Από τα μέσα Μαΐου, εν μέσω της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, ο Δήμος Καισαριανής προχώρησε σε κοπές δέντρων μεγάλης ηλικίας και συγκεκριμένα κυπαρισσιών, στο Άλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής. Εκτός από τα ήδη κομμένα, κάτοικοι της περιοχής έχουν εντοπίσει 40 ακόμα κυπαρίσσια που έχουν σημαδευτεί και προορίζονται για κοπή.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Δήμος, τα δέντρα αυτά εμποδίζουν τις εργασίες ανάπλασης που γίνονται αυτή την περίοδο στο πάρκο. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της ομάδας που έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, κ. Στέφανος Πάντος, κατά την παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης του Σκοπευτηρίου σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/05, δήλωσε ότι η κοπή αφορά αποκλειστικά δέντρα που βρίσκονται έως και ένα μέτρο μακριά από τα θεμέλια του ιστορικού κτιρίου του Χαράματος και των πρώην γραφείων της Σκοπευτικής και άρα θέτουν σε κίνδυνο τη στατικότητα και την ασφάλεια των κτιρίων αυτών.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για κυπαρίσσια πολλών ετών, με πολύ μεγάλους σε διάμετρο κορμούς, τα οποία, ως γνωστόν, διαθέτουν πασσαλώδες ριζικό σύστημα (σε μορφή «καρότου»), καθιστώντας εν αμφιβόλω τους ισχυρισμούς περί στατικότητας. Τα αστικά δέντρα, με τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, αποτελούν σημαντικότατα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις και προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών.
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία με επιστολή της προς το Δήμο Καισαριανής και τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών στις 21/05, ζήτησε την άμεση παύση των εργασιών απομάκρυνσης - κοπής δέντρων από την περιοχή του Σκοπευτηρίου, καθώς στην υψηλή βλάστηση του πάρκου φωλιάζει σημαντικός αριθμός ειδών πουλιών (όπως Κοτσύφια, Καλόγεροι, Δεκαοχτούρες, Γκιώνηδες, Κίσσες, Ωχροστριτσίδες κ.ά.) και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχουν αυγά ή/και νεοσσοί στις φωλιές.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 (άρθρο 5) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, και ειδικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο (Μάρτιος - Ιούνιος), η κοπή των δέντρων συνιστά σκόπιμη καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία.
Οι αστικές αναπλάσεις σχεδόν πάντα καταλήγουν σε «τσιμεντοποίηση» των χώρων αστικού πρασίνου, με λιγότερα δέντρα και πιο «εξευγενισμένη» βλάστηση που δεν αντικαθιστά τα ψηλά και μεγάλα σε ηλικία δέντρα που κόβονται και αποτελούν για χρόνια «καταφύγιο» των άγριων πουλιών, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πάρκο που βρίσκεται κυριολεκτικά στους πρόποδες του Υμηττού.
Η κοπή μεγάλων δέντρων αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στους ελάχιστους «πράσινους πνεύμονες», που έχουν απομείνει εντός του αστικού ιστού. Το πλήγμα στο Σκοπευτήριο θα είναι πιο έντονο με δεδομένο ότι εντός του ίδιου πάρκου σχεδιάζεται η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου 800+ θέσεων. Επιπλέον, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της γύρω περιοχής που υπερασπίζονται τα δέντρα και την άγρια ζωή που φιλοξενούν.
Καλούμε τον Δήμο και τις αρμόδιες αρχές να τηρήσουν τη νομοθεσία, να μην προβούν σε καμία κοπή δέντρου εν μέσω της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών καθώς και να προχωρήσουν σε τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης συνολικά, κάνοντάς την πιο φιλική προς την άγρια ζωή που φιλοξενεί το πάρκο και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.