search

Να γίνει ανθρώπινο δικαίωμα η ζωή σε έναν υγιή πλανήτη

Η BirdLife International κλιμακώνει τη φιλόδοξη καμπάνια της, που ξεκίνησε την ημέρα του 50ού εορτασμού της Ημέρας της Γης και καλεί τον ΟΗΕ να κηρύξει το υγιές φυσικό περιβάλλον ως ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) μας υπενθυμίζει ότι η καταστροφή της Φύσης επηρεάζει άμεσα την υγεία των ανθρώπων. Με τη βιοποικιλότητα να κινδυνεύει και με τη θερμοκρασία του πλανήτη να ανεβαίνει, ο άνθρωπος, κομμάτι της Φύσης όπως κάθε έμβιο ον, απειλείται και αυτός.

Για να επιβιώσουμε, εμείς και τα παιδιά μας, πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Φύση, το κοινό μας σπίτι. Και πρέπει να το κάνουμε σύντομα.

Η αναγνώριση ότι η ζωή σε έναν υγιή πλανήτη αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα μπορεί να γίνει η βάση για τη νέα προσέγγιση που απαιτείται από την ανθρώπινη κοινωνία.

 

Το κείμενο της έκκλησης της BirdLife International

Πάνω από ένα εκατομμύριο είδη βρίσκονται αντιμέτωπα με την εξαφάνιση. Η ατμοσφαιρική θερμοκρασία ανεβαίνει. Και βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας. Όλα εξαιτίας της καταστροφής της Φύσης από εμάς, τους ανθρώπους.

Ο πλανήτης μας δίνει αγώνα για τη ζωή του.

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: η αλόγιστη εκμετάλλευση της Φύσης βρίσκεται στη ρίζα όλων αυτών των πλανητικών κρίσεων, που απειλούν την ίδια μας την επιβίωση, αλλά και την επιβίωση πολλών άλλων ειδών.

Γι’ αυτό και θέλουμε τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν ένα νέο ανθρώπινο δικαίωμα: το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Και θα θέλαμε να υπογράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή την έκκληση για να βοηθήσεις να γίνει πραγματικότητα το αίτημά μας.

Αυτό το νέο ανθρώπινο δικαίωμα είναι επείγον, φιλόδοξο και εφικτό: στην πραγματικότητα, το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον είναι ήδη αναγνωρισμένο συνταγματικά ή νομικά σε περισσότερες από 100 χώρες. Δεν αρκεί όμως: καθώς όλοι μας μοιραζόμαστε έναν πλανήτη, έναν φυσικό κόσμο, χρειαζόμαστε ένα πραγματικά παγκόσμιο δικαίωμα. Εξάλλου, τα οικουμενικά δικαιώματα ενισχύουν την τοπική δράση και τη γενικότερη εφαρμογή.

Από τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε έως τη γη όπου παράγουμε την τροφή μας, το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε ότι το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας.

Με κατοχυρωμένο αυτό το δικαίωμα, θα μπορέσουμε να θέσουμε τη Γη σε μια πορεία παγκόσμιας πράσινης ανάκαμψης. Είναι ένα θεμελιώδες βήμα προς τον μετασχηματισμό της σχέσης της κοινωνίας μας με τη Φύση.

Μόνο σε έναν πλανήτη όπου η Φύση και οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία μπορούμε να προλάβουμε μελλοντικές πανδημίες και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο, είμαστε καταδικασμένοι να οδηγηθούμε στην καταστροφή. Χρειαζόμαστε το ανθρώπινο δικαίωμα να ζήσουμε σε έναν υγιή πλανήτη τώρα!

#1Planet1Right

 

Το αίτημα

Αποτελούμε μέρος μιας παγκόσμιας συμμαχίας που ανησυχεί για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και του πλανήτη. Και καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη:

  1. Να προχωρήσουν σε ψήφισμα ώστε να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ως επείγον θέμα στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα τον Σεπτέμβριο του 2020.
  2. Να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπογραφή αυτής της έκκλησης θα στείλει το ηχηρό μήνυμα στα Ηνωμένα Έθνη και στα αρμόδια όργανά του ότι οι πολίτες της Γης απαιτούν να συζητηθεί και να ψηφιστεί επειγόντως αυτό το νέο ανθρώπινο δικαίωμα.

 

 Dr. David Boyd gr 1P1R UN General Assembly Michelle Bachelet gr


Γι’ αυτούς τους λόγους η παγκόσμια ομοσπονδία ορνιθολογικών οργανώσεων BirdLife International μάς καλεί να υπογράψουμε το αίτημά της για την υπεράσπιση της Φύσης και των ανθρώπων στον παρακάτω σύνδεσμο στα αγγλικά:

1planet1right.org

1Planet1Right - 1Πλανήτης 1Δικαίωμα https://ornithologiki.gr/images/Facebook_-_Cover_photo.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας