search

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία αποχαιρετά με θλίψη το επίτιμο μέλος της Χριστόφορο Βαλλιάνο Δρ Ιατρικής, Εθνολόγο και έναν από τους βασικούς εμπνευστές και συνιδρυτές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και πρώτο Πρόεδρο από  την ίδρυσή της το 1982 έως το 1987.

Είμασταν τυχεροί που πρόλαβε να δει την επετειακή έκδοση της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για τα 40 χρόνια δράσης από την ίδρυσή της, από όπου αντιγράφουμε τη δική του μαρτυρία:

«Η μακρόχρονη φιλική σχέση μου  με τους πρωτοπόρους ορνιθολόγους Jean Francois και Michel Terrasse από τα εφηβικά μας χρόνια  και η σχέση με οργανισμούς προστασίας της Φύσης στη Γαλλία και ευρύτερα στην  Ευρώπη συνετέλεσαν ώστε με την επιστροφή μου στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1970 να ασχοληθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τους μοναδικούς βιότοπους και τα πτηνά της Ελλάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σχετικά προβλήματα  υπήρχαν την εποχή εκείνη για τους υγροβιότοπους του Μεσολογγίου, του Αμβρακικού Κόλπου, της Αττικής, των Πρεσπών και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Στο πλαίσιο της έρευνας – μελέτης αυτών των περιοχών δημιουργήθηκε μια πρώτη ομάδα ερευνητών- συνεργατών οι οποίοι και απετέλεσαν τον πυρήνα της  Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Σκοπός βασικός της μικρής Ομάδας ήταν η δημιουργία ενός Συλλόγου - Οργανισμού για την Προστασία και μελέτη των πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα και η συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς και  αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς  Φορείς. Το Καταστατικό συντάχθηκε με επανειλημμένες συνεδριάσεις των βασικών συνεργατών  στην κατοικία μου στο Μετς – Αθήνα  και στη συνέχεια σε μικρό γραφείο στην περιοχή της Πλ. Βαρνάβα που νοικιάστηκε ως πρώτη έδρα του Σωματείου μας .

Οι βάσεις για την προστασία και μελέτη  των πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα είχαν τεθεί με σημαντικές προοπτικές  ανάπτυξης στον ελληνικό και  ευρωπαϊκό  χώρο.»             

Πρωτοπόρος και πανεπιστήμονας, αλλά πρωτίστως άνθρωπος βαθιά ευγενής και καλλιεργημένος, ο Χριστόφορος Βαλλιάνος σημάδεψε όχι μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Γαλλίας αλλά και τη ζωή των ανθρώπων που είχαν την ευτυχία να τον γνωρίσουν και να τον συναναστραφούν.
Καλό σου ταξίδι Χριστόφορε! Όλοι εμείς που αγαπάμε και παλεύουμε για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους πατάμε στα βήματά σου. Θα σε θυμόμαστε πάντα.
* Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 13:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

             

HOS Messolongi 1979

Μεσολόγγι, Χειμώνας 1979: (Από αριστερά προς τα δεξιά) Γιώργος Χανδρινός, Χριστόφορος Βαλλιάνος, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, Δημήτρης Πιτυλάκης, Τριαντάφυλλος Ακριώτης (Φωτ.: Προσωπικό αρχείο Γ. Χανδρινού)

 

Αποχαιρετούμε τον Πρώτο μας Πρόεδρο Χριστόφορο Βαλλιάνο https://ornithologiki.gr/ Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας