search

41 Δακτυλιώσεις και 8 νεοσσοί με δορυφορικό πομπό τα αποτελέσματα των δράσεων σε Μεσολόγγι και Αμβρακικό 

Την τιμητική τους είχαν τις τελευταίες εβδομάδες οι Αργυροπελεκάνοι της Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας επισκέφθηκε το Μεσολόγγι και τον Αμβρακικό Κόλπο προκειμένου να συντονίσει δράσεις σήμανσης και παρακολούθησης νεοσσών Αργυροπελεκάνων στις δύο σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες του είδους.

Στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής, δακτυλιώθηκαν συνολικά 41 νεοσσοί Αργυροπελεκάνων. Από αυτούς, οι 29 δακτυλιώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού (Κλείσοβα και Κεντρική Λιμνοθάλασσα) και οι υπόλοιποι 12 στον Αμβρακικό Κόλπο (λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλού) ενώ στο Μεσολόγγι τοποθετήθηκαν και δορυφορικοί πομποί σε πέντε νεοσσούς που ήταν έτοιμοι να πετάξουν.

Και οι δύο δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασία Πρεσπών καθώς και με την υποστήριξη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & ΠΠ Δυτικής Στερεάς και της Μονάδας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου. Σημαντική ήταν η συμβολή στη δράση και της Οργάνωσης Green Balkans με την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

2023 03 29 Tagging VSaravia HOS  2023 04 07 Tagging Messologi Kleisova NikosNoulas HOS3

Μία εβδομάδα αργότερα, η Ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ μετέβη και πάλι στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για μία ακόμα αποστολή σήμανσης, στο πλαίσιο της οποίας τοποθετήθηκαν τρεις ακόμα δορυφορικοί πομποί σε νεαρούς Αργυροπελεκάνους στην περιοχή της Κλείσοβας.

Όλοι οι Αργυροπελεκάνοι φορούν πλέον δυο πλαστικά κίτρινα δαχτυλίδια με μοναδικούς κωδικούς που μας επιτρέπουν να τους παρακολουθούμε στον χώρο και τον χρόνο, ενώ τα δεδομένα των δορυφορικών πομπών θα μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους, τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν σε κάθε στάδιο της ζωής τους, καθώς και για το εύρος των περιοχών στις οποίες τρέφονται.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν στην περιοχή θάνατοι υδροβίων πουλιών που να κινούν υποψίες για περιστατικά γρίπης των πτηνών.

Και οι δύο αποστολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Pelican Way of LIFE και αποτελούν μέρος δράσης η οποία έχει ανατεθεί από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο πλαίσιο έργου διατήρησης του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) στις περιοχές αρμοδιότητάς της Μονάδας με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

 

Ο Αργυροπελεκάνος, ένα από τα δύο είδη πελεκάνου που απαντούν στην Ελλάδα, σχηματίζει στη λίμνη Μικρή Πρέσπα τη μεγαλύτερη αποικία του στον κόσμο, ενώ αποικίες του είδους υπάρχουν επίσης στη λίμνη Κερκίνη, τη λίμνη Κάρλα, τη λίμνη Χειμαδίτιδα, τον Αμβρακικό κόλπο και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Στο Μεσολόγγι επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά φώλιασμα του είδους το 2011, με τις αποικίες του είδους να εντοπίζονται εντός της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, αλλά και σε νησίδα εντός της κεντρικής λιμνοθάλασσας.

Ο Αργυροπελεκάνος ήταν μέχρι πρόσφατα είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση. Χάρις όμως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του, που έχουν οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του, δεν βρίσκεται πλέον σε κατηγορία κινδύνου, ενώ πρόσφατα εκπονήθηκε Διεθνές Σχέδιο Δράσης για το είδος.

Κάλεσμα προς τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και των Υγροτόπων Αμβρακικού:

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους, παρακαλούμε ενημερώστε την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί, καθώς και σχετικές φωτογραφίες:

  • Με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Με μήνυμα στη σελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο Facebook:www.facebook.com/BirdlifeGreece.
  • Τηλ. επικοινωνίας: 210 8228704 & 210 8227937

 


 

Στο Πρόγραμμα LIFE «Pelican Way of LIFE» Διατήρηση του Αργυροπελεκάνου κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής Μαύρης Θάλασσας – Μεσογείου» - LIFE18 NAT/NL/000716) ενώνουν τις δυνάμεις τους επτά φορείς από πέντε χώρες, με στόχο την προστασία του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Το Πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια (09/2019 - 03/2025) και υλοποιείται σε 27 περιοχές Natura 2000 στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ θα υποστηρίξει δράσεις στην Τουρκία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

www.life-pelicans.com

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου | Τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ. 117 | galexopoulou[at]ornithologiki.gr

Νέες αποστολές σήμανσης Αργυροπελεκάνων στη Δυτική Ελλάδα https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_pelicans.jpg Lilia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας