή που προγραμματίζεται για 24-26 Οκτωβρίου 2015 με προορισμό τη Λίμνη Παμβώτιδα (Ιωαννίνων), τις Εκβολές του Καλαμά και τα Στενά του Αχέροντα.

Η αναχώρηση θα γίνει από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση προς τα Γιάννενα, μέσω της Εγνατίας οδού. Εκεί, με καραβάκι θα περάσουμε στη λίμνη των Ιωαννίνων για να ενημερωθούμε αρχικά από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρατήρηση πουλιών κατά μήκος του παρόχθιου δρόμου, περιμετρικά της λίμνης. Το απόγευμα θα κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στον καλαμιώνα Περάματος-Αμφιθέας. Κατόπιν θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο ΑΛΕΞΙΟΣ όπου θα φιλοξενηθούμε για δύο βραδιές, στην πόλη των Ιωαννίνων.

Φωτογραφία: Λίμνη Ιωαννίνων, Νίκος Μπούκας

Στις εκβολές του Καλαμά θα επισκεφτούμε τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Στους βάλτους της Σαγιάδας θα θαυμάσουμε τα πανέμορφα τοπία που συνδυάζουν θάλασσα, βάλτους και ποικιλομορφία βιοτόπων με μια πανδαισία χρωμάτων. Εδώ συχνάζουν μεγάλοι αριθμοί απ’ όλα σχεδόν τα υδρόβια είδη. Σημαντικότερα από αυτά είναι οι Χουλιαρομύτες, τα Φοινικόπτερα, οι Αργυροτσικνιάδες, οι Βαρβάρες, οι Τουρλίδες και πολλά άλλα.

Παρατήρηση πουλιών θα γίνει και στις Λιμνοθάλασσες Δρεπάνου και Βατάτσας στο νότιο τμήμα του Δέλτα που συνδυάζει επίσης μια πληθώρα βιοτόπων, όπως λιμνοθάλασσες, βάλτους, υγρολίβαδα, αμμώδεις παραλίες και ορυζώνες. Μεγάλο είναι και το ορνιθολογικό ενδιαφέρον, καθώς εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε τον Στικταετό, τους Γελαδάρηδες, τους Σταχτοτσικνιάδες και μεγάλους αριθμούς από διάφορα είδη πάπιας όπως Ψαλλίδες, Σφυριχτάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες, Χουλιαρομύτες κ.ά.

Την τελευταία μέρα θα κάνουμε μια πρώτη στάση στο έλος Καλοδικίου που αποτελεί μια φυσική δεξαμενή γλυκού νερού με μεγάλη σημασία για τα υδρόφυτα. Κατόπιν θα επισκεφτούμε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στο Μεσοπόταμο και τον αρχαιολογικό χώρο. Από εκεί θα θαυμάσουμε τη θέα προς το Δέλτα του Ποταμού και προς τα όρη της Παραμυθιάς.

Τα Στενά του Αχέροντα και το χωριό Γλυκή θα είναι ο τελικός προορισμός μας για πεζοπορία και φαγητό. Τρεχούμενα νερά, θαλερή παραποτάμια βλάστηση, ορεινό τοπίο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον συνδυάζονται με παρατήρηση πουλιών (Όρνια και Αρπακτικά όπως ο Χρυσαετός) και ευκαιρίες για φωτογράφηση. Μετά την πεζοπορία στα Στενά θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της Γλυκής δίπλα στο ποτάμι.

Προς το βράδυ θα αναχωρήσουμε για Θεσσαλονίκη μέσω Ιωαννίνων.

Όσοι ενδιαφέρεστε να μοιραστείτε αυτές τις εμπειρίες μαζί μας, δείτε το αναλυτικότερο Πρόγραμμα της εκδρομής και στείλτε συμπληρωμένη τη Δήλωση Συμμετοχής !

Για περισσότερες πληροφορίες στο thess@ornithologiki.gr και στο τηλ. 2310 244245 κα Βορδογιάννη Ελένη.

Περισσότερα για τις περιοχές που θα επισκεφθούμε:

Λίμνη Παμβώτιδα: https://www.lakepamvotis.gr/
Εκβολές Καλαμά και Στενά Αχέροντα: https://www.kalamas-acherontas.gr/
Νεκρομαντείο Αχέροντα: https://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=13721
Διανυκτερεύσεις: ΑΛΕΞΙΟΣ στα Γιάννενα https://alexios.gr/index.html
 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr