en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
30 Απριλίου 2015
Τετραήμερη εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία

Μια ξεχωριστή διασυνοριακή εκδρομή διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τα μέλη, τους εθελοντές και τους φίλους της παρατήρησης πουλιών το τετραήμερο 29 Μαΐου – 1 Ιουνίου.

Η εκδρομή αποτελεί ένα οδοιπορικό σε βιότοπους διεθνούς σημασίας και τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς στην Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη και θα επεκταθεί σε περιοχές της Ανατολικής Ροδόπης στη Βουλγαρία.

Αφετηρία θα είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά οι χρόνοι αναχώρησης και επιστροφής θα εξυπηρετήσουν και όσους συμμετέχοντες αναχωρήσουν από την Αθήνα ή άλλες περιοχές.

Η εκδρομή θα ξεκινήσει με παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο διεθνούς σημασίας της λίμνης Βιστωνίδας και στο Πόρτο Λάγος και στη συνέχεια θα μεταβούμε στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, έναν πραγματικό ορνιθολογικό παράδεισο που φιλοξενεί καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου χιλιάδες πουλιά. Στο Δέλτα, η παρατήρηση πουλιών θα γίνει με βαρκάδα σε επιλεγμένη διαδρομή της προστατευόμενης περιοχής με παραδοσιακές πλάβες (βάρκες χωρίς καρίνα).

Στο δάσος Δαδιάς, το βασίλειο των αρπακτικών πουλιών, η επίσκεψή μας θα είναι επικεντρωμένη στην παρατήρηση των αρπακτικών που φιλοξενεί το Εθνικό Πάρκο, όπως Όρνια, Μαυρόγυπες αλλά και τον Ασπροπάρη, τον μικρότερο και πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης του οποίου ο πληθυσμός στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια, έχει υποστεί δραματική μείωση.

Σημειώνουμε ότι για τον Ασπροπάρη η Ορνιθολογική υλοποιεί τα τελευταία 4 χρόνια το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB), το WWF Ελλάς και τη Βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών (RSPB) με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία (για περισσότερες πληροφορίες: www.lifeneophron.eu, αφιέρωμα του τεύχους 51 του «ΟΙΩΝΟΥ»).

Η διαμονή μας στον Έβρο θα γίνει στο χωριό Τυχερό, στον πολύ φροντισμένο ξενώνα «Θράσσα», δίπλα στη λίμνη. Η εκδρομή μας στον Έβρο θα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο Μουσείο Μεταξιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Σουφλί.

Στη Βουλγαρία, θα επισκεφθούμε περιοχές της Ανατολικής Ροδόπης που αποτελούν καταφύγιο γυπών και αρπακτικών πουλιών και φιλοξενούν τον κύριο πληθυσμό του Ασπροπάρη στη γειτονική χώρα.

Θα φιλοξενηθούμε στο ξενοδοχείο Paradise στο Ματζάροβο στις όχθες του ποταμού Άρδα. Θα επισκεφθούμε το Κέντρο Ενημέρωσης «Ανατολική Ροδόπη» - Κέντρο Γυπών της BSPB και την ταΐστρα για τα αρπακτικά πουλιά όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε Ασπροπάρηδες, Όρνια και Μαυρόγυπες. Στο Στούντεν Κλάντενετς (Studen KIadenets) θα δούμε το φράγμα και τα ξεχωριστά ηφαιστειακά τοπία, ενώ θα επισκεφθούμε και το Περπερικόν, θρακικό οχυρό του 4ου π.Χ. αιώνα λαξευμένο σε βράχο και μοναδικό στο είδος του!

Στην επιστροφή θα επισκεφθούμε μετά την Ξάνθη το φράγμα του Νέστου στους Τοξότες για παρατήρηση πουλιών και πεζοπορία στην υπέροχη παραποτάμια διαδρομή, λαξευμένη στα βράχια.

Στην Κεραμωτή της Καβάλας θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε αποικίες ερωδιών, Κορμοράνους και Θαλασσοκόρακες, αλλά και να δοκιμάσουμε ψάρια και ντόπια μύδια σε παραθαλάσσιο ταβερνάκι.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, δείτε το αναλυτικότερο Πρόγραμμα της εκδρομής και συμπληρώστε τώρα τη Δήλωση Συμμετοχής!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα, υπεύθυνο της διοργάνωσης, στο spsychas@ornithologiki.gr και στα τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 εσωτ. 106 ή στο 6974 510976.

Περισσότερα για τις περιοχές που θα επισκεφθούμε:

Λίμνη Βιστωνίδα: https://www.fd-nestosvistonis.gr

Δέλτα Έβρου: https://www.evros-delta.gr/gr

και https://www.evros-delta.gr/gr/odigos-episkepti/diadromes

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου: https://dadia-np.gr/

Μουσείο Μεταξιού: https://www.piop.gr/el/MuseumNetwork/MouseioMetaxis/ToMouseio.aspx

Κέντρο Ενημέρωσης «Ανατολική Ροδόπη» της BSPB:

https://bspb.org/madjarovo/en/index.html

https://bspb.org/madjarovo/en/Zashtitena-zona-Madzharovo.html

Περπερικόν: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD

Για τους χώρους διαμονής:

Ξενώνας Θράσσα: www.thrassa.gr

Ξενοδοχείο Paradise/Rai: https://www.booking.com/hotel/bg/paradise-madjarovo.en-gb.html

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr