Αστικά δέντρα καρατομούνται ξανά εν μέσω της άνοιξης και της αναπαραγωγικής περιόδου
Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος οι κάτοικοι της Αθήνας και πολλών άλλων δήμων της χώρας
Δυστυχώς, όπως ακριβώς συνέβη και την άνοιξη του 2022, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες καταγγελίες πολιτών, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για ριζικά και καταστροφικά κλαδέματα αστικών δέντρων σε μια εποχή που ήδη έχουν αρχίσει να αναπαράγονται τα πουλιά και οι φωλιές είναι γεμάτες.
Δεκάδες Δήμοι ανά τη χώρα συνεχίζουν την καταστροφική αυτή πρακτική παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που καταγράφηκαν την περσινή άνοιξη και παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών απαγορεύεται ρητώς. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος πρακτική του κλαδέματος δέντρων κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς απαράδεκτη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη.
Θυμίζουμε ότι τον περσινό Απρίλιο, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία είχε συνυπογράψει μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, ένα κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στα άκαιρα και δραστικά αυτά κλαδέματα. Μάλιστα το κείμενο αυτό είχε καταλυτικό ρόλο στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος απευθύνθηκε στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη αυτής της πρακτικής. Ωστόσο, για ακόμα μία άνοιξη, γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας επέλασης των καταστροφικών κλαδεμάτων των δέντρων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν λάβει υπόψη τους αυτές τις παραινέσεις.
Επίσης, η «Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζει ξεκάθαρα τη σημασία του αστικού περιβάλλοντος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη οικολογικού προσανατολισμού των αστικών περιοχών και θέτοντας ως στόχο να επιστρέψει η φύση στις πόλεις.
Ως Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, θεωρούμε αυτονόητα τα παρακάτω:
- Καλούμε τις Υπηρεσίες Πρασίνου των Δήμων να σταματήσουν άμεσα κάθε ανοιξιάτικο κλάδεμα.
- Καλούμε τους πολίτες που βλέπουν αυτή την καταστροφική πρακτική, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, καθώς και με τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο Πρασίνου και να τους εξηγούν ότι, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147 (άρθρο 5), απαγορεύεται να κλαδεύονται τα δέντρα διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται φωλιές πουλιών. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν και με τον Συνήγορο του Πολίτη που καταγράφει και προωθεί τα παράπονα αυτά.
- Εάν κάποιος δει κατεστραμμένες φωλιές, λόγω της κλάδευσης, να επικοινωνεί άμεσα με τα κατά τόπους Κέντρα Περίθαλψης, εφόσον υπάρχουν νεοσσοί που χρειάζονται περίθαλψη.
- Ζητούμε ξανά, όπως και πέρσι, να απαγορευτεί με νομοθετική ρύθμιση οποιοδήποτε κλάδεμα των δέντρων κατά την περίοδο της φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών τους, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο.
- Ζητούμε από όλους τους Δήμους να καταρτήσουν έναν αναλυτικό οδηγό για τις κλαδεύσεις ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά, να εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και επαγγελματίες που προβαίνουν σε κλαδέματα. Ο οδηγός αυτός πρέπει οπωσδήποτε να ορίζει:
α) ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε, σύμφωνα με τις αρχές δενδροκομίας και της προστασίας της βιοποικιλότητας,
β) τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρέχουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν.