Στο Άλσος Χωροφυλακής Δήμου Αθηναίων επιβιώνει και αναπαράγεται πληθυσμός Μυοψιττακών (Myiopsitta monachus) που είναι οι μοναδικοί παπαγάλοι στον κόσμο που κατασκευάζουν κλαδόπλεκτες κρεμαστές φωλιές. Κάποιες φωλιές έχουν μεγάλο μέγεθος και ζυγίζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες κιλά, κάτι που δημιουργεί προβλήματα επικινδυνότητας όταν βρίσκονται πάνω από διαδρομές ανθρώπων, παιδικές χαρές κ.λπ.
Με γνώμονα τόσο την ασφάλεια των ανθρώπων όσο και την ευζωία των πουλιών, η Διεύθυνση Πρασίνου Δήμου Αθηναίων ζήτησε την εισήγηση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας για την ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος.
Η ασφαλής και ιδανικότερη για τα πουλιά περίοδος απομάκρυνσης των ενεργών φωλιών είναι από τα τέλη καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου. Είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο από τη μια έχει ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική διαδικασία -οπότε αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν αβγά ή νεοσσοί μέσα στις φωλιές- και από την άλλη οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκές. Στα κρύα του χειμώνα τα πουλιά χρησιμοποιούν τις φωλιές και ως καταφύγια οπότε η έλλειψη φωλιάς μπορεί να τα ζημιώσει.
Η Διεύθυνση Πρασίνου Δήμου Αθηναίων απέκλεισε στο εν τω μεταξύ την πρόσβαση των ανθρώπων κοντά στις επικίνδυνες για πτώση φωλιών θέσεις περιμένοντας την κατάλληλη εποχή επέμβασης. Με τον ερχομό του φθινοπώρου, στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, έγινε η επιλεκτική απομάκρυνση των επικίνδυνων φωλιών, παρουσία και εκπροσώπου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.
Συνολικά απομακρύνθηκαν εννέα φωλιές που κρέμονταν από λεπτά ή ξερά κλαδιά. Κάποιες ζύγιζαν περισσότερα από 200 κιλά! Όπως ήταν αναμενόμενο, σε καμμιά φωλιά δεν βρέθηκαν αβγά ή νεοσσοί.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι Μυοψιττακοί ξεκινούν αμέσως το χτίσιμο νέων φωλιών και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ξανά το δικό τους καταφύγιο…