en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
14 Οκτωβρίου 2011
Η Γενική Εισαγγελέας του ευρωδικαστηρίου για τον Αχελώο
Κοινή ανακοίνωση

Δημοσιεύθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο οι προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κ. Τζούλιαν Κόκοτ, σχετικά με την υπόθεση της εκτροπής του ποταμού Αχελώου. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει υποβάλει στο ΔΕΕ 14 προδικαστικά ερωτήματα, στο πλαίσιο προσφυγής κατά της εκτροπής από τοπικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

H Γενική Εισαγγελέας θέτει ως καίριας σημασίας ζήτημα, που μένει να κριθεί, την πληρότητα των μελετών που έχουν εκπονήσει οι ελληνικές αρχές, καθώς και την επικαιρότητα των στοιχείων στα οποία οι μελέτες αυτές στηρίχθηκαν. Ιδιαίτερη σημασία έχει εξάλλου ο βαθμός συνέπειας που οι αρμόδιες αρχές επέδειξαν διαχρονικά κατά την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, αφού οι αποσπασματικές ρυθμίσεις σε έργα τόσο μεγάλης κλίμακας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αποτελούν σαφώς αντικείμενο δικαστικού ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον πρόκειται για διαχείριση υδάτων, το κοινό –και σίγουρα οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών– θα έπρεπε να είχαν συμμετάσχει στην προηγηθείσα διαβούλευση. Τέλος, πάντοτε κατά τη Γενική Εισαγγελέα, είναι αμφίβολο αν οι αρδευτικοί σκοποί, όπως εν προκειμένω, μπορούν να δικαιολογήσουν μια τόσο σημαντική επέμβαση σε προστατευόμενες περιοχές.
 
Η απόφαση του ΔΕΕ αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών μηνών. Αν το Δικαστήριο υιοθετήσει τις απόψεις της Γενικής Εισαγγελέως, τότε θα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ένα μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα θα αποτραπεί. Μετά την έκδοση της απόφασης του ΔΕΕ, η υπόθεση θα επανέλθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, δίνουν από το 1992 συνεπή αγώνα εναντίον αυτού του παράλογου έργου. Μέχρι σήμερα, σε δικαστικό επίπεδο, ο αγώνας αυτός έχει ως αποτέλεσμα 5 ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει επίσης φέρει στο προσκήνιο τον παραλογισμό του παρωχημένου αναπτυξιακού μοντέλου των φαραωνικών έργων. Η παρούσα έκτη δίκη είναι η πλέον κρίσιμη, καθώς εξετάζει την ακύρωση απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή το 2006, ώστε να παρακάμψει τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.
 
Η εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την εθνική οικονομία και για την Ελληνική κοινωνία δεν θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο συνέχισης ενός παρωχημένου πολιτικού λαϊκισμού και πελατειακής λογικής, αλλά αφορμή για ουσιαστική πρόοδο και εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς. Η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό αναχρονισμό που πρέπει επιτέλους να εκλείψει!
 
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6982471722
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, τηλ. 6977337950
Άννυ Μητροπούλου, Μεσόγειος SOS, τηλ. 6977695999
Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2021 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr