search

Υπό διαρκή απειλή πρόσκρουσης με ανεμογεννήτρια τα Όρνια στα Ακαρνανικά, αποκαλύπτει βίντεο από την περιοχή

Οι κούρνιες των Όρνιων είναι θέσεις, τυπικά σε γκρεμούς και κάθετους βράχους, όπου τα πουλιά διανυκτερεύουν σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες. Μία από τις πιο σταθερά χρησιμοποιούμενες κούρνιες στα Ακαρνανικά Όρη, ειδικότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν τα κοπάδια των κτηνοτροφικών ζώων βρίσκονται στις θερινές τους βοσκές στα μεγάλα υψόμετρα, εντοπίζεται στη δυτική πλευρά της κορυφογραμμής του «Περγαντή» - εκεί δηλαδή που έχουν εγκατασταθεί εδώ και τρία χρόνια 11 ανεμογεννήτριες.

Για την ακρίβεια, η κούρνια βρίσκεται σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από τη βάση και κατά συνέπεια σε απόσταση μικρότερη από 75 (!) μέτρα από την επιφάνεια σάρωσης της ανεμογεννήτριας! Αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης είναι η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια να αποτελεί σοβαρότατη και διαρκή απειλή για τα Όρνια που επιλέγουν να κουρνιάσουν στη συγκεκριμένη θέση, τόσο κατά την άφιξη όσο και στην αναχώρησή τους.

Ακαρνανικά Περγαντή κουρνια Όρνιων ΑΣΠΗΕ trackers Ακαρνανικά κούρνια Όρνιων ΑΣΠΗΕ Αποστόλης Καλτσής

Μία τέτοια ριψοκίνδυνη πτήση δύο Όρνιων καταγράψαμε στην πρόσφατη επίσκεψη παρακολούθησης του πληθυσμού στα Ακαρνανικά για το πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURA: στο βίντεο τα δυο πουλιά φαίνονται να πετάνε σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από τα κινούμενα πτερύγια, πριν χαμηλώσουν για να κάτσουν στα βράχια. Γνωρίζοντας από τα δεδομένα των δορυφορικών πομπών πόσο συχνά χρησιμοποιείται η  συγκεκριμένη κούρνια από τους γύπες, το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει ήδη απώλειες λόγω πρόσκρουσης είναι εξαιρετικά ισχυρό, αν όχι βέβαιο: αυτό πάντως δύσκολα μπορεί να δημοσιοποιηθεί, καθώς αφενός η εταιρεία του συγκεκριμένου Αιολικού Σταθμού δεν έχει καταθέσει κάποια μελέτη παρακολούθησης των επιπτώσεων του έργου, αφετέρου η αξιοπιστία τέτοιων μελετών, απολύτως ελεγχόμενων από τις ίδιες τις εταιρείες, αποκλείουν την αντικειμενικότητα και επομένως είναι de facto πολύ περιορισμένης αξιοπιστίας.

Αν αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο εγκαταστάθηκε ανεμογεννήτρια ακριβώς πάνω από εμφανέστατη κούρνια Όρνιων, αυτό συνέβη γιατί η απαραίτητη ορνιθολογική μελέτη που έπρεπε να γίνει ΠΡΙΝ την εγκατάσταση του έργου, διενεργήθηκε τελικά (μετά από διαρκείς οχλήσεις!) αφού τοποθετήθηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες!

Αν αναρωτιέται κανείς αν έχουν ληφθεί εκ των υστέρων κάποια μέτρα για τον μετριασμό των ενδεχόμενων επιπτώσεων από τη λειτουργία της Α/Γ είτε από την εταιρεία, είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου) η απάντηση είναι ασφαλώς ΟΧΙ.

Αυτό που σίγουρα δεν αναρωτιέται κανείς, μετά από όλα αυτά, είναι τι θα προκύψει αν υλοποιηθεί το απευκταίο και οδυνηρό σενάριο εγκατάστασης των 15 πρόσθετων ανεμογεννητριών της Ένωσης Αγρινίου, που αδειοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: ένα απέραντο ναρκοπέδιο για τα Όρνια και τα αρπακτικά των Ακαρνανικών...

 

Ακαρνανικά Περγαντή κούρνια Ορνιων Αποστόλης Καλτσής

Εικόνα 1: Η κούρνια των Όρνιων βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την επιφάνεια σάρωσης της ανεμογεννήτριας. Σε μεγέθυνση διακρίνονται τα 2 Όρνια που έκατσαν στον βράχο μετά την πτήση τους δίπλα στη φτερωτή της α/γ, ενώ εμφανές είναι και το «πατάρι» με τα περιττώματα, που υποδεικνύουν έντονη και συχνή χρήση της κούρνιας.

Ακαρνανικά Περγαντή κουρνια Όρνιων ΑΣΠΗΕ trackers

Εικόνα 2: Η τακτική χρήση της κούρνιας από τους γύπες επιβεβαιώνεται και από την πλατφόρμα παρακολούθησης των πουλιών με δορυφορικούς πομπούς (Πρόγραμμα LIFE Balkan DeTox): δύο πουλιά με πομπούς (πράσινες πινέζες) έχουν κουρνιάσει για διανυκτέρευση εκεί στις 18.5.2022.

Η ριψοκίνδυνη «συνύπαρξη» γυπών και ανεμογεννητριών στα Ακαρνανικά Όρη! https://ornithologiki.gr/images/nea/header_banner_Ακαρνανικά_κούρνια_Ορνιων_ΑΣΠΗΕ_Αποστόλης_Καλτσής.jpg Georgia

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας