Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεκίνησε η υλοποίηση ενός νέου Προγράμματος για την προστασία του γύπα Ασπροπάρη και της παραδοσιακής, μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην Πίνδο. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Prespa Ohrid Nature Trust (PONT), στο πλαίσιο των χορηγήσεων Pindos-Prespa Connectivity Conservation Area (CCA) ενώ οι δράσεις του συγχρηματοδοτούνται από το WWF Ελλάς μέσω της Πρωτοβουλίας για τη διαφύλαξη εμβληματικών ειδών της Μεσογείου στην Ελλάδα.
Με τίτλο “Working to protect the common future of Egyptian vulture and traditional livestock farming”, το νέο Πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα υλοποιηθεί από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σε συνεργασία με το Οικομουσείο Ζαγορίου. Οι δράσεις του Προγράμματος έρχονται να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την προστασία του απειλούμενου Ασπροπάρη, δίνοντας εξίσου σημαντική έμφαση στη διαφύλαξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, που και αυτή, όπως και ο γύπας-σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου, κινδυνεύει με εξαφάνιση στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα έχουν απομείνει σήμερα μόνο πέντε ζευγάρια Ασπροπάρη και η ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, μαζί με το Ζαγόρι και το Πωγώνι, αποτελεί κλειδί για την ανάκαμψη του είδους στην Ελλάδα καθώς προσελκύει πουλιά από τις γειτονικές χώρες.
Κύρια απειλή για το είδος αποτελεί η δηλητηρίαση της άγριας ζωής, καθώς συχνά οι χρήστες γης τοποθετούν δηλητηριασμένα δολώματα στη φύση με στόχο να επιλύσουν τις συγκρούσεις που έχουν με την άγρια πανίδα. Για την εύρεση τροφής, οι Ασπροπάρηδες εξαρτώνται επίσης, σε μεγάλο βαθμό, από την μετακινούμενη κτηνοτροφία, έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου που δυστυχώς πλέον τείνει να εξαφανιστεί. Για τον λόγο αυτόν, για την ανάσχεση της πορείας προς την εξαφάνιση αυτού του απειλούμενου είδους, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υποστηριχθεί και να επιβιώσει η παραδοσιακή κτηνοτροφία.
Το Πρόγραμμα θα αποτελέσει συνέχεια της μακροχρόνιας και συστηματικής προσπάθειας της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και του προβλήματος της σύγκρουσης των κτηνοτρόφων με την άγρια πανίδα στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν καινοτόμες δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης που, μεταξύ άλλων, θα βασίζονται στη δημιουργία ηχοτοπίων, στη χρήση διαδραστικών εφαρμογών, σε συμμετοχικά εργαστήρια και στην επιστήμη των πολιτών που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της σημασίας της παραδοσιακής κτηνοτροφίας με στόχο τόσο τις τοπικές κοινότητες, όσο και τις αρμόδιες αρχές που έχουν κρίσιμο ρόλο στη λήψη αποφάσεων που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον αυτού του τρόπου ζωής.