search
Παρά το γεγονός ότι οι φυσικές περιοχές της Αθήνας έχουν πλέον περιοριστεί δραματικά σε κάποιες γωνιές του Λεκανοπεδίου η φύση, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί όπως παλιά. Οι λόφοι που έμειναν αδόμητοι λόγω κλίσης του εδάφους, τα πάρκα που γλίτωσαν την οικοπεδοποίηση, οι αρχαιολογικοί χώροι είναι σήμερα «νησιά» μέσα στον αφιλόξενο τσιμεντένιο περίγυρο, αποτελώντας έτσι καταφύγια άγρια ζωής μέσα στην πόλη.

Ο «άγνωστος» φυσικός πλούτος της Αττικής, όλες αυτές οι μικρές και μεγάλες οάσεις ζωής, εξερευνήθηκαν με τον πλέον ψυχαγωγικό τρόπο, την παρατήρηση πουλιών (birdwatching), στο πλαίσιο του 4ου Αττικού Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 14 ομάδες με 64 συμμετέχοντες επισκέφθηκαν 31 περιοχές / βιότοπους της Αττικής καταγράφοντας 151 είδη πουλιών, δηλαδή, το 1/3 των ειδών που έχουν καταγραφεί σε όλη την Ελλάδα! Ανάμεσα σε αυτά τα είδη και κάποια ιδιαίτερα σπάνια είδη για την Αττική (ή τη συγκεκριμένη εποχή) όπως Στεπόκιρκος, Δρυομυγοχάφτης, Βουνοφυλλοσκόπος και Φερεντίνι.

Σχινιάς, Πεντέλη, Πάρνηθα, Λυκαβηττός, Πάρκο «Α. Τρίτσης», Αττικό Άλσος, Εθνικό Πάρκο, Ακρόπολή καθώς και αρκετά ακόμη πάρκα και ρέματα αποτελούν σημαντικούς βιότοπους για τα πουλιά αλλά και μερικές από τις πιο όμορφες περιοχές της Αθήνας. Περιοχές όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα πουλιά, τα λουλούδια, η φύση γενικότερα. Σε αυτές και ο πιο ανεπαίσθητος ήχος έχει κάτι να σου πει.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Επικοινωνίας της Ορνιθολογικής στο Πάρκο «Α. Τρίτσης»: Τηλ. / Fax: 210 23 16 977, e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Καταφύγια άγριας ζωής μέσα στην πόλη https://ornithologiki.gr/images/nea/photo_news_balader.jpg Pavlos

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας