search

Κάθε χρόνο, η 13η Αυγούστου, είναι αφιερωμένη σε ένα από τα πιο εμβληματικά και παρεξηγημένα είδη άγριας ζωής: τον λύκο!

Γιατί να αφιερώσει κανείς μία ημέρα στον «κακό» των παραμυθιών; Μα, διότι μόνο μέσα από την κατανόηση της σημασίας του λύκου για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, θα μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά μαζί του.

Οι λύκοι αποτελούν δείκτες υγείας των οικοσυστημάτων, αφού συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας και της ποικιλίας στον φυσικό κόσμο. Δυστυχώς, εδώ και πολλές δεκαετίες, οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της θήρευσης και της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους.

Εάν εγκριθεί, η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη, θα επιτρέψει τη δίωξη ενός προστατευόμενου όσο και πολύτιμου είδους και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

Αντίθετα, όπως αποδεικνύουν δεκάδες επιτυχημένα παραδείγματα σε όλη την Ευρώπη, η συνύπαρξή μας με τους λύκους είναι εφικτή, εάν επενδύσουμε σε δράσεις εκπαίδευσης και διατήρησης, αλλά και σε καινοτόμα εργαλεία που μειώνουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στην άγρια ζωή και τον άνθρωπο.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάνω από 300 περιβαλλοντικές οργανώσεις -ανάμεσά τους και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ- κάλεσαν την Πρόεδρο της Επιτροπής και τους εκπροσωπους των κυβερνήσεων, να μην ενδώσουν στην επιχειρούμενη δαιμονοποίηση ενός εμβληματικού είδους της ευρωπαϊκής πανίδας, όπως ο λύκος, που θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την προστασία ειδών και οικοτόπων, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Οι λύκοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, και η επιστροφή του λύκου στην Ευρώπη αποτελεί σημαντική επιτυχία διατήρησης, που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

Μόνο η γνώση και η προσπάθεια για συνύπαρξη μπορεί να μας πάει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον που θα έχει χώρο για όλους μας.


Θέλεις να βοηθήσεις; Στήριξε την εκστρατεία SavetheWolf και υπέγραψε το αίτημα για την προστασία του λύκου στην Ευρώπη

ΕΔΩ

Save the wolf: υπογράφουμε για την προστασία του λύκου στην Ευρώπη https://ornithologiki.gr/images/banners/header_photo_Lupus_wolf.jpg Georgia
Κάνε τη διαφορά!

Κάνε τη διαφορά!

Γίνε μέρος της προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο για τα πουλιά και τη φύση

Υποστήριξέ μας

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας