search

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 16:00 στο Μεσολόγγι (Αίθουσα Συνεδριάσεων της Πρώην Νομαρχίας)

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτερόβαθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας για την παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού για τους γύπες και ειδικότερα για το Όρνιο (Gyps fulvus), με περιοχή αναφοράς την Αιτωλοακαρνανία, η οποία φιλοξενεί τρεις αναπαραγωγικές αποικίες του είδους (Ακαρνανικά Όρη, Στενά Κλεισούρας, Όρη Βάλτου).

Οι γύπες είναι μεγάλα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά. Στην Ελλάδα απαντούν τέσσερα είδη γυπών, ο μικρότερος από όλους Ασπροπάρης, ο Γυπαετός, ο Μαυρόγυπας και το Όρνιο. Η σχέση τους με τον άνθρωπο περιγράφει με έναν απλό και κατανοητό σε όλους μας τρόπο την αλληλεξάρτηση που χαρακτηρίζει τους οργανισμούς που ζουν στον πλανήτη. Οι γύπες φροντίζουν για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων από την ύπαιθρο και την εξασφάλιση της μη εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, ενώ ταυτόχρονα η δική τους επιβίωση εξαρτάται άμεσα από τις κτηνοτροφικές πρακτικές.

Οι πληθυσμοί του Όρνιου και των υπόλοιπων γυπών στην Ελλάδα μειώθηκαν σε πολύ σημαντικό βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται και στην εγκατάλειψη της νομαδικής κτηνοτροφίας, αφού αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν και τα νεκρά κτηνοτροφικά ζώα που αποτελούν βασική τροφή του είδους. Άλλη αιτία για την έλλειψη τροφής είναι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών, ό\πως η απόθεση των νεκρών ζώων σε συγκεκριμένες θέσεις για κάθε χωριό. Σημαντικότερη απειλή, ωστόσο, για το Όρνιο σήμερα είναι η συνεχιζόμενη παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και πλέον απειλεί άμεσα την επιβίωση των γυπών. Τα τελευταία χρόνια, τέλος, αυξανόμενη σε ένταση απειλή αποτελεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους κρίσιμους βιοτόπους τους.

Βασικός σκοπός του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι να αξιοποιηθεί εκπαιδευτικά η γειτνίαση της αποικίας των Όρνιων στα Στενά Κλεισούρας με τους οικισμούς και τις σχολικές μονάδες της περιοχής για την ανάδειξη της σημαντικότητας της προστασίας του αλλά και της κρισιμότητας διατήρησης των ορεινών οικοσυστημάτων.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο, διάρκειας τριών ωρών, θα υλοποιηθεί απογευματινές ώρες και περιλαμβάνει ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τους γύπες με έμφαση στο Όρνιο, παρατήρηση της αποικίας των Όρνιων στο φαράγγι της Κλεισούρας με σκοπό την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με δράσεις πεδίου, καθώς και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών γίνεται μετά από σχετική επικοινωνία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, στα τηλ. 26310 50280 για την Α/θμια & 26310 50065 για τη Β/θμια.

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

16:00-16:10     Προσέλευση

16:10-16:20     Καλωσόρισμα

                           Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας

                           Μιχάλης Χατζής, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας

16:20-16:35     Γνωριμία με τους γύπες

                           Αποστόλης Καλτσής, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

16:35-16:45     Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού για τους γύπες

                           Ευγενία Πανώριου, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

16:45-17:00     Εφαρμογή δραστηριοτήτων

                           Λίλα Δερουγγέρη, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

17:00-17:30     Σύντομο διάλειμμα και μετάβαση στο φαράγγι της Κλεισούρας

                           Η μετάβαση των συμμετεχόντων στο φαράγγι θα γίνει με λεωφορείο του σεμιναρίου

17:30 18:30      Παρατήρηση αποικίας Όρνιων στο φαράγγι – υλοποίηση δραστηριότητας

                           Λίλα Δερουγγέρη, Ευγενία Πανώριου, Αποστόλης Καλτσής - Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

18:30-19:00     Επιστροφή – Κλείσιμο

 

 

LIFE IP logos ALL

 

Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA (LIFE16 IPE/GR/000002) «Ολοκληρωμένες δράσεις για την διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου NATURA 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Πράσινου Ταμείου. Σε αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους 10 Έλληνες εταίροι, με κοινό στόχο την ενίσχυση της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα, με τρόπο που να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εταίροι του Προγράμματος είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (συντονιστής του έργου), το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το WWF Ελλάς, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η Περιφέρεια Αττικής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και το Πράσινο Ταμείο.

 

Σεμινάριο Εκπαιδευτικών για το Όρνιο στην Αιτωλοακαρνανία https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_PE_Ornio.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας