Με κοινή επιστολή τους, 13 Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κάλεσαν τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) να υποστηρίξουν μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που να διασφαλίζει την ταχεία και ισχυρή μείωση των εκπομπών των επιχειρήσεων.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των οργανώσεων:
Ως εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών μιας χώρας που ζει τους τελευταίους μήνες τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης μέσα από σειρά αλλεπάλληλων καταστροφών -όπως οι επί μέρες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Ρόδο και τον Έβρο και οι πρωτοφανείς πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Ντάνιελ, οι Οργανώσεις καλούν την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει την ανάγκη για μια συντονισμένη, αταλάντευτη και σαφή κλιματική πολιτική της ΕΕ ενώ τονίζουν την ανάγκη να δοθεί ειδική έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του επιχειρηματικού τομέα.
Παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές από μεγάλες επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κλιματικής αλλαγής, η ΕΕ έχει λάβει μόνο περιορισμένα, έμμεσα μέτρα για να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές και να προστατεύσουν τους ανθρώπους, την οικονομία και το περιβάλλον. Ενώ η νομοθεσία της ΕΕ ενθαρρύνει όλο και περισσότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις να καταρτίσουν σχέδια μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, ώστε να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με τους στόχους του Παρισιού, κανένας νόμος σε επίπεδο ΕΕ δεν απαιτεί από τις επιχειρήσεις όλων των τομέων να εφαρμόσουν πραγματικά αυτά τα σχέδια και να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές τους. γεγονός που, σύμφωνα με τις συνυπογράφουσες Οργανώσεις, αποτελεί σημαντικό κενό στις προσπάθειες της ΕΕ να διασφαλίσει ότι η οικονομία της θα υποστηρίξει τους κλιματικούς στόχους και θα προβλέψει την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Η οδηγία της ΕΕ για την εταιρική δέουσα επιμέλεια ως προς τη βιωσιμότητα (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD), η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να αποτελέσει το κεντρικό εργαλείο πολιτικής: μέσα από το άρθρο 15, η οδηγία θα υποχρεώνει όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδια μετάβασης με επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους μείωσης των εκπομπών.
Η απαίτηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις στην ΕΕ να εφαρμόσουν τα μεταβατικά τους σχέδια είναι αναλογική και αναγκαία. Η απαίτηση θα συνοδεύεται από την υποχρέωση μέτρων και όχι από την υποχρέωση αποτελεσμάτων. Δηλαδή, θα αναμένεται από τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το σχέδιό τους και να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με τον στόχο της ΕΕ για ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αλλά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες εάν η ΕΕ δεν επιτύχει τους στόχους της ή εάν η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβεί τον 1,5°C. Επιπλέον, με την κλιματική αλλαγή να πλήττει ήδη τη γεωργία, τον τουρισμό και άλλους κρίσιμους τομείς στην Ελλάδα και την ΕΕ, και με το 97% των στελεχών παγκοσμίως να συμφωνούν ότι οι συνέπειές της θα επηρεάσουν τη στρατηγική και τις δραστηριότητες της επιχείρησής τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια, η διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τα κλιματικά ζητήματα είναι απαραίτητη και για τη δική τους ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι Οργανώσεις θεωρούν πως είναι υψίστης σημασίας η Ελληνική Κυβέρνηση να έχει το προβάδισμα στο Συμβούλιο και να ζητήσει και εξασφαλίσει την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ προς μία τέτοια θέση. Η ανάγκη ο επιχειρηματικός τομέας, όχι απλώς να σχεδιάζει, αλλά να συμβάλλει ουσιαστικά στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών που προκαλεί είναι αδιαπραγμάτευτη, εάν η Ελλάδα επιθυμεί πραγματικά να προστατεύσει τους πολίτες και την οικονομία της.Στόχος όλων πρέπει να είναι η οικοδόμηση ανθεκτικών οικονομιών μηδενικών εκπομπών με μέτρα που προστατεύουν το κλίμα και τα φυσικά οικοσυστήματα και θωρακίζουν την κοινωνία από τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης.
Οι Οργανώσεις απεύθυναν την έκκλησή τους και προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Δείτε την κοινή επιστολή τους προς την ΕΕ:
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις
1. ANIMA
2. Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
3. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
4. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
5. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
6. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
7. Καλλιστώ
8. Νόμος + Φύση
9. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
10. Greenpeace Greece
11. MEDASSET
12. Vouliwatch
13. WWF Ελλάς