search

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και το Πρόγραμμα LIFE για τον Αργυροπελεκάνο στο Μεσολόγγι

Την εβδομάδα 21-25/03 η ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ βρέθηκε στο Μεσολόγγι για σειρά δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τον Αργυροπελεκάνο (Pelican Way of LIFE).

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι σεμινάριο «Γνωριμία με τους Αργυροπελεκάνους της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», το πρώτο δια ζώσης επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, μετά από 2 χρόνια απουσίας, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΕ.Α. Μεσολογγίου. Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), στάθηκε μία καλή αφορμή για να βρεθούμε πάλι από κοντά, καθώς η παρουσία του κοντά στον άνθρωπο και η μαγεία που ασκεί σε μικρούς και μεγάλους αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την αναγνώριση αλλά και παρακολούθηση απειλούμενων ειδών πουλιών.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από ασφαλή απόσταση τους Αργυροπελεκάνους στην αποικία τους, να δραστηριοποιηθούμε ως ομάδα στο πεδίο καθώς και να αντιληφθούμε από πρώτο χέρι τη σημαντικότητα της προστασίας του αλλά και την κρισιμότητα διατήρησης των υγροτοπικών οικοσυστημάτων που τον φιλοξενούν.

Seminario Mesologgi Pelican Eugenia Panoriou HOS Seminario Mesologgi Pelican MVougioukalou HOS

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας και σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η ομάδα μας δακτυλίωσε 11 Αργυροπελεκάνους νεοσσούς εντός της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας. Είχε προηγηθεί συστηματική παρακολούθηση της αποικίας για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε πελεκάνους. Τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια της δακτυλίωσης τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλείας ενώ δεν παρατηρήθηκε κανένα ύποπτο φαινόμενο γρίπης πτηνών, όπως σε άλλες αποικίες του είδους.

Οι 11 Αργυροπελεκάνοι φορούν πλέον ένα μεταλλικό και ένα πλαστικό κίτρινο δακτυλίδι με μοναδικούς κωδικούς και αναμένεται να μας δώσουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τις μετακινήσεις τους. Στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου έχουν δακτυλιωθεί συνολικά 32 Αργυροπελεκάνοι.

cPelicanWayofLIFE MortenEkker HOS 2 cPelicanWayofLIFE MortenEkker HOS

Την ίδια περίοδο υλοποιήθηκε και καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Αργυροπελεκάνων με χρήση ΣμηΕα (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών). Η φωτογράφιση των αποικιών με ΣμηΕα είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος για την απεικόνιση της κατάστασης σε μία αποικία Αργυροπελεκάνων, καθώς μας παρέχουν πολύτιμα στοιχεία όπως είναι ο αριθμός ενεργών φωλιών και μετέπειτα ο αριθμός των νεοσσών έτσι ώστε να υπολογιστεί η αναπαραγωγική επιτυχία της αποικίας.

Συνολικά στην περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από 150 φωλιές Αργυροπελεκάνων, αριθμός που καθιστά τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου μία από τις σημαντικότερες περιοχές για το είδος στην Ελλάδα. H πτήση ΣμηΕα υλοποιήθηκε κατόπιν ειδικής άδειας που είχε εξασφαλιστεί για τον συγκεκριμένο σκοπό και πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να μην προκαλέσει όχληση στα φωλεάζοντα και άλλα πουλιά της περιοχής.

Το εκπαιδευτικό υλικό που αξιοποιήθηκε στο σεμινάριο εκπαιδευτικών θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για να αξιοποιηθεί από τα σχολεία των περιοχών όπου έχει παρουσία ο πάντα εντυπωσιακός Αργυροπελεκάνος.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους, παρακαλούμε ενημερώστε την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί, καθώς και σχετικές φωτογραφίες:

- Με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
- Στη σελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο Facebook
Τηλ. επικοινωνίας: 210 8228704 & 210 8227937

 

LIFE Pelican logos

Όλες οι δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Pelican Way of LIFE» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους επτά φορείς από πέντε χώρες, με στόχο την προστασία του Αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται σε 27 περιοχές Natura 2000 στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ υποστηρίζει δράσεις στην Τουρκία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στις περιοχές των υγροτόπων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Αμβρακικού Κόλπου.

Το σεμνιάριο διοργανώθηκε επίσης στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - B' Κύκλος» το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωρίζουμε και προστατεύουμε τους Αργυροπελεκάνους του Μεσολογγίου https://ornithologiki.gr/images/banners/header_banner_pelicans.jpg Roula

Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα μας;

Γραφτείτε στο Newsletter μας